torsdag 11 oktober 2012

Knappologi!


Jag har gått och tänkt på det där med knappar...

Det är nämligen så att jag planerar att ta in ett litet lager knappar till Majas Manufaktur, och därför skulle jag behöva er hjälp som bollplank en stund. Kan ni tänka er att ställa upp på en helt ovetenskaplig men välment liten marknadsundersökning? 

Allt jag vill veta är: 
 • om det är någon särskild slags knappar som ni gillar?
 • om det någon särskild knappsort som ni brukar leta efter i handeln men inte hitta?
 • vilken knapptyp ni tycker gör sig bäst ihop med stickade plagg?
Så här tänker jag själv kring mitt blivande knappsortiment:

Eftersom jag inte kommer att hålla ett stort lager vill jag inrikta mig på knappar:
 • som passar bra till stickade plagg
 • med vintage-känsla
 • som är svåra att få tag i på annat håll
Jag kommer alltså främst att satsa på gedigna, klassiska modeller såsom träknappar, pärlemorknappar och så tänker jag också ta in knappar i form av pärlor. Dessutom kommer jag att erbjuda duffelknappar (som är en egen favorit) i olika färger och material, vackra metallknappar i stil med de som brukar sitta i Norgetröjor. Självklart blir det också ett litet sortiment av fina barnknappar i nostalgisk anda. Sedan blir det nog en och annan plastknapp som jag tycker passar butikens inriktning...  Jag har hittat en engelsk leverantör med sortiment i min smak och snart ska jag beställa!

Själv får jag nog säga att pärlemorknappar är favoritsorten - de passar liksom till allt! För mig är det "grundknappen" framför andra. 

Knappen på bilden högst upp inlägget, är ett underbart fynd som jag gjorde på Stickstämman. En stor knapp, klädd med sammet och prydd med blomsterbroderi i glada färger. Den där typen av blommor ser man vanligtvis på stickade tyrolertröjor och jag tycker de är så vackra. Knappen är en av de finaste jag någnsin sett - men så är jag ju också svag för klädda knappar...

Sist men inte minst måste jag få tipsa er om ett enastående trevligt radioprogram som jag lyssnade på häromdagen - om just knappar! Oj vad mycket man fick lära sig om både ditt och datt - flera välgjorda reportage bland annat från Knapp-Karlsson i Göteborg. Ni måste bara höra programmet om ni är det minsta intresserade av sybehör och gamla tider! Här hittar ni det!

En sista parentes - här kan ni läsa mer om ordet "knappologi" - ett begrepp som faktiskt myntades av självaste Strindberg!

13 kommentarer:

 1. Jag tänkte nämna pärl knappen men du har nog med dom knappar som jag själv är förtjust i.
  Klädda knappar är lyxit tycker jag och kan behövas till lite mera "fina koftor" som man stickar med jämna mellenrum.
  Trevligt med knappar.
  Ha en bra eftermiddag

  SvaraRadera
 2. Klädda knappar är alltid fint men jag gillar inte när de är konstruerade så att det man syr fast dom i gör att de blir hängande. Vissa blir för tunga. Håller med Myrica om att pärlknappar är fint. Jag har sett några broderade knappar som var kanonfina men kommer inte ihåg var.

  SvaraRadera
 3. Hej Maja! Jag håller med Myrica, men tycker att keramik-knappar också passar väldigt bra!

  SvaraRadera
 4. Det beror ju en del på vad de ska sitta i givetvis...
  Jag har några som jag tror är av ben som suttit i flera olika lite grövre stickade saker. Men till tunnare saker håller jag nog med dig om pärlknappar. Eller några små som jag tror var målade jag sett i en gammal kofta.
  Måste nästan titta bland alla mina för att tänka "favoriter":)
  (En granne arbetade hos textilgrossist... Har en jättelåda FULL med knappar som jag ev. får överta med tiden... LYCKA! Även om jag redan har mängder, men man letar ju ofta efter "en annan":D)

  SvaraRadera
 5. Små och stora pärlemorknappar i klara färger är jag svag för. Men även enkla klassiska plastknappar i klara färger kan vara fina.

  SvaraRadera
 6. jag är personligen mycket svag för stora pärlemorknappar mednågon form av inskuret mönster. Även mindre pärlemorknappar med inskuret mönster så att de ser ut som exempelvis blommor är en favorit.
  Jag gillar även glasknappar i samma stil som färgat pressglas från 20-30-talet.

  SvaraRadera
 7. Det är svårt det där med knappar för det beror ju på vad för typ av garn, modell, färger man ska ha dem till. Men jag gillar keramikknappar och glasknappar, framförallt glasknappar, genomskinliga eller i färg. Och jag tycker att det är svårt att hitta det. Får leta på loppisar och då kan man hitta några, men ofta är det udda knappar.

  SvaraRadera
 8. Måste bara få gratulera till en underbar butik- och det helt perfekta namnet! Passar precis!!! Och knappar... har jag nog inte tänkt på så mkt, men de kan göra hela skillnaden på ett plagg! Lycka Lycka Till m MM! Från Mitt Egnahem

  SvaraRadera
 9. Älskar knappar! Och klädda knappar är en personlig favorit, gärna i starka färger. Plastknappar i alla färger och former är som plockgodis :)

  SvaraRadera
 10. Jag är också knappoman!Har massor men aldrig tillräcklig många av samma sort. För det mesta i alla fall.
  Pärlemor är alltid favoriterna och jag sprättar bort dem från gamla kläder för att återanvända dem. Annars så saknar jag vanliga enkla knappar i rena färger som gul röd blå osv i storleken 15 - 25 mm ungefär. Det är jättesvårt att hitta sådana och har letat mycket till de barnkläder jag syr!
  Grattis till din fina butik!!

  SvaraRadera
 11. Är som råddjuret i Mumintrollet jag älskar knappar av alla de slag, men klädda knappar har en speciell plats i mitt hjärta! Och läderknappar såna avlånga som man normalt har på typ dufflar! Hej hopp Nilla i Lång-100

  SvaraRadera
 12. åh, vilket trevligt ord - knappologi!
  Vackra knappar är alltid välkommet - särskilt de som är som "broderade" i spets eller hur man ska uttrycka det. Det jag menar är gammaldags knappar i benvitt eller vitt bomullsgarn som är liksom broderade runt en liten cirkel så att mönstret i knappen blir det man sedan använder för att fästa knappen till plagget.

  SvaraRadera
 13. Jättegrattis till din affär. Jag följer dig och "de dina" varje vecka och skulle gärna vara med, men har ingen blogg.
  Jag älskar knappar i alla former, men mitt hjärta slår frivolter då jag får tag på glasknappar. Kommer jag på loppis och hittar en knapplåda kan jag leta i evigheter för att hitta de glasknappar som ev kan gömma sig i lådan. Lyckas deu hitta sådana för att sälja är jag en given kund.
  Jag skulle också gärna köpa "såna där hjul" som man kan "klä" med det garn man stickat plagget i. De ser ut som små hjul med ekrar och nav och man fyller hela hjulet med garn och syr sedan fast knappen genom garnet så den inte hänger och dinglar.

  SvaraRadera