fredag 25 november 2011

Skriva mönster!Att skriva ner en beskrivning av det mönster man just konstruerat, är långt mycket svårare än själva stickandet i sig. I alla fall tycker jag det... En bra stickbeskrivning är både detaljerad och tydlig utan att vara omständlig. Den är korrekt när det gäller siffror och varv och väl genomtänkt från början till slut. Ska man lyckas med en sådan tar det sin lilla tid. Men trivsamt är det ju faktiskt medan man arbetar, med raggsockor på fötterna och novemberregn mot rutan.

Idag investerade jag i ett dataprogram för att skapa mönsterdiagram. Ett mönsterdiagram är ett sådant där rutnät med olika tecken i som fungerar som komplement till textmönster, när man vill beskriva mönsterstickning av olika slag. Programmet heter "Knit Visualizer". Funkar kanonbra! Precis det jag behövde för att kunna skriva klart koftmönstret jag jobbar med.

Det går åt mycket te när man sysslar med sådant här, det är då en sak som är säker! Jag vågar inte räkna hur många koppar det har blivit hittills idag... Dricker ur ny favoritmugg - Penguin-klassiker i muggform. Min är "Wuthering Heights" av Emily Bronte en mångfacetterad historia om kärlek som jag rekommenderar alla att läsa som inte tidigare har gjort det!

5 kommentarer:

 1. Alltså, jag gör som jag blir tillsagd. Gick direkt in och bokade ljudboken. Pronto! Fast jag fuskade lite och tog den på svenska....
  Tack för tipset och ha en riktigt skön helg och första advent.
  Sarah

  SvaraRadera
 2. Ditt Lilla Lisa-mönster är i alla fall riktigt bra, håller på att sticka efter det just nu, det är lätt att följa trots att man som jag aldrig följt en beskrivning tidigare.

  Wuthering Heights läste jag på engelska för ett par år sedan, ett misstag då jag inte behärskar språket ordentligt, är lite sugen på att läsa om den på svenska någon gång.

  Ha en fin adventshelg!

  SvaraRadera
 3. Sarah: Vad bra att du gör som du blir tillsagd;) Nej då, skämtar förstås, men vad roligt att du bokade ljudboken. Det är ensom jag skrev en väldigt mångfacetterad historia - man får en hel del att grubbla på. Och i härlig engelsk miljö till på köpet;)

  Elin: Nej men det var roligt att höra - att mönstret är lätt att följa! Nu fick jag ny energi till att fortsätta med det jag gör nu:) Tack! Vad roligt att du också har läst W.H. - förresten ska den tydligen komma på film snart också?

  En fin adventshelg önskar jag er också!

  Hälsar Maja

  SvaraRadera
 4. Penguin har också gett ut en box med 100 vykort av deras bokomslag. Också fina!

  SvaraRadera
 5. Här finns ett annat gratis program för att rita mönsterdiagram som jag har utvecklat, som inte kräver installation och som fungerar på alla system: http://www.jisit.se/stickmonsterdiagram.htm

  SvaraRadera