söndag 6 februari 2011

Delta i Husmorsskolans sockerkakskalas!




Godmorgon!

Den här dagen tänker jag ägna åt sockerkakan - "kakfatets Rolls Royce"! Lika gångbar till vardag som till fest. Som jag nämnt tidigare ägnar jag månadens spalt i Minnenas Journal åt just sockerkaka... Inte mer än rätt att det klassiska bakverket får ta plats här på bloggen också! Igår var det några läsare som frågade
vad definitionen av en sockerkaka är? Jag tänker mig att ett svar skulle kunna vara att den bakas i form... Oftast finns det ju ett antal återkommande ingredienser också; som ägg, socker, mjöl och bakpulver men där finns det ju en massa undantag...

Så vi kanske kan säga: En mjuk kaka som bakas i form? Eller vad tycker ni?

Mitt bidrag är den fenomenala nötkakan som jag upptäckte häromsistens när jag hälsade på hos min faster Anita. Den här kakan hade hon lärt sig av en äldre dam som hette Vera - därav namnet... Kakan är en riktig höjdare! Den innehåller bara fyra ingredienser, inget mjöl(!), går fort att baka och är sällsynt god. Är så glad för det här receptet!

Veras kaka

2 1/2 dl hasselnötter
3 ägg
2 dl socker
1/2 tsk bakpulver

1. Mal nötterna.
2. Vipsa ägg och socker.
3. Blanda nötter och bakpulver och rör ner i äggsmeten.

Grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca. 40 min.

En bit nötkaka till söndagens morgonkaffe är aldrig fel...

Min förhoppning är att ni läsare vill vara med och bidra med ert favoritrecept. Kanske har ni hittat någon särskilt god smaksättning, en snabbvariant som alltid lyckas, ett gammalt familjerecept, en extra saftig variant eller något annat spännande?

Dela med er genom att antingen lämna en länk till ett blogginlägg med sockerkakstema, eller skriva en kommentar med ert favoritrecept/sockerkakstips! Tänk på att inlägget inte behöver vara nytt för dagen. Det kan lika gärna vara en gammal favorit, enda kravet är att det ska handla om sockerkaka i någon form. Om du vill lämna en länk gör du det enkelt i länkverktyget nedan.( Var noga med att ange URL till just det inlägget så att vi hittar rätt, alltså inte bara bloggens hem-URL!)

Ser fram mot mycket fin inspiration!

18 kommentarer:

  1. Jag fattar inte var min kommentar tog vägen...???
    Skrev en alldeles nyss men den bara försvann...
    Kul initiativ med olika sockerkaksrecept!
    Jag bidar med en jättegod Currykaka som jag en gång för många år sedan hittade här i bloggvärlden och som jag tycker är så speciell och god!

    SvaraRadera
  2. Vilket underbart recept! Jag har vänner som är både mjölk och glutenallergiker så den här kakan ska jag definitivt prova! Annars är mitt tips att ersätta vätskan i en vanlig sockerkaka med fruktjuice, ex apelsin, istället. Det blir en saftig kaka med fräsch smak.

    SvaraRadera
  3. Visst är det fantastiskt gott med nötkaka! Det bakar jag ofta, och jag älskar min mandelkvarn! Det kanske är viktigt att tala om att man måste mala i riktig mandelkvarn. Matberedare duger inte. Jag lade upp en länk till ett gammalt blogginlägg om mina favoriter bland mjuka kakor.

    SvaraRadera
  4. Sockerkaka som är så gott :) I alla former och vem blir inte som ett barn när man får slicka av slickepotten efteråt? :)

    SvaraRadera
  5. Svar;
    Ja du surgrädde skulle jag översätta till gräddfil nästan men jag tycker kakan blir lite tung då. Men man kan ju blanda grädde och mjölk så blir den lite krämigare :)
    Mvh Johanna

    SvaraRadera
  6. Gerda-Thyra: Vad spännande med currykaka! Roligt att du gillade idén med att smala ihop många sockerkaksrecept!

    Jessica: Vilket bra tips! Tack för det Jessica! Ja, nötkakan är toppen om man är gluten eller mjölkallergiker...

