torsdag 15 november 2012

En riktig kalkon!

En läsare som heter Monica, skrev så här till mig:

Hej!
Jag jagar ett recept på ugnstekt kalkon ur vår kokbok 1959. Man lade späck ovanpå.
Har haft denna bok då jag gick husmorsskolan, men tyvärr blivit av med boken.
Hoppas på HJÄLP!
Hälsningar Monica

Det är klart att jag rycker ut och hjälper en husmor i nöd. Kanske finns det fler ute i landet som behöver ett gammalt rekorderligt kalkon-recept? Därför lägger jag ut det här i bloggen. Vi går ju faktiskt mot "kalkon-tider"... 

Här är både grundreceptet (ur "Vår kokbok", från 1959) på den ugnsstekta kalkonen, samt recept på en bröd- eller risfyllning som man kan fylla sin kalkon med. (Klicka på respektive bild så blir de större!)

Lycka till med kalkonen, Monica! 


3 kommentarer:

 1. Jag har Prinsessornas kokbok från början av 1900-talet. Den är på över 1000 sidor!

  SvaraRadera
 2. Kul med gamla recept! När det gäller kalkon har jag efter ganska många annandagsfester (min man är halvengelsk och fyller år då:-) kommit fram till vad som funkar bäst och ger den godaste fågeln.

  Först och främst: Jag har skippat tanken på bröd-, ris- och köttfyllningar. Det är ett jäkla sjå att få till det bra utan att kladda ned hela köket. Jag fyller numera en REJÄL fågen (6-7 kilo) med en blandning av klyftad äpple och lök och knyter till. Funkar som ångkokning inifrån och ger saftig fågel. Och givetvis är den resulterande kompotten ätbar för den som vill:-)

  Stuffingen bakar jag numera separat, ungefär som en liten terrin eller köttfärslimpa:-) Fläskfärs eller sausage meat, aprikoser, nötter, timjan - ja, här kan man vara lite wild and crazy. Ett ägg för att röra ihop och så in i ugnen. Skär i skivor och servera bredvid andra tillbehör som stekta champinjober, baconrullar osv.

  Ett annat Jamietips för ett riktigt knaprigt och fint skinn är att försiktigt lossa skinnet från köttet och peta in riktigt med smör och varför inte vitlökssmör med örter i de fickor som bildas.

  Smaklig måltid:-)

  SvaraRadera
 3. Väldigt smart att göra 'stuffing' i separat form eftersom det är viktigt att hetluft kan circulera även inne i kalkonen så den blir ordentligt genomstekt. Här i England rekommenderas detta numera som regel för att undvika matförgiftning.

  SvaraRadera