måndag 15 oktober 2012

Baka shortbread med smak av kaffe!Någon som vill baka sig världens godaste kakor? Ja men då så - jag anade väl det:) 

Att engelska bakverk i allmänhet och shortbread i synnerhet är en personlig favorit, vill jag livligt erkänna! Och just den här sorten, med en gnutta snabbkaffepulver i degen, är så enastående goda att de flesta vardagsbekymmer flyger sin kos när man tagit sig en tugga... Ni måste bara baka dem - gör det nu - idag - på en gång!

Receptet är min svärmor Monikas, och hon har i sin tur lärt sig att göra kakorna av sin granne Birgitta. Det är ju ofta så där med de allra bästa recepten - de vandrar sin egen väg och sprider sig likt maskrosfrön med vinden... På något vis är det väl också så att det är lättare att ta till sig ett recept som någon i ens närhet introducerar, än ett man lite slumpartat bläddrar fram i en bok. Kakor som någon bjuder en på av omtanke, har ju redan en historia och minner för alltid om den som bakade dem första gången. Kanske är det därför det är så viktigt att bjuda frikostigt och låta sig bjudas av andra? För det är så man blir rik på minnen...

Shortbread med smak av kaffe

5 dl mjöl
1 dl socker
250 g smör
2 tsk snabbkaffepulver

Värm ugnen till 200 grader. Blanda mjöl, socker och smör (skuret i små bitar) till en smidig deg, för hand eller med matberedare. Dela degen i två delar och baka ut varje del på en bakplåtsklädd plåt. Tryck ut degklumparna till två rundlar på ungefär 22 cm i diameter. Grädda i 5 minuter - ta ut plåten och skär till rundeln i 16 bitar. Grädda ytterligare 5 minuter.

6 kommentarer:

 1. ...Verkar super gott och oftas är det ju så att det enkla är godast.Här gillas det snabb bakat till eftermiddags fikat...
  Brita

  SvaraRadera
 2. Det både ser ut och låter himlans gott! Måste absolut testas. :)

  SvaraRadera
 3. Mycket goda kakor.
  Ha det bra

  SvaraRadera
 4. Tack för recept, har provat nu och de var både supergoda och enkla att göra! Funkade även utmärkt som gåbortspresent. :-)

  SvaraRadera
 5. Googlade efter citron- och vallmokaka idag och kom hit! Vilken himla tur för oj vilken inspirerande blogg du verkar ha! Testade dessa kakor ikväll, de blev väldigt goda!

  SvaraRadera