onsdag 23 november 2011

En önskan om ingefärspepparkakor!Så här skrev en läsare till mig häromdagen:

Hej! I Prinsessornas kokbok ska det finnas ett recept på ingefärspepparkakor som min mamma bakade. Det går möjligtvis inte att få receptet?

/Mats


Nu har jag letat bland recepten utan att hitta en sort som heter just Ingefärspepparkakor men kommit fram till att det måste vara de "Engelska pepparkakorna" som Mats mamma bakade. De innehåller mycket ingefära och i texten föreslås också en variantion där man tillsätter ännu mer ingefära. Jag har inte själv bakat de här kakorna (ännu), men tyckte det kunde vara kul att bjuda på ett gammalt pepparkaksrecept när vi nu närmar oss adventsbak och juletider.

Mitt exemplar av Prinsessornas kokbok utgavs 1932 och precis som ofta med äldre recept, så är vissa ingredienser och tillvägagångssätt okända för oss 10-tals människor. I de här receptet ingår finstött soda, en ingrediens som jag inte tidigare träffat på mer än att jag sett uttrycket "baking soda" i amerikanska recept. Om mina efterforskningar stämmer är soda detsamma som bikarbonat - ett jäsmedel som ju används även i dagens pepparkaksdegar. Någon som har något mer intressant att tillägga?

Tjock grädde är också ett begrepp som vi inte är vana att se i dagens kokböcker. Om jag förstått det hela rätt är tjock grädde synonymt med vispgrädde?

Engelska pepparkakor från Prinsessornas kokbok, utgiven 1932

3 dl tjock grädde
3 dl sirap
3 msk ingefära
635 g ljus farin
2 msk finstött soda
2 msk ljumt vatten
1 1/4 kg vetemjöl

Innan man börjar med degen, bör den fint stötta sodan läggas i vattnet i en kopp. Om sodan ej löses fullständigt, bli kakorna svartprickiga och blåsiga. I ett stort fat slås grädden till hårt skum. Sirap, ingefära och socker ihällas och röras några minuter. En del av mjölet röres i degen, därefter den lösta sodan och resten av mjölet, en del sparas till utbakning. Degen upplägges på bakbord och arbetas, tills den är riktigt blank och smidig, då den lägges på en mjölad stor tallrik och täckes med en bakduk. Den får stå på kallt ställe till följande dag, då den utbakas.

Den utkavlas till en femörings tjocklek och uttages till runda pepparkakor. Kakorna ställas på väl smorda plåtar. Strax innan de inställas i ugnen, penslas de med kallt vatten. De gräddas i medelvarm ugn, tills de får vacker färg. Äro pepparkakorna lyckade, skola de vara småprickiga på ytan.

Det är rådligt att grädda en provkaka för att se, om möjligen litet mer mjöl behöver tillsättas. Då kakan är gräddad och kall, brytes den itu, då det bäst synes, om den är lagom porös.

För att pepparkakorna skola hålla sig hårda, förvaras de i en täckt bleckburk, som bör stå på ett varmt ställe.

Anm: En del av degen kan avtagas och tillsättas med mera ingefära efter smak. Degen utkavlas tunn, uttages med ett litet runt mått, så stort som ett litet likörglas. Dessa små ingefärsstarka pepparkakor, serveras till filbunke.

För den som vill baka ingefärskakor (Ginger bread) efter ett modernt recept rekommenderar jag den här sorten som jag bakade förra året!

7 kommentarer:

 1. Det låter som "världens godaste papperkakor" som min farmor bakade! http://lyckans-smed.blogspot.com/2010/11/farmors-goda-pepparkakor.html

  SvaraRadera
 2. Fint. Låter som ett smarrigt recept. Har du nån tanke om temperaturen Maja? Är medelvarm ugn typ 175 grader, eller?

  SvaraRadera
 3. Farmors ingefärspepparkakor gräddas i a f på 225ºC i 3-5 min och det receptet låter likt i a f. Testa; det är hypergott!

  SvaraRadera
 4. Woaow!
  Detta ska jag testa!
  Älskar Ingefära :)

  SvaraRadera
 5. Åh, det är alltid trevligt med olika pepparkaksrecept. De här ska jag prova vid tillfälle..

  SvaraRadera
 6. MalinMatilda: Jag, vad kul att det är samma! DÅ vet du att de är goda, precis som man kan misstänka när man läser receptet!

  Karin och MalinMatilda: Skulle tippa mellan 200-225 grader beroende på vilken ugn man har! Och Karin - rapportera gärna hur det gick om du testar!

  Jesper: Nej men vad kul att du gillade receptet! Håller med om att ingefära är gott!

  Olivia: Ja, pepparkaksrecept kan man nog aldrig få för många av;)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 7. Karl-Erik Bolin18 december 2011 15:12

  Hej alla, äntligen har jag hittat det här receptet igen, jag har bakat de här kakorna många jular, men jag tappade bort tidningen med receptet för några år (och flyttningar) sedan...

  SvaraRadera