lördag 5 november 2011

Shetland - garn från förr!


För mig som tycker om att sticka efter gamla mönster, i synnerhet plagg från 1940/-50-talet, var det en stor lycka att springa på fem intakta härvor shetlandsgarn av fabrikatet Werner & Carlström. Om jag förstått det rätt så var Werner & Carlström den firma som senare blev Marks & Kattens. Företagets logotyp var redan tidigt den lilla kattungen som ”harmoniskt leker med garnnystanet medan mor idogt stickar för familjens behov”. Det är svårt att säga exakt hur gammalt garnet är, men damen som jag köpte det av berättade att det kom från en handarbetsbutik som hade funnits sedan 1947. Hon gissade att det var från 1950-talet. Någon som känner igen det, eller kanske till och med har stickat med det här garnet tidigare?
Två av härvorna heter Shetland och är ett tunnare ullgarn och de andra tre av grövre kvalitet heter Shetland Sport.
På garnbanderollerna står tydligt att garnet är "malsäkrat". Det väl antagligen behandlat med någon läskig kemikalie? Lite roligt tyckte jag - för jag hade aldrig sett det uttrycket tidigare. Det är ju ingenting som man framhåller i dagens läge... Fast mal finns ju ännu, förstås.

Nu klurar jag på vad jag ska sticka av garnet. Har nog nästan bestämt mig. Hittade ett urfin slipover-beskrivning som känns helt rätt. Har länge längtat efter att sticka mönster med renar:) Det är så vintrigt och retro-fint! Måste bara göra lite beräkningar för stickfasthet och garnåtgång så att det funkar i praktiken...

10 kommentarer:

 1. Jag känner igen logotypen! Gissar att jag gick loss på en härva någon gång i mitten av 1980-talet utan att förstå hur gammal och värdefull den var.

  SvaraRadera
 2. Malsäkrat är våra gamla filtar som fanns i huset när vi flyttade in. Sitter en liten lapp i hörnet. Så det har jag hört talas om men tyvärr inte garnet.
  Verkligen en härlig blogg du har.
  /Therese

  SvaraRadera
 3. Anna: :) Men det kanske blev något fint av den härvan?

  Tezz: Tack, Therese! Roligt att dina filtar också var malsäkrade!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 4. Jag känner igen det! Mamma stickade i det på 60-talet i alla fall! Är ganska säker på att det var det garnet i en marinblå pullover (ja, då hetter det så!) jag fick nån gång i mitten av 60-talet! Lycka till med din slipover!

  SvaraRadera
 5. Håller med om att det låter lite läskigt med "malsäkrat", man kan ju verkligen undra vad som använts. Fast det kanske dunstat?
  Härligt garn ser det ut som! Hittade en del så'nt på Syfestivalen igår och har gett några firmatips på bloggen:)

  SvaraRadera
 6. Måste bara fråga om du har Stickat tidningar från 50-talet? Jag har lyckats börja sticka jumpern "för den ej helt purunga" ur en av dem sedan tappat bort tidningen. Söker således med ljus och lykta efter någon som har tillgång till mönstret. Här efterlyste jag det, hittills utan resultat. http://annalisapersson.wordpress.com/2011/10/23/efterlysning-for-den-ej-helt-purunga/

  Tack för en fin blogg med många matnyttiga recept och mönster.

  SvaraRadera
 7. Birgitta: Vad roligt att din mamma stickade med det här garnet! Då vet vi i alla fall att det är minst från 1960-talet. Vad fint det låter med en marinblå pullover!

  Eva: Vad härligt det var med dina bilder från syfestivalen! Jätteroligt att se för oss som inte var där! Och - ja, jag hoppas att det dunstat;)

  Fröken textil: Nej, tyvärr! Det mönstret har jag inte i gömmorna. Vad irriterande att tappa bort ett mönster som man påbörjat. Hoppas att du får napp någonstans!

  Kul att du gillar min blogg!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 8. Hej Maja! Jag har just fyndat "Stora sy- & handarbetsboken" i 5:e reviderade upplagan från 1975. Där fanns ett mönster på en fin enkel fuskpolo i Kattens shetland sport. Har du någon aning om vad det kan vara för längd per vikt? Eller är det jämförbart med något garn från idag, så att jag kan få något hum om vad jag ska välja?
  Hälsningar Sara

  SvaraRadera
 9. Jag stickade ett par röda raggsockar Shetland Sport. De var till min första pojkvän som julklapp julen 1964. De blev jättestora tyvärr. Stickade sent på kvällarna för mina föräldrar visste inte om pojkvännen, mycket romantiskt att sitta och sticka på flickrummet och se snöflingorna sakta dala ner. Mycket kärlek i dom sockorna

  SvaraRadera