fredag 11 november 2011

Baka Banana Bread!


Igår fick jag äntligen anledning att baka "Banana Bread"! Hade aldrig provat det tidigare...

Banana Bread är en sockerkaka med banan som under 1930-talet i samband med att bakpulvret slog igenom som jäsprodukt, började dyka upp i amerikanska kokböcker. Kakan ingick i Chiquita Banana's Recipe Book som utgavs 1950 och i och med detta spreds recptet ännu mer. Under 1960-talets gick en "hembaknings-våg" över USA och det var den och receptets enkelhet som lade grunden för kakans popularitet. (Källa: Wikipedia)

Banana Bread är ju ytterligare ett utmärkt sätt att ta tillvara på bananer som legat för länge i fruktskålen. Kakan blir saftig tack vare bananerna och så tycker jag att det är så gott med den där smakbrytningen mellan sött och salt som kommer av att det är lite salt i smeten.

Och visst andas den här kakan på något vis amerikanskt 50/60-tal? Alltid härligt med recept som tar en med på tidsresa!


Banana Bread

 2 dl strösocker
120 gram rumstempererat smör
2 stora ägg
3 mogna bananer
1 dl mjölk
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt

Vispa samman socker, smör och ägg med elvisp. Mosa bananerna i en bunke och rör ner mjölken. Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en annan skål. Blanda smör-, socker- och äggsmeten med banan- och mjölksmeten. Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna och rör till en fin smet.

Häll smeten i en smord och bröad brödform och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader, 50-60 minuter.

7 kommentarer:

 1. En annan variant på klassiskt amerikanskt "bröd" med en ingrediens som man kan råka ha i överflöd, fast bara en viss tid på året kanske: http://southernfood.about.com/od/zucchinibread/r/bl00819g.htm

  SvaraRadera
 2. brukar göra banankaka/bröd med som mina arbetskollegor älskar! Receptet är i princip detsamma men jag brukar ha i 3-5 msk kallt kaffe i min med. Mycket gott :-)

  SvaraRadera
 3. Jag testade att göra det här receptet här om dagen. Det blev himla uppskattat av de som åt av den. :)

  /C

  SvaraRadera
 4. Jag älskar banankaka, brukar dock slänga i lite kanel och kardemumma i smeten också, men bara lite så att de inte tar över smaken allt för mycket.

  SvaraRadera
 5. Anna: Å, det där receptet hade jag behövt i somras när jag nästan dunknade i squash. Det ska jag spara till nästa sommar. Lät väldigt gott - och som sagt var, användbart!

  Marie S: Kaffe var ett bra tips! Måste provas någon gång!

  Cornelia: Det var roligt att höra!

  Nightingale: Det låter gott! Ska testa det!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 6. Tack för ett toppenrecept!
  Det var väldigt populärt hos barnen, och fungerar alldelens utmärkt att göra som mjölkfri!

  SvaraRadera