torsdag 29 november 2012

Saffransfrossa!

Högst upp i vårt trevåningshus - bredvid min ateljé ligger ett gammalt, gammalt kök som stått orört sedan det byggdes. Hit kom aldrig något kylskåp... Här installerades aldrig någon elspis... Diskhon som består av stenmosaik fick stå orörd och linoleummattan, den ligger ännu kvar på golvet... Köksskåpen är målade i en buteljgrön nyans och beslagen är som små konstverk i sig. En ljus dag ska jag ta flera foton så att ni får se alla detaljerna...

Under flera år har köket fungerat som förråd för gamla möbler, en cembalo och en hel del annat smått ochh gott. Men nu sedan ateljén kom på plats, har jag längtat efter att städa och göra fint därinne. Efter ett par rejäla dagsverken är äntligen all bråte undanröjd och trasmattorna har kommit på plats på golvet. Jag har möblerat med en köksmöbel och lagt linneduk på bordet. Nu saknas bara en gardin till den gamla kirschstången...

Att gå in i det gamla köket känns ungefär som att besöka en avlägsen sommarstuga. Tiden stannar liksom upp när jag sätter mig vid köksbordet och ser ut över träden och gatan. Där finns en stillhet som är svår att beskriva.

En kväll dukade vi en bricka med smörgåsar och varm choklad, som vi tog med oss upp till köket, och så satt vi där och fikade. Det var så mysigt! Som en liten semester, nästan. Därför har jag bestämt att årets adventsfikor ska intas just där.

Och på tal om adventsfikor, idag bjuder jag på en länklista med ett antal bakverk som innehåller saffran. Saffran och advent hör liksom ihop för mig!

Hoppas att dessa recept kan inspirera någon av er som är i färd med att skapa adventsstämning:

Saffranskaka
Mandelfyllda saffransbullar
Saffransfrallor
Saffranspudding

3 kommentarer:

  1. Tack för sffransrecepten. Jag köpte precis 10 påsar för 10:- st. Bäst att lägga på lager då det var så billigt!

    SvaraRadera
  2. Åh va mysigt det låter med det gamla köket! Och saffranskakan är bara såååå god, gör den varje advents/jultid!

    SvaraRadera
  3. Åh, vad underbart med köket. Utnyttja det så mycket du kan till att stilla dig och komma till ro. Jag tror vi alla skulle behöva en sådan plats där man kan "komma ur verkligheten" för en stund.

    SvaraRadera