tisdag 15 februari 2011

Symöte - Sticka en kanin och utlottning av garn!



Varmt välkomna! Det har blivit dags för tisdagsmöte i Husmorsskolans Nya Syförening. Roligt att du tittar in! Idag har vi fått fin-främmande här... Det är den lilla kaninflickan "Flopsy" som hälsar på. Tillåt mig presentera henne lite närmare:


Mönster: Knitted Bunny (av Debbie Bliss)
Garn: Rester av ett exklusivt silkesgarn, minns tyvärr inte fabrikatet... Tror att någon typ av tunn alpaca eller baby-merinoull skulle göra sig bra.



Ni som följer Husmorsskolan vet att jag är svag för det mesta som är engelskt - litteratur, musik, arkitektur, natur, film, poesi, kultur, historia, garn... Hädanefter bör också engelska kaniner inkluderas i den uppräkningen!

Den senaste tiden har "Stora sagoboken om Pelle Kanin" (av Beatrix Potter) gått varm som godnattsaga i vårt hus. Vet inte vem av oss som tycker mest om den;) Att vi utforskat boken tillsammans, jag och min dotter, har nog gjort det hela ännu finare. De här sagorna var nämligen nya för mig också, jag läste dem inte som liten. Däremot har jag ju under många år beundrat Beatrix Potters illustrationer och sett den underbara filmen om hennes liv. Känns jätteroligt att äntligen få läsa hennes sagor också!

En av sagorna i boken heter "Flopsys ungar". När jag fann det här bedårande kaninmönstret insåg jag snart att det skulle kunna bli en bra "Flopsy" med blå klänning och allt, precis som i sagan. Så nu har min dotter sin egen "Flopsy" av mjukaste silkesgarn. Det var ögonblicklig kärlek mellan de två;) Naturligtvis till min stora glädje! Det finns inget roligare än att göra själv och ge till någon man tycker om...


"Flopsy" var relativt enkel att sticka. Mosstickning tar ju lite extra tid, men det är det värt eftersom den ulliga strukturen gör henne lite extra kaninlik. Det var också lite pilligt att sy ihop sömmarna och ordna med stoppningen, men mest av allt var det roligt. Om någon vill sticka kaninen bör man tänka på att inte stoppa henne för mycket! Då blir den lilla klänningen trång. Jag följde förövrigt mönstret precis förutom att jag virkade kanterna på klänningen istället för att sticka (tyckte det var smidigare) och så ersatte jag hjärtbrodyren med ett litet korsstygnsmönster.

Jag rekommenderar det här projektet för alla som har den minsta intresse av att sticka mjuka djur! Det var så roligt. Ett bra sätt att använda restgarner också. Eftersom hon är så liten går det ju åt mindre än 50 gram av varje färg...

Rowan Summer Tweed - Färgen "Swirl".

Och så till veckans trevliga nyhet: Idag sätter jag igång det nya syföreningsinslaget, Garnsponsorer! Här kan ni läsa mer om min tanke med det...

Först ut som sponsor är "Wincentgarner" som haft vänligheten att skänka syföreningen tio härvor av garnet Rowan Summer Tweed i färgen "swirl". En lycklig vinnare av detta garn kommer att koras bland de medlemmar i syföreningen som deltar med en länk i dagens länklista. Vinnaren utses med hjälp av "random number generator". (Det är fritt fram att lämna länkar till midnatt då jag stänger länkverktyget.) Min tanke med att inte dela de tio härvorna i mindre "andelar" är att tio härvor faktiskt räcker till en hel tröja och det känns roligt att ge någon av er möjligheten att sticka ett större projekt. Garnet räcker till exempel till modellen "Hunter" på bilden ovan. Det mönstret finns att ladda ner gratis på Rowans hemsida. Mer mönsterinspiration kan man finna hos "Wincentgarner". Hälsa gärna på i deras nätbutik, och botanisera bland alla vackra Rowan-garner och mönsterböcker! Där finner ni också mönstren i svensk översättning för den som tycker att det är svårt att sticka efter engelsk beskrivning.

Nu kan jag inte vänta längre på att se vad ni haft för er i veckan! Ska bli så spännande! Lämna en länk genom att fylla i inläggets URL i länkverktyget nedan:

21 kommentarer:

  1. Äntligen tisdag! Det är bara andra gången som jag är med, men jag känner redan att det här kan bli en riktigt rolig tradition!Den här veckan fick det bli lite annat pyssel än textilt. Jag hoppas ni förlåter mig för det ;) Jag gillar din tanke Maja med att ge alla garner i ett paket. Det ska bli kul att se vad den som vinner garnet hittar på med det!

