lördag 17 november 2012

Pomonakaka - ett eftersökt recept!

BildkällaHäromdagen bjöd jag på ett kalkonrecept som en läsare hade efterlyst. Samma läsare bad också om ett annat recept som jag även  fått förfrågningar om tidigare. 

Den "Pomonakaka" som finns med i Vår Kokbok från 1959, verkar ha satt spår i folksjälen. För något halvår sedan hörde till exempel en bibliotekarie av sig till mig och frågade om receptet. Hon ville hjälpa en dam som var på jakt efter det recept hon en gång hade ägt, men tyvärr råkat förlägga. Jag förstod på bibliotekariens brev att det här var en speciell kaka - i all sin enkelhet. En sådan där som man inte glömmer i första taget... 

När nu också min läsare Monica bad om det här receptet, tyckte jag att det var dags att dela med mig av det här på bloggen. Pomonakakan är alltså en äppelkaka som bakas på äppelmos. Perfekt att ta till om man har kokat mycket äppelmos och vill använda det till något festligt!

Sist, några ord om gudinnan som givit namn åt kakan: Pomona var fruktodlingens och trädgårdens gudinna, i romersk mytologi. Hennes namn har givit upphov till orden "pomologi" (läran om fruktodling) och "pomolog" (fruktträdsexpert).

Klicka på bilden så blir den större!

11 kommentarer:

 1. Jag gillar gammaldagsa efterrätter med frukt i så jag var bara tvungen att testa detta. Tog precis ut min pomonakaka ur ugnen och tänker bjuda på den med vispgrädde i kväll när jag får middagsgäster. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 2. Låter väldigt bra. Har barnbarn som inte gillar äppelbitar i äppelkakan.Måste testas med lite vaniljglass ikväll.
  Ps, kan tipsa om vaniljkvarg som gott och magert alternativ. mycket gott.
  Trevlig helg, Ulla

  SvaraRadera
 3. Wow vad häftigt! Det här receptet har jag också funderat över vad det tagit vägen! Fick det som barn hos mormor och morfar som var trädgårdsmästare och hade ett överföld av äpplen. Min mamma brukade också göra den och jag tror att det var kanel i också. De brukade skiv smör i tunna skivor och lägga på innan den sattes i ugnen så det blev speciella "fläckar" på ytan. Pajformen från Höganäs som den alltid severades i hos mormor har jag nu. Måste testa ditt recept!
  Vaniljyoghurt är ett friskt och gott alternativ till grädde, glass eller vaniljsås.

  SvaraRadera
 4. Så trevligt med nya recept, jag har nog inte gjort någon kaka med äpplemos, så det kan bli spännande.
  HAen god söndag
  kram

  SvaraRadera
 5. Tusen tack för receptet! Som jag har letat efter detta nostalgi-recept. Min farmor brukade ofta baka kakan när jag var liten. Hon hade ett äppelmos förråd som räckte året runt och därför passade receptet så bra att göra kakan av. Hon gjorde kakan så ofta att jag nästan fick nog av den tillslut. Men efter att farmor dog för några år sedan har jag funderat på vart det där receptet tog vägen. Jag tycker kakan är som godast dagen efter, när äppelmosen har fått dra i sig i den där härligt mjuka och smuliga degen. Enkelt och gott recept! Precis som det ska vara.

  SvaraRadera
 6. Åh, en så eftertraktad kaka vill jag då inte missa! Den här ska jag testa, men med mitt äpple/kvittenmos istället!:)

  SvaraRadera
 7. Hej!
  En liten fråga: skall man kavla degen innan man lägger den överst? Har aldrig sett en Pomonakaka så jag blir lite konfunderad! Träffade tjejerna bakom Pärlans Konfektur igår på NK och vilka snygga kläder de hade på sig och vilka goda kolor! Det fanns inget stickat hos Downtown Abbey men vilka klänningar :-)

  SvaraRadera
 8. Johanna: å, vad roligt att höra Johanna! Hur blev kakan?

  Ulla: Vad fint med tipset om vaniljkvarg!

  Kråkspark: å, vad roligt att du har den pajformen kvar! Då måste du bara baka kakan:)

  Myrica: Det är väldigt lyckat med just äppelmoset!

  Tilldej: Det var hemskt roligt att höra!

  Karoline: Nej men vad roligt! Ser fram mot att se din version!

  Fröding: Man kan antingen kavla ut degen eller trycka ut den till ett lock! Vad spännande med stockholmsresan. Och roligt att träffa Pärlan-tjejerna!

  SvaraRadera
 9. Jag gjorde den med glutenfritt mjöl så jag gissar att den blev lite annorlunda än den annars hade blivit men den blev himla god! Gästerna öste beröm över den och hela kakan tog slut. Dessutom var den himla enkel att göra så det kan mycket väl tänkas att jag gör den igen till helgen när det kommer nya middagsgäster, den här gången med vetemjöl ;-)

  SvaraRadera
 10. Ja vad roligt!!
  De här ingredienserna hade min mamma skrivit ner och jag vet att hon bakade den här kakan.
  - Men det stod inget namn :( Nu vet jag. Tack!

  SvaraRadera
 11. vilket fint gammalt resept yvonne pira

  SvaraRadera