    Kerstin: Jag är också barnsligt förtjust i min mandelkvarn! Kan nästan leta efter recept som kräver att kvarnen används bara för att få en förevändning att plocka fram den;) Helt rätt att du påpekar att man måste mala i mandelkvarn. Det måste ju vara riktigt finfördelat eftersom nötterna ersätter mjölet... Tack för ditt fina bidrag med klassiska kakor!

    Hanna: Håller med om att en slickepott full av sockerkakssmet är svår att motstå;)Tack för det spännande receptet från 1952!

    SvaraRadera
  7. jag bjuder naturligtvis på ett recept med vit choklad, i kladdkakeform om det är ok?

    SvaraRadera
  8. Hej! Nu har jag blåst lite liv i min blogg :-) och bidrar med en god klassiker till sockerkakskalaset (i länkarna ovan). Vi hörs snart! /Lisa

    SvaraRadera
  9. Vilken underbar blogg. Härliga bilder och bra recept!

    SvaraRadera
  10. Åh så trevligt, den där kakan får jag lov att prova nästa gång det bakas...jag länkade min favorit från ett jättegammalt inlägg......

    / Olivia

    SvaraRadera
  11. Mylla: Oj vad smaskigt! Klart att det är ok;)

    Lisa: Vad roligt att du bidrog med Nallekakan! Vilka barndomsminnen den väcker... Så roligt att du satt igång med bloggandet igen! Vi hörs snart, kram!

    Charlottes matblogg: Åh, tack! Vad roligt att du gillar min blogg:) Välkommen hit!

    Olivia: Tack, jag gillar favoriter i jättegamla inlägg;) Kakan verkar ruskigt god:) Och praktiskt att man kan göra den med olika smaksättning!

    Hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera
  12. Jag var så nyfiken på nötkakan så jag blev tvungen att prova den. Den var verkligen god, och Valder var så stolt över att få sköta kvarnen :-)
    http://gronagrenen.blogspot.com/2011/02/notkaka-och-kurbits.html

    SvaraRadera
  13. Oj vad goda sockerkakor alla har bakat. Jag fick stå över den här gången men hoppas på fler roliga utmaningar framöver. Influensan har tagit all min ork.

    SvaraRadera
  14. Jessica: Vad roligt att du bakade nötkakan och att den blev god! Min treåriga dotter hjälpte också till att mala:) Hon tyckte det var jätteroligt!!

    Dorro: Tråkigt med influensa... Krya på dig! Det kommer säkerligen fler utmaningar framöver:)

    SvaraRadera
  15. Min mamma blandar ibland i en skvätt likör i sin sockerkaka. Det blir förvånansvärt gott! Ta bara din favoritsmak :)

    SvaraRadera
  16. Så smaskigt allt låter. Jag är själv glutenallergisk, OCH tyvärr allergisk mot nötter. Vi gjorde en glutenfri kaka här hemma igår dock, ska försöka få ihop receptet på den så kan jag dela med mig!
    Maja, är det okej om jag lägger till din blogg bland mina länkar på min blogg? (textiltendens.blogspot.com). Jag vet inte om man brukar fråga först, men gör det för säkerhets skull.. :)

    SvaraRadera
  17. Lillstrumpan: Det var ett bra tips! Har faktiskt lite citronlikör ståendes i gömmorna. Måste prova tt ha i en skvätt av den någon gång framöver... Tack för tipset!

    Textil Tendens: Hej! Ja, är man både gluten och nötallergiker förstår jag att det vara lite tufft med kaffebrödsbakandet... Vore jättefint om du delade med dig av receptet på din glutenfria kaka. Då kan det ju komma fler till del!

    Visst är det ok att du lägger till mig som länk! Det är bara roligt! 1000 tack för det!

    Hälsningar fr Maja!

    SvaraRadera
  18. Hej Maja!
    Jag missade helt att lägga upp min länk igår. Förkylning både hos mig och hos lilltjejen gjorde mig lite upptagen. Bakade inte igår utan inlägget är ett par år gammalt. God kaka från klassisk kokbok. Då var första gången jag gjorde den - men inte den sista!
    Min blogg är väldigt avstannad just nu men funderar på att kicka igång igen, om inte annat för att kunna vara med på tisdagarna.
    Vi får se.
    Roligt med en sådan utmaning. Gärna igen och då hoppas jag kunna vara med när det händer...
    /Alma

    SvaraRadera