    SvaraRadera
  2. Så söt kanin!

    jag älskar också Potters böcker. När jag var liten, gick på TV dan för julafton tror jag att det var en Potter film med alla hennes figurer som dansade balett. Önskar att den kunde visas igen.
    Ha en fin tisdag så ska jag se vad det blir som läggs upp i min blogg senare idag =)
    *Marja*

    SvaraRadera
  3. Jag minns också den där filmen dagen före julafton. Men ett bar tips på böckerna som jag inte läst för mina barn, kan jag kanske ta igen med barnbarnen och vad passar bättre än att stika en egen kanin till! Garnet är jag riktigt sugen på :-) färgen passar mig ypperligt!
    (Lyckades få dit länken idag genom att byta webbläsare, verkar vara det som strulat förut)
    Längtar till lite varmare temperaturer nu så jag har sytt en liten barnkjol av en gammal klänning.
    /Agneta

    SvaraRadera
  4. Vilken otroligt gullig kanin! Apropå kaniner håller jag just nu på att sy en vetekanin efter en idé av Fröken Pyssel. Den blir nog färdig lagom till nästa veckas symöte! Istället fick det bli en virkad matta i dagens inlägg.

    /Karina

    SvaraRadera
  5. Min systerdotter tittade på en DVD med Beatrix Potter i balettversion när jag hälsade på henne sist. Möjligen var det den här: http://www.amazon.co.uk/Ashton-Tales-Beatrix-Potte-Region/dp/B001F5IO5M/ref=sr_1_5?ie=UTF8&qid=1297766973&sr=1-5
    Hon älskade den i alla fall ...
    Maja, vad kul att du tycker om Miss Potter! Jag tog med den till Johanna och Elsa för några år sedan, och vi gnolade "Teach me how to dance" hela helgen ...
    Söt kanin!
    Hälsningar från

    Anna

    SvaraRadera
  6. symötes tisdag igen, whoop, whoop! jag tänkte passa på att visa den present jag gav min pojkvän på alla hjärtans dag så om ni är nyfikna hittar ni den hos mig nu=)

    vilken supergosig kanin du stickat maja. den blev jag jättesugen på att göra faktiskt.. många barn blir det bland vännerna i år så att hitta ett användingsområde för den är inga probelm.

    fina saker ni andra har gjort, jag tycker att det är så fantastiskt kul att se vad alla gör och låta sig inspireras. tisdagar är in favvis i veckan numera=)

    kram till er alla!

    SvaraRadera
  7. Jessica: Vad roligt att du uppskattar symöten! Jag tycker också att tisdagar är väldigt mysiga dagar! Så kul att se vad alla hittar på!

    Ditt återvinningspyssel var toppen! Tack för inspirationen! Ja, blir spännade att se vem som vinner och vad det blir av garnet:)

    Marja: Roligt att du också är Potterfan! Ser fram mot att se ditt bidrag sen:)

    100% husmor: Rekommenderar verkligen boken! Helt underbar! Och vilken fin idé att ge bort den tillsammans med en medföljande kanin;) Skönt att länkandet funkade äntligen!

    Fiffigt att sy nytt av gammalt! Det är verkligen tacksamt!

    Karina: Vetekanin ser jag fram mot! Det kanske blir kanintema här i syföreningen;)

    Mattorna var superfina, både den blå och den karamelliga!

    Anna: Ja, den där balettversionen är så fin. Minns den också!

    "Miss Potter" är så fin! Jag får lust att flytta till Lake District när jag ser den;) Hoppas på att åtminstone få resa dit någon gång... Vet att tjejerna gillar den också! Har sett den med Johanna några ggr. Och visst är det magiskt med den där sången?

    Kul att du gillade min kanin! Mång hälsningar fr Maja!

    Eddy: Vad roligt att du gillade kaninen! Den är ju perfekt som "bebis-gåva" och den var så rolig att göra!

    Gillade dina kalsonger starkt;) Bra idé det där att sy egna underkläder. Kram!

    SvaraRadera
  8. Jag är också så glad att jag hittade hit till syföreningens tisdag. Är så roligt att surfa runt och låta sig inspireras av alla kreativa saker ni andra gör.
    Maja vad roligt med utlottning av garn. har faktiskt ej stickat eller gjort något med det garnet är ju en "amatör" i ämnet än. Skall köpa det någon gång och göra nåt.

    Kaninen den skulle mina barn älska få se om jag inte får till en så småningom.

    Önskar er alla en fin fin dag/Gela

    SvaraRadera
  9. idag bjuder jag på mycket enklet broderi... och din kanin är jättesöt!

    SvaraRadera
  10. Hej
    Jag vill gärna vara med i mötena. min blogg är www.klockarbarn.blogspot.com. jag pysslar med allt möjligt men mestadels stickning och sömnad. Jag har bloggat i 4 år nu och lika lång (kort) tid har jag sytt. Stickat har jag däremot gjort sen jag var 9 år. Jag återanvänder gärna både garn och tyger som varit nåt annat tidigare. På min blogg idag hittar ni sydda vantar och klänningar av återvunnet material.
    /Jessica "Klockarbarn"

    SvaraRadera
  11. tusen tack för tipset maja. ska genast kolla in olivias blogg. men visst har även du sytt trosor? det tror jag mig ha sett... polkagrisrandiga=)

    en dag skulle jag öven vilja våga mig på att sticka ett par underbyxor, men det blir nog inte än på ett tag=) kram på dig

    SvaraRadera
  12. Vilken söt liten kanin. Får mig att tänka på alla nallar och figurer som jag stickade/virkade som liten.

