måndag 8 oktober 2012

Majas Manufaktur har öppnat!


Idag är det premiär - äntligen kan jag öppna dörrarna till Majas Manufaktur! Varmt välkomna att stiga på och se er om!

Nu måste jag få berätta lite om bakgrunden till butiken - hur jag har jobbat med att ställa iordning den - och varför jag överhuvudtaget bestämde mig för att starta en nätbutik.

Som ni vet har jag ett stort handarbetsintresse! Under åren har jag dels samlat på mig gamla sybehör, stickor, garner, knappar men också letat efter nytillverkade produkter som jag tycker är fina och välgjorda... I takt med att jag arbetat mer och mer med bloggen, syföreningen och det som hänger samman med den - dvs skrivande, foto, föreläsningar, stickmönsterkonstruktion och broderi - så kom jag att tänka på att jag saknar handarbetsbutik med vintage-känsla här i Sverige. Alltså en butik som tillhandahåller saker som passar oss som vill handarbeta som förr - nästan lite som ett "handarbets-antikvariat". 

Och om det inte fanns en - kanske jag skulle starta en då? Ja - tillslut bestämde jag mig för att göra det!

Under det senaste halvåret har jag bland annat letat upp och kontaktat leverantörer i England och USA, formgivit och beställt vykort från ett tryckeri, handplockat begagnade vintage-stickor, tillverkat korsstygns-kit och accessoarer, letat efter vackra begagnade sybehör och så vidare...

Vintage-stickor av plast!
 En av de allra roligaste sakerna som hänt på resans gång är att jag har inlett ett samarbete med den engelska vintagestick-experten, Susan Crawford! Om det samarbetet finns det mycket att berätta - det får nog bli ett eget inlägg om det framöver - men jag kan säga så mycket som att jag komer att sälja hennes underbara böcker om vintage-stickning i min butik och också de exklusiva ullgarner som hon har tagit fram tillsammans med det engelska företaget John Arbon. Garnet heter Excelana och är speciellt framtaget för att passa den som vill sticka plagg i 40-50-talsstil. Både kvalitet och färgskala påminner om de garner som producerades på den tiden.Excelana finns i två olika grovlekar (4ply och DK) och färgskalan består av åtta nyanser.

Garnet - Excelana 4plyEtt av mamma Kajsas silversmycken!Ett annat roligt samarbete som uppstått på resans gång är det med min mamma. Mamma, som heter Kajsa Karlsson är nämligen erfaren guldsmed (precis som pappa) och jag kommer att sälja en typ av vackra hängen som hon tillverkar av silver och tovad ull - jag tyckte liksom att det passade in!

Så lite om det tekniska kring nätbutiken: Jag har använt den nya, spännande plattformen "tictail" för att skapa min butik. Det är en grupp svenska entreprenörer  som har tagit fram en webshop-lösning där användarvänligheten ska vara lika god som i ett bloggverktyg - dessutom är det helt gratis att sätta upp en nätbutik genom tictail. Kan det bli bättre än så, tänkte jag, och nu i efterhand vet jag att det kunde det inte:) Arbetet med nätbutiken har gått så smidigt och supporten från tictails personal har varit utomordentlig - tack för det Carl!

Ja, det finns en hel massa att berätta om det här, men nu tror jag inte jag säger så mycket mer just nu - utan istället får ni se er om på egen hand! Hoppas att ni ska trivas! Fler varor är förstås på väg in - men nu börjar vi här och så får vi se var det landar:)

Är det något ni saknar? Eller något som är oklart på något vis? Maila mig gärna era synpunkter! Ris och ros tas tacksamt emot;)

Sist av allt - vill jag tacka för den otroliga uppmuntran jag fått från alla er läsare som hört av er med snälla mail och kommentarer! Å, vad det betyder mycket att känna det stödet!

Ett vykort från min serie "Stickat"!

18 kommentarer:

 1. Åh... Grattis och ett stort LYCKA TILL med din fina, fina nätbutik!
  Så himla kul att se och nu vet jag vart jag ska vända mig om jag behöver något!
  Din mammas ullbollssmycken är ju helt underbara!
  Än en gång... Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Grattis nu är det bara att knalla in och se alla fina saker.
  Jag gillar detta med en vintage affär inom handarbete, det är så kul att kunna handla gamla knappar och mönster mm, ser verkligen fram imot att kolla runt i din affär.
  Jag förstår att det ligger mycket jobb innan man ens är i närheten.
  Och Susans mönster är ju bara så underbara.
  Lycka till
  Ingvor

  SvaraRadera
 3. *GRATTIS* gumman!!!! Helt underbart!!! Glad jag är för din skull att du har lyckats med din dröm och glad över att ha en fin butik som man kommer kunna handla i!!! Härligt!!! Ännu en gång ett stort grattis!!! Hoppas ni hade en fin invigning igår också, om du inte haft det så ska du slå till på det tycker jag :)

  SvaraRadera
 4. Ett jättestort grattis till dig, Maja!

  SvaraRadera
 5. Vad roligt med en webshop! Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Oj, vad spännande! Grattis!

  SvaraRadera
 7. Så roligt att du nu öppnat din Webshop! Stort grattis och lycka till!=0)

  SvaraRadera
 8. Åhhhh, så fint allting är Maja! Stort LYCKA TILL! Kram Carol

  SvaraRadera
 9. Jättefint! STORT lycka till!
  Och nu vet jag vad jag vill spara till... Det där hängsmycket är ju helt underbart!

  SvaraRadera
 10. Vilken mysig nätbutik! Ett riktigt stort grattis och lycka till!

  SvaraRadera
 11. Vad roligt, lycka till! Nu ska jag kolla vad jag vill köpa...

  SvaraRadera
 12. Å vad roligt Maja!!! Grattis! Nu ska jag genast surfa runt i din butik :-)

  SvaraRadera
 13. Och nu har jag kikat runt lite (men inte färdigt) ååå vad fint allt ser ut! Jag älskar designen och hur lättnavigerat allt är. Det enda jag saknar är mått på halskedjor och skärp, annars tycker jag att allt är tydligt, bilderna är bra, man ser produkterna bra och beskrivningarna är tydliga. Å vad fin din butik är, grattis igen!

  SvaraRadera
 14. Hvor spændende. Tillykke og held og lykke med butikken :D

  SvaraRadera
 15. Woaw! Ett stort GRATTIS till dig! Vilken fin butik! Snygg, välgjord, hemtrevlig, tydlig ja, allt vad man kan tänka sig som är positivt för en webshop. Ett proffsigt jobb. Kul!

  SvaraRadera
 16. Underbar butik! Tror jag vill köpa, typ allt;-)

  Men, försökte ladda ner mönstret på gratisbroderiet, men det funkar inte?!

  SvaraRadera
 17. Åh stort grattis! Vad roligt att titta in och kika runt. Ska kika ännu mer och mysa över allt fint du har där inne. Verkligen roligt att se vad du har skapat!

  stor kram, dorro

  SvaraRadera
 18. Åhh grattis! Vad duktig och driftig du är! Ska direkt kolla in på webbshoppen, jag har förresten också hört väldigt gott om Tictail så det kommer säkert funka riktigt bra och smidigt.

  Trevlig helg från Skåne!

  SvaraRadera