tisdag 31 maj 2011

Symöte - Virka en rosett!Välkomna! Då var det tisdag och dags för ett symöte igen!

Jag stickar vidare på mitt tomat-röda sommarlinne. Har gjort ungefär 3/4, så nu är det bara slutspurten kvar! I väntan på att kunna visa er linnet i sin helhet tjuvstartar jag med en liten accessoar, virkad av samma tomat-röda garn. På så sätt får ni i alla fall en glimt av den härliga färgen;) Dessutom kan man ju aldrig få för många rosetter! Eller hur?

Jag uppfann det enkla rosett-mönstret igår. Att göra en tar ca 10 minuter. Med andra ord är det ett snabbt och lätt sätt att göra av med små garnrester:)

Man utgår från en ring av luftmaskor och virkar runt. Genom att man växlar mellan fasta maskor och stolpar formas rosetten. Sist av allt virkas en smal luftmaske-kedja som håller ihop rosetten i mitten.


Virkad rosett av Maja Karlsson

Garn: Rowan - All seasons cotton

Virknål: 4 mm

lm=luftmaska
sm=smygmaska
fm= fastmaska
st=stolpe

Virka 24 lm. Fäst ihop kedjan till en ring med hjälp av 1 sm.

Virka runt så här: *3 fm, 6 st, 6 fm, 6 st, 3 fm.* Virka från * till * ytterligare en gång.

Nu är den stora rosett-delen färdig. Utgå från den befintliga öglan och virka en kedja av luftmaskor som viras "runt" rosetten ett varv (mitten-fästet). (Var och en kan själv avgöra antalet lm som behövs för att nå runt rosetten genom att mäta efterhand.) Virka ihop luftmaske-kedjan på baksidan med en sm. Dra garnet genom öglan. De två resterande garnändarna kan användas för att fästa rosetten vid ett hårspänne eller en brosch-nål. Alternativt så fäster man trådarna och behåller rosetten som den är.

Hoppas att beskrivningen var begriplig? Fråga annars!

Det var vad jag hade att bjuda på! Hur går det för er andra syföreningsmedlemmar? Hinner ni med något handarbetande? Lämna gärna en länk till ert handarbetsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan. Jag ser fram mot att "hälsa på" hos er under dagen!

13 kommentarer:

 1. Vilken fin! En sådan kommer jag att göra till ett framtida projekt :-)

  SvaraRadera
 2. Jag har lyckats få en stund över vid symaskinen. Inget fantastiskt men något nödvändigt.

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag visar hur man kan göra ett tätt Bräm på ett ganska enkelt sätt!

  SvaraRadera
 4. Tjusig! En sån måste jag prova att göra snart. Idag är jag lite ledsen över att inte kunna delta i symötet, min dator har nämligen kraschat :( Får följa er andras bidrag via mobilen och samla blogginlägg på hög tills datorn är okej igen!

  SvaraRadera
 5. Tack för beskrivningen Maja! Jag tycker att det är så roligt att alla deltagare i dina symöten är så generösa med beskrivningar. Det är ju så vi sprider kreativiteten vidare!

  Den här veckan har varit produktiv, med massa plagg gjorda.

  SvaraRadera
 6. Vilket smart sätt att göra en rosett på. Tack för beskrivningen den tänker jag spara!!! Vet en liten tjej i min omgivning som gillar rosetter :-)
  Jag fortsätter med mössor och vantar den här veckan med inspiration från förrförra veckans cupcakemössa jag gjorde.

  SvaraRadera
 7. Vilken fin rosett, den ska jag göra. Jag är äntligen klar med min stickade klänning.

  SvaraRadera
 8. Riktigt fin rosett du gjort :)
  Blir inget deltagande för mig den här veckan, då jag inte hunnit göra klart något att visa er. Men näste vecka hoppas jag vara med som vanligt igen :) Ha det bra tills dess!

  SvaraRadera
 9. Vilken underbart söt liten rosett. Har redan funderat ut flera stycken användningsområden och kommer att virka flera stycken.. =).. Kommer tyvärr inte att kunna delta i symötet den här veckan heller. Det verkar som att min blogg inte vill vara med. Kommer inte in på den. Men jag myser över all kreativitet och duktigt handarbete som de andra medlemmarna bjuder på!

  SvaraRadera
 10. Härligt fin rosett!!! Skall provas någon gång. Själv är jag ej klar med nästa tröja än. Fick inte till något syförenings inlägg men fick däremot in ett tips på potatissallad med ogräs. Datorn krånglar än så är lite suuuur på den. Ha en fin fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 11. Godkväll! Som vanligt ett sent bidrag...
  Det där var ju en enkel och väldigt söt rosett. Kanske kan pryda något med en sån framöver.
  Jag fortsätter med mina korsstygns-bokstäver och någon liten stickning. Annars är det mer planer i huvudet än vad det blir färdigställt just nu, men det är ju en del av skapandet det med.
  Trevlig kväll så ska jag kika runt på allas bidrag idag. /Alma

  SvaraRadera
 12. Hej, alla fina!

  Tack för ett trevligt symöte! Roligt att ni uppskattade rosett-mönstret! Jag håller helt med dig, Jessica: Visst är det fantastiskt att alla medlemmar är så generösa med mönster och tips! Man får så mycket nya idéer genom mötena.

  Mysigt också att även ni som inte hann med något inlägg tittar in här i kommentarsfältet. Det uppskattar jag mycket!

  Ha en bra vecka så ses vi nästa tisdag!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 13. Jag bär mina rosetter i håret varje dag!

  SvaraRadera