    Mycket personligare och trevligare att ge bort som present till barn/nyblivna föräldrar

    SvaraRadera
  13. Så nu är jag med också. Det känns så roligt att ta del av vad alla ni andra gör, för ni är så otroligt duktiga! Måste verkligen säga tack till dig Maja, som tagit ett sånt här initiativ! Det har bara tagit mig sådan tid att hitta hit.

    Kaninen var jättegullig, förstår att din dotter blev eld och lågor över den.

    SvaraRadera
  14. Idag bidrar jag med LÄSTIPS OCH HANTVERKSINSPIRATION i en länk här ovanför!

    Vill naturligtvis vara med och tävla om det fina garnet!

    Den lilla kaninen är helt enkelt ljuvlig!

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
  15. Jag är gärna med i syföreningen!
    Virkar i Turkiet. 2 barns mamma och hemmafru.

    SvaraRadera
  16. Vilken jättesöt liten kanin! Så rar!

    Kram/ Åsa

    SvaraRadera
  17. Hej!
    Jag är också gärna med i syföreningen!
    Min blogg: http://vargdrommar.blogspot.com/

    Jag har inga egna barn, men tycker om att sy saker till mig själv och hemmet.

    Nu ska jag fundera på vad jag ska göra till nästa tisdag som jag kan visa upp på bloggen!

    Hej hej!

    SvaraRadera
  18. Vad många det är som är med idag. Vad roligt. Jag visar mina mormorsrutor denna veckan. Och jag ser fram emot att se vem som vinner garnet. Din kanin är supersöt!

    SvaraRadera
  19. Hallå där! Jag vill också vara med :)
    I sista minuten för denna veckan har jag ryckt upp mig och lyckats ordna så jag äntligen kan vara med på tisdagarna.
    Min nystartade blogg är: http://sondagspyssel.blogspot.com/

    Det finns begränsat med plats för handarbete i mitt liv just nu men likväl är det väldigt viktigt för mig och jag skapar när jag kan och har möjlighet. Stickar, virkar, syr, tovar, etc. Har prövat en massa olika under de 20 år jag handarbetat (sedan jag var 11).

    Ska bli så roligt att vara mer aktiv här bland så mycket fin inspiration.
    mvh Alma

    SvaraRadera
  20. Gela: Vad roligt att du uppskattar tisdagarna! Ja, det blir lite extra spännande med garnutlottning också... Kaninen rekommenderas! Jättemysigt projekt!

    Mylla: Stiligt, Mylla! Kul att du gillade kaninen!

    Klockarbarn: Välkommen hit! Kul att du vill vara med! Låter intressant med dina återbruksprojekt! Lägger till dig i listan...

    Eddy: Nej, har inte sytt några polkagrisrandiga;) Men däremot stickat ett par trosor ( ligger på ett tidigare symöte, tror det är nr. 9) Det var ganska klurigt, men ingen omöjlighet... Men Olivia är som sagt var grym på det där;) Kram!

    Lovisa: Tack! Ja, det är vekligen roligt att tillverka leksaker/mjukdjur själv. Det blir så mycket mer värdefullt på nåt sätt... Roligt att du själv gjorde såna när du var liten!

    Hemmafrun: Fint att höra att du uppskattar initiativet med syföreningen. Jag är så glad åt att aktiviteten här bara ökar och att vi blir fler och fler hela tiden! Roligt att du är med oss nu! Tack för kanin-berömmet;)

    Gerda-Thyra: Tack! Det var härligt med lästipsen på hantverksinspiration!

    Yiskha: Välkommen som medlem! Blir roligt att följa ditt virkande! Lägger till dig nu...

    Kringlor och krusiduller: Tack, snälla du!

    Stephanie: Välkommen in i föreningen! Lycka till med "funderandet". Blir spännande att se vad du hittar på nästa vecka!

    Lägger till dig i medlemslistan!

    Dorro: Kul att du gillade kaninen! Stackars dig som varit sjuk... Tappert att du orkade delta med den fina mormorsrutetavlan ändå, tycker jag!

    Alma: Välkommen som medlem! Kul att du fixat en blogg! Ska bli spännande att följa ditt pysslande.

    Håller med om det du skrivar, att skapande är viktigt även om man bara hinner med litegrann...

    Lägger till dig i medlemslistan:)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera
  21. maja: okej, jag måste blandat ihop det där... men dina stickade har jag spanat in och wow!!!! ursnygga!!! och detsamma gäller strumpebandshållarna. ska jag definitivt lägga på minnet inför framtiden.

    tack för en superfin symötestisdag allihop. oj vad mycket fint ni tillverkat!!

    SvaraRadera