tisdag 16 oktober 2012

Symöte - Ett stycke stickhistoria!

Välkomna på symöte!

Idag tänkte jag bjuda på ett stycke stickhistoria genom att visa den berömda tröja som modedesignern Elsa Schiaperelli skapade på 1920-talet. "Trompe l'oeil" lanserades i november 1927. Det finurliga med modellen är att en kravatt stickas in i tröjan med hjälp av mönsterstickning. Den nedre varianten på bilden är den mest kända, men jag tycker att den med röd rosett och sjömanskrage är minst lika fin!

Man kan säga att det var på 1920-talet som stickning blev mode på allvar, genom att modeskapare som Coco Chanel och Elsa Schiaperelli insåg värdet och potentialen i stickade plagg och gjorde dem till del av sina kollektioner. Det var också på 20-talet som produktionen av komersiella stickmönster och speciella handarbetstidningar tog fart.

Tycker du precis som jag att Elsas tröja är fantastisk? Här finns faktiskt en rekonstruktion av mönstret att ladda ned alldeles gratis, med mönsterdiagram och allt!

Hur har ni det med handarbetandet? Själv virkar jag på som en furie, men precis som jag skrev i förra veckan så är tyvärr det jag virkar på hemlig än så länge... Tråkigt det där med hemliga handarbeten - men den 5 november lovar jag att berätta vad det är:)

Lämna gärna en länk till ditt syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:

4 kommentarer:

 1. Den med röd rosett är min favorit, men jag skulle aldrig kunna sticka en sådan själv.
  Den här veckan innehåller inte min länk varken nål eller tråd, dock mer om pärlor. Man kanske skulle mynta ordet "pärlologi", eller det finns kanske redan... :)

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Har du något bra recept på äppelkaka?

  SvaraRadera
 3. Min bild i bloggen verkar inte synas, strular för mig så ska se om ja kan låna en dator idag eller får vänta till fredag när min kommer hem igen. Jag är inte bara gräsänka utan datoränka oxå. Tur ja kan kolla era fina bloggar via mobilen :)
  /Trixi

  SvaraRadera
 4. nu har ja fått ordning på bilderna..

  http://trixiyo.blogspot.se/2012/10/symote-rosa-converse-doppresent-2.html

  /Trixi

  SvaraRadera