tisdag 1 november 2011

Symöte - En liten docka!


Välkomna till ett höstligt symöte!

Jag skulle vilja hävda att hösten är handarbetets högsäsong. För kylslagna nätter, strumpstickor och ullgarn hör liksom ihop... Jag planerar och kalkylerar, går igenom garnförrådet, skissar på modeller, drömmer om koftor och sockor, tillverkar julklappar.

Projekten är många - en del stora och en del små. Som den lilla filtdockan... Henne sydde jag på tre röda sekunder en vardagskväll när jag egentligen borde gjort tio andra saker. Och så kom jag på att hon faktiskt liknade den påhittiga flickan i en av lillans Gyllene böcker. Därför lät jag mig inspireras av bokens illustrationer igår när jag skulle brodera ansiktet och håret. Mallen till dockan fann jag i den här fina boken.

Det är roligt med den här typen av dockor! De är så enkla i sin konstruktion - men blir ändå lika älskade som den finaste köpedocka. Kanske är det för att de har sin egen personlighet redan från början?


Boken om den finurliga flickan som härmar sin omgivning på en massa roliga sätt heter "Allt jag kan". Precis som övriga böcker i serien "En liten gyllene bok" rekommenderar jag den varmt. De är så fina de här 50-tals klassikerna, som alltså återutgivits lite i sänder under de senaste åren. Vi har samlat på oss ganska många nu, och alla står de i bokkorgen som vi så ofta läser ur.


Jag virkade klänning och sockor på frihand också. Hade ett nystan självrandande raggsocksgarn i gömmorna som fick komma till heders. Det är så tacksamt att virka sådana här små docksaker. Man bara måttar och formar plagget efterhand...


Planerar att utöka dockans garderob lite till, men det får jag återkomma till framöver!
Hur går det för er? Har ni också fullt upp med olika projekt som ska göras färdiga till jul? Lämna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

14 kommentarer:

 1. Vilken mysig liten docka du gjort! De där böckerna har vi många av hemma hos mina föräldrar, de är roliga att bläddra i.

  Så roligt att stickdagen blev så lyckad, låter som ni haft en trevlig tillställning!

  Jag har inget eget att visa idag heller, men har lagt upp bilder på farfars mormors stickade sockor i stället!

  Ha en fin dag alla!

  SvaraRadera
 2. Jättesöt docka!
  Själv har jag sytt bädd till valpen. Tänkt att den enkelt ska bli större allt eftersom valpen växer. Bild finns i bildspelet.
  Underbar höstdag här i Östersund, hoppas det är likadant hos er

  SvaraRadera
 3. å vilken fin docka. du är så otroligt duktig och mångsidig i den kreativitet

  SvaraRadera
 4. Vilken helt underbar docka, föstår att den blir älskad. Ha en fin fin kväll/Gela

  SvaraRadera
 5. Åh vilken söt liten docka! :) Och visst har du rätt att de enkla blir minst lika älskade som de dyra köpta. Min ena dotter fick en supersimpel docka i tyg som hennes gammelfarmor hittat på en loppis. Jag tyckte sälv kanske att den kunde ha stannat där...men den har det lektes med i flera år nu och inte vågar jag rensa bort den!

  SvaraRadera
 6. Så söt! Jag har ofta önskat att mina barn skulle leka med dockor, tänk så enkelt julklappsgörandet skulle bli! Men jag har allt fullt upp med julklapparna ändå... och så några saker åt mig själv också, eftersom jag fryser så hemskt om händerna :-)

  SvaraRadera
 7. hej maja. det verkar inte gå att länka till nya projekt idag. vad kan det bero på??? kram eddy

  SvaraRadera
 8. Eddy: Vad märkligt? Går det inte att lägga in nya länkar i länklistan alltså? Superkonstigt? Vet inte vad som kan ha blivit fel, men provar att ladda om länkverktyget...

  Kram fr Maja

  SvaraRadera
 9. Jättesöt docka och vilken fin samling böcker i bokkorgen - härlig idé!

  SvaraRadera
 10. Vilken söt docka. Jag har gjort klart en hel del men bara julklappar så de kan jag inte visa än.

  SvaraRadera
 11. Elin: Å, de där sockorna var helt makalösa! SÅ fina!

  Ewa: Vad spännande med hundbädd, här är det ganska kallt i luften....

  Eddy: Tack, vad snällt sagt av dig!

  Gela: Tack detsamma!

  Makena: Vi har också en sådan där halvläskig , ärvd docka i samlingen som vi nog helst avstått ifrån, jag och min man... Men vi håller god min eftersom lillan gillar den. (Stor som 17 är den också;)

  Johanna: Javisst, dockor är väldigt tacksamt att göra! Men du gör ju så mycket annat fint till dina killar ändå - dinosaurien till exempel! Bra mix att sticka både julklappar och så något till dig själv!

  Annika: Ja, de där böckerna är en riktig guldgruva! Vi har så mysigt med dem!

  Fia: Tack! Vad roligt att du en hel massa julkappar redan:)

  SvaraRadera
 12. Minns att jag, när jag var hos mormor o morfar, lekte mycket med en liknande docka som var mosters. (Den hade dock tryckt ansikte, kläder och så.)
  Din är jättesöt och ger en idé om vad som kan gå med babypaket:)
  Inget färdigt hos mig idag, men en idé om "Hemslöjdslövet" som kanske kan kollas...
  I övrigt ser jaf fram emot Syfestivalen i helgen!

  SvaraRadera
 13. Här kommer ett tips om en alldeles förfärligt söt liten tröja som jag tror att du genast kommer att vidareutveckla: http://www.jimmybeanswool.com/freeKnittingPatternPrestoChango.asp
  Många hälsningar från Anna

  SvaraRadera
 14. Eva: Lyckliga du som ska gå på syfestivalen! Kan du inte fota lite så att vi som inte kan ta oss dit får se åtminstone en del av allt det fina?

  Din idé om hemslöjdslövet är jättefin! Jag ska fundera på vad jag skulle kunna bidra med!

  Anna: Å, den där tittade jag mycket på för nåt år sedan på Ravelry! Hade faktiskt glömt den, så jag blev jätteglad att du påminde mig! Har sett en del som gjort superfina utbytespaneler till tröjan - till exempel med jultema och så där. Ska helt klart titta närmare på det mönstret:)

  En massa hälsningar från Maja

  SvaraRadera