måndag 21 november 2011

Baka kanelstjärnor!


Adventstid är snart här - jag känner det i den kylslagna luften och jag märker det på mina egna tankar och en vilja att boa in sig, göra fint och fylla förråden. Jag tjuvstartade med ett litet adventsbak redan igår. Det är alltid roligt att pröva nya recept som ett komplement till alla de där givna klassikerna som man gärna återkommer till.

Tidningen "Isabellas" hade ett väldigt fint reportage om julkakor från andra delar av världen. Det recept som gjorde mig mest nyfiken var Judiska Kanelstjärnor. Kakorna påminner en hel del om pepparkakor, men tillvägagångssättet är ett helt annat. Degen är en blandning av en äggvitesmet och mald mandel som kryddas med kanel och muskot. Den innehåller med andra ord varken mjöl eller smör. Och så dekoreras kakorna med kristyr innan gräddningen.


Vår matbutik har utökat sitt sortiment av ekologiska kryddor. Det känns bra att kunna krydda julkakorna ekologiskt!


Igår invigde jag min "Icing Pen" - en ny bakattiralj som visade sig vara en av tidernas bästa investeringar;) Att någonting som kan vara så kladdigt och svårt, plötsligt kan bli så enkelt är nästan konstigt. "Pennan" består av ett litet metallmunstycke och en plastbehållare som man fyller med glasyren. Den här spritsen är framförallt tänkt att användas till finlir som till exempel att skriva text på bakverk. Förutom att den är väldigt bra till just det ändamålet är den också mycket mer hållbar och lättare att hålla ren, än en traditionell sprits med plastmunstycke och spritspåse.

Jag ser fram mot att använda min "Icing Pen" när årets stora pepparkakshjärtan ska dekoreras!


Ett övertrött barn ledde till att det som skulle bli vackra kanelstjärnor hastigt och lustigt fick bli skurna pepparkakor utan större finess. Men goda blev de ändå och det viktigaste av allt: barnet fick tröst och vila och slutligen också en nybakad kaka!

De här kanelkakorna var bland det godaste bakverk jag ätit på länge. (För att inte tala om degen...) Och hela bakprocessen var så rolig! Därför hamnar de direkt på listan för obligatoriska julkakor. Inte så ofta det händer, men roligt när det gör det! Jag rekommenderar förstås kanelkakorna å de varmaste!

Judiska Kanelstjärnor

24 stycken

3 äggvitor
1 knivsudd salt
2 3/4 dl florsocker
300 g mandel
1 msk malen kanel
1/4 tsk riven muskotnöt
1 stansform av en stjärna, 5 cm i diameter

Vispa äggvitorna med salt tills de är styva. Vispa sedan i florsocker lite i taget ( ca 3 omgångar), tills smeten är blank och vit. Ta undan 1 dl av äggvitesmeten och ställ åt sidan. Mal mandlarna till fint mjöl och blanda ner i den stora bunken med äggvitesmet tillsammans med kanel och muskot. Sätt degen på kylning i en timme. (Majas anm: Detta är jätteviktigt frö att degen ska gå bra att hantera!) Strö ut florsocker i ett tunt lager på ett bord och kavla ut degen till ca ½ cm tjocklek. Tu ut kakorna med stjärnformen och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ta fram den sparade äggvitesmeten och lägg i en spritspåse, spritsa smeten på de ogräddade kakorna. Grädda kakorna i 160 grader varm ugn i ca 15-20 minuter, tills de är gyllene. Låt svalna på galler.

6 kommentarer:

 1. Nej men o, vi som håller på med en bok med glutenfritt etc -- det här vore perfekt!

  SvaraRadera
 2. Vilket spännande recept! Det måste jag spara

  SvaraRadera
 3. Anna: Jaha gör ni! Jamen då passar ju det här perfekt. Tyckte att det var ett litet trolleri det här att maräng+florsocker+mald mandel blev ungefär samma konsitstens som pepparkaksdeg utan en gnutta mjöl. Och så att det blev så ofantligt gott... som sagt var inte ofta man snubblar över sådana här höjdar recept!

  Jag hittade det ju i Isabellas så du får väl kolla med dem om du kan låna det till boken - antagligen är det ett gammalt recept så det borde ju stå vem som helst fritt att använda det. Misstänker förövrigt att det urspungligen är ett amerikanskt recept eftersom de använder måttet 1/4 tsk istället för krm...

  Och så måste jag ju bara få passa på att tipsa om min fasters allra godaste nötkaka också - även den glutenfri och god så att man nästan svimmar:)

  http://husmorsskolan.blogspot.com/2011/02/titta-in-pa-husmorsskolans.html

  Ninette: Ja, det var en spännande upptäckt! Känns roligt att baka på nya sätt - och användbart med ett alternativ till papperkaka.

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 4. åhå, jag hade tänkt testa dem med, nu vet jag att det är värt besväret =)

  SvaraRadera
 5. Hemliga flickan21 november 2011 20:33

  Vilken söt och bra icing pen, med burk och allt! Var kan man köpa såna? :)

  SvaraRadera
 6. Mylla: JA, det var det verkligen:)

  Hemliga flickan: Jag köpte min på en Mansion butik - alltså en sådan där husgerådsbutik som finns i de flesta städer. Det är Tala som tillverkar dem... Superbra!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera