onsdag 1 juni 2011

Gör din egen ruccola-pesto!



Nu växer det så det knakar i mitt grönsaksland. Och jag känner mig nästintill löjligt glad för det:) Första ruccolasådden är färdig att skörda. Lagom stora, lagom smakrika blad breder ut sig i landet. Det fick bli utgångspunkten för gårdagens middag. Någonstans hade jag läst att man kan göra pesto av ruccola vilket lät jättespännande. Eftersom jag inte hade något recept, snickrade jag ihop ett eget utifrån ett vanligt pestorecept. Det blev hur bra som helst! Så gott så att jag nästan svimmade;) Den där gröna, färska tonen i hemgjord pesto är svårslagen...

Ruccola-peston kommer att bli en sommarfavorit! En sats går på ett litet kick att göra och räcker till flera måltider. Perfekt mat för lata sommardagar, med andra ord!


Att plocka egen sallad i en liten korg är något av det mest rofyllda jag gjort på länge...


Ruccola-pesto

1 liten korg ruccolasallad (svårt att säga exakt vilken mängd det motsvarar...)
1 dl pinjenötter
1 dl riven parmesanost
2 dl olja
1 msk flingsalt

Lägg allt i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Häll upp i en ren glasburk och förvara i kylskåp. Smakar underbart gott till pasta!



Ett praktiskt nytillskott bland mina husgeråd är den lilla "slickepott-skeden" från Le Creuset. Vilken grej! Så smart med en skålad slickepott! Att ingen tänkt på det tidigare?
Toppen om man ska skrapa ur det sista ur en burk eller skål. Eftersom den är så liten och nätt kommer man åt skrymslen och vrår, även i mindre kärl. Helt i enlighet med min husmoderliga ambition att låta så lite som möjligt gå till spillo...



Ha en fin onsdag!

8 kommentarer:

  1. Om man är allergisk mot nötter (eller vill ha ett lite billigare alternativ) så kan man ersätta pinjenötterna mot solrosfrön... Ett tips från en husmorstipsälskare till en husmor ;)
    /Malin

    SvaraRadera
  2. Du gör den helt utan vitlök alltså? Det kan ju vara bra ...
    Här är ett tips från Fester med rester-manuset (jag gissar att det fungerar finfint med rucolablad, jag hade i en hel kruka libbsticka när vi testlagade och fotograferade):
    "En god, nötfri röra att använda ungefär som pesto eller att doppa till exempel chips eller rostade brödbitar i gör man snabbt av några skivor bröd (såväl formbröd som kavring går bra), vitlök, citron, olja och någon eller några smaksättare. Här är ett grundrecept: lägg sex normalstora brödskivor i matberedaren tillsammans med tre vitlöksklyftor och rivet skal av en citron och kör med kniven i ungefär en halv minut. Tillsätt citronens saft. Kör med kniven igen och tillsätt en deciliter olivolja, lite i taget. Smaka av röran med salt och peppar.
    Förslag på smaksättning: färska basilikablad, eller färsk koriander, eller en rostad paprika och kanske en chilifrukt, eller stekt svamp, eller fetaost, eller … Man kan också smula brödet och steka smulorna i olja innan man mixar dem – det passar extra bra om man ha någon ingrediens som ändå behöver stekas."

    SvaraRadera
  3. Tack för receptet, det måste provas! Rice gör också en skålad slickepott men den är stor och klumpig så kanske är din mer användbar. Vad som ändå är bra med min slickepott är att den är gjord av silikon så den tål varm knäcksmet!
    För övrigt kallar min dotter slickepotten för tummetott, det tycker jag är gulligt:o)

    SvaraRadera
  4. Tack Malin! Vilket bra tips! Dels om man är allergiker. Men faktum är också att pinjenötter är väldigt dyra, så det är ju väldigt bra med ett budgetalternativ. Roligt att du gillar husmorstips;)

    Anna: Ja, det fick bli utan vitlök! Den blev så smakrik ändå så jag tyckte inte det behövdes... Och som sagt var: kan ju vara ganska praktiskt utan. Särskilt när man jobbar som lärare;)

    Tack för ditt recept! Spännande med sådant som går att variera i all oändlighet. Blev det gott med libbsticka?

    Följer förresten dina melonkärne-experiment med stort intresse! Ska leta efter sådana i affären. Låter spännande!

    Anonym: Tummetott - det var mycket gulligt! Det är bra att ha lite olika storlekar och varianter av slickepottar. Ska kolla in den där från Rice också...

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  5. Mums! Det här var supergott! Smakar nästan som vitlök på något sätt! Jag tog solrosfrön eftersom det var vad som fanns i skafferiet. Tack för receptet!

    SvaraRadera
  6. Man kan göra på mandel också, det är jättegott!

    aswedishsmorgasbord.com

    SvaraRadera
  7. Tack för inspirationen på denna goda ruccolapesto. Den gjordes hemma hos oss nu ikväll och åts till färskpasta. Dock hade vi i solrosfrön istället för pinjenötter, väldigt gott det med.

    SvaraRadera
  8. Jag har också gjort peston men med solrosfrön vilket är billigare och lika gott. Däremot tycker jag man ska minska på saltmängden till 1 tsk. Annars var den god./Rosemarie

    SvaraRadera