fredag 26 oktober 2012

Stickning i barnlitteraturen

Hej, alla stickande mammor, pappor, morföräldrar, farföräldrar, fastrar, mostrar och andra berörda! 

Är man själv en inbiten stickare så kan det ju tänka sig att man vill läsa något med stickor och garn i, för sin telning... Jag vill inte gå så långt som att kalla det för indoktrinering - men en smula välment inspiration kan väl aldrig skada? Därför tänkte jag idag bjuda på en boklista med temat: Stickning i barnlitteraturen.

Vi börjar med något för de allra minsta:
En alldeles nyutkommen Mumin-pekbok: Vem leker med garnet? I boken får vi följa en lång garntåt som slutligen visar sig komma från muminmammans stickning...

I den klassiska barnboken "Historien om någon" figurerar också ett garnnystan. Jag tröttnar aldrig på den här välgjorda sagan!
Den förunderliga sagan om Annabell som hittar en låda full av garn som aldrig verkar ta slut - och som därigenom upptäcker glädjen i att dela med sig av det hon stickat - borde särskilt kunna glädja hjälpstickare landet över. Boken heter "Extra Garn" och kom ut på engelska förra året. Nu finns den till min stora glädje översatt till svenska! Bokens säregna illustrationer är särskilt sevärda!

I  boken "Litens hus" finns en helt ljuvlig 1950-tals interiör från ett vardagsrum där en mamma sitter och stickar. Förövrigt är jag väldigt förtjust i alla böcker i retro-serien "En gyllene bok"!

En alldeles ljuvlig bok, som tyvärr bara finns på engelska, är "Noodle´s Knitting". Den handlar om den lilla musen Noodle som drömmer om att lära sig sticka och tillslut får chanse när bondmoran i huset där hon bor, tröttnar på ett av sina garnnystan och kastar bort det. Sedan får vi följa Noodle´s stickande... Bilderna är helt sagolika! Jag tycker så mycket om den här boken och det görmin dotter också! Det var Anna som skickade den till oss någon gång förra året... Tack för det, snälla Anna!


Det var mina tips, det. Någon som vill lägga till fler? Sriv en kommentar och dela med dig, i så fall!

9 kommentarer:

 1. Så trevligt.
  Så vill jag önska dig en trevlig helg
  kram

  SvaraRadera
 2. Litens hus har vi med. Jättemysiga nostalgiska böcker. Det som inte stämmer dock är att pappa läser tidningen. Lägg in en iPad istället så ser allt ut som hemma hos oss :)
  //Linda

  SvaraRadera
 3. Den där "Extra garn" blev jag väldigt nyfiken på! Utan barn, egna eller i närhet dock... Hmmm... Kan man få den i 50-års present kanske?:)
  Boken om någon är en alldeles underbar en! Tror min brors lästes sönder, i vilket fall fick hans son en egen av mig.

  SvaraRadera
 4. Vilken rolig läslista, lite annorlunda!
  Kul att det finns barnböcker om garn och stickning.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Boken om någon läste jag när jag var liten. Skulle vara kul med stickande män också. Kanske Alfons pappa kunde sticka i nån bok? :)

  SvaraRadera
 6. Vilkenfin lista. Tove Jansson är min favorit, så att jag får nog försöka hitta Mumin boken!

  Ha en trevlig helg och njut av stickningen. Här är det flera projekt på gång samtidigt!

  SvaraRadera
 7. Vad roligt att ni gillade min lista! Håller med om att det vore fint med några stickand män också - vi får hoppas att Alfons pappa börjar sticka:)

  Eva: Extra garn är fin som vuxenbok också!
  Linda: Ja, och här skulle tidningen vara texttv, istället;)

  Trevlig helg!
  /Maja

  SvaraRadera
 8. Ååh, vad glad jag blev av din lista! Supertack!!!

  SvaraRadera
 9. Ett stickboksboktips till: http://www.amazon.co.uk/Hueys-New-Jumper-Oliver-Jeffers/dp/0007420668/ref=sr_1_7?s=books&ie=UTF8&qid=1351803552&sr=1-7

  Och naturligtvis den här: http://www.amazon.co.uk/Sister-Lucys-Great-Big-Family/dp/1904637574/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1351803632&sr=1-1

  Hälsningar från Anna

  SvaraRadera