söndag 27 november 2011

Baka pepparkaksdoftande banankaka i adventstid!


Att bananer blir övermogna, sker naturligtvis även i adventstider. Igår hittade jag ett fint sockerkaksrecept som  kan passa när man vill göra något juligt av sina brunprickiga bananer.


Jag upptäckte att det var slut på ströbröd när jag skulle bröa formen. Har man inget ströbröd hemma går det lika bra att använda sig av vanligt vetemjöl eller kokos istället...


Juldoftande Banankaka

3 st ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
2 tsk kanel, malen
100 gram smör, (eller maragarin)
0,5 dl mjölk
2-3 st bananer

1. Vispa socker och ägg poröst.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem under omrörning.
4. Rör försiktigt ner smör och mjölk.
5. Smöra och bröa en form. Häll i smeten.
6. Skiva bananerna och fördela över kakan.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 200 grader tills provstickan är kladdfri, ca 40 minuter.

Receptet till banankakan fann jag i den finfina boken "Adventsbak" ur serien Livets goda, som Aftonbladet gav ut för något år sedan. Oj, vad mycket glädje jag har haft av de här små böckerna! Vet inte om de fortfarande går att få tag i, men förut kunde man köpa dem från Aftonbladets webshop. Det är Linnea Seidel med bloggen Linneas Skafferi som ligger bakom de innehållsrika bakböckerna.


Julboksfavoriterna ligger framme nu när 1:a advent är här! Det är mysigt att bläddra och fundera på vad som ska bakas, lagas och pyntas.

Och igår kom julgardinerna på plats också. Adventsstakar, stjärnor och julgardiner - det är vad vi plockar fram till första advent. Det övriga julpyntet får allt vänta lite... Förutom jullökar då, det ska jag köpa idag på stadens fina skyltsöndag!

2 kommentarer:

  1. Åh vad det är härligt med advent. Här bakas det kardemummakaka i brist på saffran. Glad advent till dig och din familj Maja.

    SvaraRadera
  2. Dorro: Men kardemumma kaka är inte fy skam! Tack för adventshälsningen - hoppas att du och din familj hade en bra advent!

    Kram från Maja

    SvaraRadera