måndag 5 november 2012

Mönsterpremiär: Virkad julkalender/luftballong!Nu kan jag äntligen avslöja en av de där "hemligheterna" jag jobbat med i höst! Idag är det nämligen premiär för ett mönster som jag har gjort för Järbo Garn. Det är en virkad luftballong, tänkt att fungera antingen som julig paketkalender - eller som året-runt-mobil att hänga i fönstret eller ovanför spjälsängen.

Mönsteridén kom ur ett barndomsminne: När jag var liten fanns det en väldigt spännande paketkalender hos min dagmamma. Det var en luftballong som flögs av en tomte, och från korgen hängde alla de små paketen ner. Jag var så tagen av den där julballongen - den var något av det finaste jag någonsin hade sett!

Nu har jag skapat min egen tomteballong i form av ett virkmönster och jag hoppas att många föräldrar vill virka ballongen, så att många barn får drömma om den, precis som jag gjorde! 

Det är så roligt att göra mönster som riktar sig till barn - därför är jag glad att mitt första mönster för Järbo, blev just ett sådant... Att jag har fått möjlighet att samarbeta med Järbo, känns i sig otroligt kul!

Nu till detaljerna: Mönstret är alldeles gratis. Du hämtar det i PDF-form här! Den som blir inspirerad kan alltså sätta igång med virkandet på stubinen... Modellen är virkad med garnet "Soft Cotton" och all information när det gäller material och utrustning, hittar du förstås i början av mönstret!

Tycker man att det känns övermäktigt att hitta på 24 olika små kalendergåvor, så går det ju alldeles utmärkt med 4 adventsgåvor istället. (En för varje hörn på korgen.) Det där med adventsgåvor var något jag införde hos oss förra året. Det gjorde våra adventsmorgnar lite extra fina! Jag försökte ge saker som vi kunde njuta av tillsammans, bilderböcker om julen och inte minst det här fina pusslet som vi hade så mycket glädje av! På julaftonsmorgon fick lillan den här stickade gåvan.

Å, nu blev jag alldeles full av jullängtan! En sådan tur att det närmar sig...

18 kommentarer:

 1. Hej Maja!
  Vilket fint inlägg! Jag var ju så lyckligt lottad att jag fick tjuvkika på balongkalendern förra veckan!
  Hemma hos mig hade vi en annan typ av paketkalender: Den var i form av en julgran (hängande på väggen) och i paketen låg sydda tygdekorationer med kardborreband på baksidan som man satte upp på julgranen (granen hade små prickar av kardborre fastsydda). Jag och min syster öppnade varannan dag, och vi byttes vartannat år vem som skulle bli sist och få lov att öppna nr 24: där den fina toppstjärnan låg!
  Dekorationerna kan användas från år till år, och även om man inte "fick" någon present så var det fantastiskt spännande att öppna och se vilken dekoration det skulle bli just idag, och få bestämma själv var på granen den skulle sitta!
  Idag har kalendern gått i arv till min syster och hennes döttrar, och jag vill gärna sy en egen till mina barn så småningom!
  /Carin

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Vad komiskt det är ibland, jag var precis innen och tittade på Järbos hemsida för att se om det fanns några nya mönster och såg luftballongen som jag tyckte var jättefin. Och så gick jag in på din blogg och ser att det är du som gjort den.
  Läser din blogg titt som tätt och tycker den är jättetrevlig! Är själv inte med i Syföreningen men tycker det är så roligt att det finns en nätbaserad. Kan man vara med även utan blogg?
  Ha en jättebra vecka!
  Hälsningar Karolina

  SvaraRadera
 3. Hej Maja !
  Oj va fin den blev med paket och allt.Mamman känner sig stolt som en tupp (eller kanske en höna?)

  SvaraRadera
 4. Carin: Det var så roligt att du följde med på cembalo-hämtningen! och spännande att höra om ditt nya jobb:) Den där grankalendern låter ju helt underbar! Det är ju egentligen det där med att bygga upp stämning och förväntan som är det viktiga. Inte att få presenter i den meningen att det är nya saker... Förra året var det en mamma som berättade att hon brukade slå in julgransgulor och annat pynt i paketkalenderna, så fick barnen spara "sina " pynt tills det var dags att klä granen... Det var lite samma tanke som er gran. Nu blev man ju sugen på att sy en sådan, något jag definitivt inte har tid med;) Men jag ska lägga idén på minnet!

  Karolina: Nej men vilket lustigt sammanträffande;) Vad roligt att du tyckte att den var fin! Visst kan du vara med i syföreningen även utan blogg - du kan ju kommentera ändå och berätta vad du gör just nu och så... Vill du att jag ska lägga till dig?

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Kajsa: Tack, mamma!

  Hälsar Maja

  SvaraRadera
 6. Ja det hade varit roligt!
  Har alltid nåt på gång, mest virkning.
  Hälsningar Karolina

  SvaraRadera
 7. Vilken söt kalender, så härligt att kunna fixa till mönster.
  HA en bra dag
  kram

  SvaraRadera
 8. Söt! Önskar jag kunde virka :)

  SvaraRadera
 9. Grattis Maja!
  Jättefin luftballong,det är så kul att följa dig lite så här på avstånd. Måste säga att även din lilla nätbutik är jättefin. Du är en sann entreprenör och du är duktig i det du tar dig för. Kul
  Kram Maggan M

  SvaraRadera
 10. Nu blir jag lite sugen jag med - som Karolina... Jag har ju ingen blogg och ska ABSOLUT INTE starta en nu (pga tidsbrist) men det vooore ju roligt att få vara med bland alla dessa härliga syföreningsmänniskor... Får jag oxå vara med på ett kommentarshörn? Hälsn.
  Carol

  SvaraRadera
 11. Hej Maja, har nu anmält mig till vintagekursen, tror jag...
  Inte helt klart för mig där på bildas hemsida;)
  Hälsningar Karin-Ida

  SvaraRadera
 12. Hej! En superfin luftballong till tomten att sväva i, Karin

  SvaraRadera
 13. Vad fin! Jag minns att det fanns en julkalender på dagis. Varje dag hade en inslagen pixi-bok :)

  SvaraRadera
 14. Hej Maja!
  Måste erkänna att jag inte varit inne på din blogg på länge.. så var jag hemma förra veckan och träffade din mor o far och fick veta att du startat en nätbutik! Och nu när jag kikar in möts jag dessutom av Järbosamarbete och som alltid en massa annat trevligt och inspirerande!
  Jag blir så glad för din skull!!!
  Fortsatt lycka till och en stor kram från kusin vitamin

  SvaraRadera
 15. Nej men o så fin! Och smart med fyrapaketsidén också.

  SvaraRadera
 16. Oj, vad underbart fin!!!!!
  Har länge tittat på just luftballonger som prydnad men priset på dem har inte riktigt stämt med plånboken.
  Nu kan jag virka mig en egen!!!
  Tack för mönstret!
  /Jenny

  SvaraRadera
 17. Mycket rolig idé och fint mönster!

  SvaraRadera
 18. Vilken fin idé! Den ska jag kanske också göra, så snart min son blivit stor nog för att uppskatta kalendrar.

  SvaraRadera