lördag 12 november 2011

Recept på godaste pressgurkan!















Här är min mormors specialvariant på inlagd gurka. Knepet är att man pressar gurkskivorna mellan två djupa tallrikar. Då blir de precis så där krispiga och goda som man vill att de ska vara! Pressgurka passar utmärkt att servera till söndagssteken eller till lingongrytan som jag skrev om häromdagen.

Mormor Gretas Pressgurka

1 gurka
salt

Lag:

2 msk ättiksprit
2 msk socker
1 dl vatten
½ krm vitpeppar
1 krm salt

persilja

Skala gurkan med hjälp av en osthyvel. Hyvla den sedan i tunna skivor. Lägg gurkskivorna i en djup tallrik. Strö över salt. Låt gurkorna stå och dra några minuter. Pressa sedan med en annan djup tallrik över gurkorna. Häll av överflödig vätska. Upprepa ett par gånger. På det här sättet blir gurkorna extra spröda och goda!
Blanda ättika, socker, vatten, peppar och salt i en skål. Lägg i gurkskivorna. Strö över rikligt med hackad persilja. Låt gurksivorna ligga i lagen någon timma innan de serveras.

Servera som tillbehör till kött- eller fiskrätter.

6 kommentarer:

  1. Men vad har du för tallrikar då? Våra djuptallrikar har en runt kant som går under, så i mitten av tallriken blir det en fördjupning och där kommer dem inte pressas... Tyckte verkar vara ett så underbart recept, och vill gärna testa.. =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ta två likadana tallrikar och "ställ i varann" så går det att pressa ur vätskan.

      Radera
  2. Maja, jag ville bara säga att jag blev himla glad för dig mail men har inte kommit åt att svara än. (Jobbhelg.)

    SvaraRadera
  3. Tack för receptet, låter kanongott. Men eftersom jag är något av en smärre katastrof i köket så måste jag ställa en fråga. Hur länge kan man spara den inlagda gurkan? Ungefär?
    Jag tillhör den kategorin av människor som inte använder mig av datumet på förpackningen.
    Är det inte luddigt, luktar eller smakar konstigt, ja då kan man äta det enligt mig....
    Men i detta fallet när det är i lag, då behöver jag nog lite vägledning.
    Tack
    Sarah

    SvaraRadera
  4. Katastrofen: Mina djuptallrikar är ganska runda under, bara en liten liten kant, men det där är inte så noga. Man får liksom vicka och snurra lite med tallriken så kommer man åt alla gurkar. Du klarar det där- det är jag helt övertygad om! Kul att du gillade receptet!

    Kanel och vanilj: Varsågod!

    Johanna: Vad roligt att du blev glad!

    Sarah: Pressgurka är en färskvara - alltså inte samma sak som inlagd gurka som man lägger in i lag glasburkar. Men den håller sig säkerligen minst en vecka ändå. Har liksom aldrig haft möjlighet att testa det eftersom den oftast går åt på en eller två dagar;)

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera