tisdag 22 november 2011

Symöte - Blockad och klar!


Välkomna till ett nytt symöte!

Just nu är det lite skralt med saker att visa upp här. Inte för att jag inte handarbetar (för det gör jag ju mer än någonsin!) utan för att alla de projekt som jag har för händerna just nu, är antingen hemliga julklappar eller mönster under konstruktion som jag inte kan visa upp än.

Men en liten glimt av mitt senaste projekt bjuder jag i alla fall på idag. Det är koftan som jag skrev om tidigare. Den som jag lagt ner stort jobb och mycket möda på att konstruera... Nu är den äntligen blockad och klar!

Att blocka är detsamma som att våtspänna, vilket man gör för att få ett slätt plagg med rätt mått. När man fuktar garnet slappnar fibrerna av och lägger sig tillrätta. Så här gör jag detta: Lägg det stickade plagget på en plan yta (till exempel en strykbräda), fixera de önskade måtten genom att nåla fast kanterna, spraya vatten över hela ytan, lägg en fuktig handduk över och låt torka över natten.Det är en särskild frid som kommer över mig när jag synar ett färdigstickat plagg. Att man med hjälp av ett par stickor kan förvandla en hög med garnnystan till någonting helt nytt upphör aldrig att förvåna och fascinera mig! Och när alla lösa trådar är fästa och knapparna isydda kan man stå där en stund och begrunda sitt "verk". Det är lönen för mödan! 
Nu ska jag ta itu med mönsterskrivandet, än så länge finns bara blyertsanteckningar på små lappar och dessa måsta omvandlas till något som blir begripligt för alla. Det är ganska mycket jobb det också, men det känns roligt eftersom jag är väldigt nöjd med konstruktionen!

Hur går det för er andra? Är det mest julklappstillverkning som gäller för er också? Lämna gärna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

6 kommentarer:

 1. Den koftan ser verkligen jättefin ut!

  SvaraRadera
 2. Koftan verkar lite gammaldags. Jättefint med grått.
  Här finns ingen tid för stickning. Har gjort lite hundleksaker som tål bett och hårda dragkamper.
  Bild långt ner i bildspelet samt under "hundleksaker"

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Vilket fint mönster det var på koftan! Själv har jag inget att visa upp idag, har inte handarbetat på länge då vi har fullt upp med vardagsrumsrenovering som bara SKA vara klart till första advent så man kan få lite mysigt här hemma igen.
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 4. å vad tjusigt det ser ut maja. ska verkligen bli spännande att se! kram eddy

  SvaraRadera
 5. Ser fint ut det lilla man ser. Här håller jag på som mest att tillverka en julsambadräkt. Men den har jag inga blider på ännu.
  Så jag visar min gaffelvirkade bolero från ett mönster från 40- talet. Den blev klar för några veckor sedan. Kan inte fatta att det är första advent snart!
  / Hella

  SvaraRadera
 6. Snyggt. Ja, det är en njutning att skapa. Har precis påbörjat möss-stickning utan mönster med ullgarn som ömsom är tjockt, ömsom smalt. Får se vad det blir. Borde tagit mig tid leta upp beskrivning men ville så gärna komma igång.

  SvaraRadera