Audrey Hepburn i korsstygn, mönster J.N. 2010
Först vill jag visa er det här underbara korsstygnsmönstret, som fina Johanna hade komponerat till mig som en födelsedagspresent. Fick ett helt litet mönsterhäfte av henne som innehöll olika korsstygnsmönster med personlig koppling till mig och mitt liv. En otroligt fin och genomtänkt present!
Ett av mönstren var alltså ett porträtt av skådespelerskan Audrey Hepburn. Audrey var visserligen inte amerikanska ursprungligen, men till största del yrkesverksam i USA. Därför räknar jag henne som en av de två "vackra amerikanskorna"... Visst är det mycket jobb att sy henne, men tänk vilket häftigt broderi att ha på väggen! Får väl bli nästa vinters korstygnsprojekt, eller så...
Här nedan ser du "Den vackra amerikanskan", nr 2:
En farligt god tårta vars recept funnits länge i min receptsamling. Det var Kerstin (en av alla de fantastiskt duktiga husmödrar jag träffat på under åren) som lärde mig att göra tårtan från början.
Så här gör du:
Den vackra Amerikanskan
Tårtbotten:
3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
125 g margarin
(Blanda eventuellt i krossade pepparkakor i degen. Jag brukar göra det ibland om jag har pepparkakor hemma... Men det blir gott även utan.)
Kräm:
1 pkt Philadelphia ost
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Garnering:
1 stor burk persikor
2 st kiwifrukter
1/5 pkt frysta hallon
Gör så här:
Blanda ihop degen och låt den vila en god stund i kylskåpet.
Kavla ut degen till en tunn rund botten, direkt på bakplåtspapper. Tag mått på fatet du ska servera den på.
Grädda botten läckert ljusbrun i 175% ca 10 min.
Låt bottnen kallna, lossa den försiktigt och lägg på serveringsfatet.
Lägg osten och sockret i matberdaren och blanda på låg hastighet. Tillsätt grädden och vispa till fast konsistens, öka hastigheten och kör tills krämen blir tjock.
Bred ut krämen på den kalla tårtbotten. Garnera med frukt och bär.
Bred ut krämen på den kalla tårtbotten. Garnera med frukt och bär.
Ha en fin söndagkväll!
MUMS! Den ser supergod ut ju. Får testa den en helg. /C
SvaraRaderaClinen: Ja, den är faktiskt makalöst god! Svårt att inte äta upp hela på en gång:-)
SvaraRadera/Maja
Vilken nice födelsedagspresent! Har inte tänkt på det förut men porträttet av Audrey Hepburn är inte helt olikt Modesty Blaise.
SvaraRaderaOo, tårtan ser ljuvlig ut! Något att provbaka i vår känner jag.
SvaraRaderaIngen fara på taket: Det har du rätt i! Hade inte heller tänkt på det förut...
SvaraRaderaMaria: Gör det! Du kommer inte bli besviken:-)
/Maja
Den tårtan måste jag testa någon dag.
SvaraRaderaAnna: Gör det!
SvaraRaderaGjorde denna tårtan till min födelsedag för några dar sen... Fantastiskt god o älskad av alla! Denna kommer jag definitivt att göra igen!! Jag garnerade med massor av blåbär o vindruvor. Mums :)
SvaraRaderaTess: Vad roligt att höra! Gjorde också tårtan häromdagen, fast med blåbär och hallon på! den är så god:) Låter gott med vindruvor också... Det ska jag testa nån gång!
SvaraRaderaHälsningar från Maja!
Den ska jag prova i helgen, ser så god ut. Hur mycket kan man förbereda?? Ska krämen och garneringen ske precis före serveringen eller kan man göra den i förväg??
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaÄr mönstret bara svartvitt eller är det nyanser? Är sugen på att göra det!
Mvh Ulrika
Hej 👋 om jag vill förbereda kakbottnen några dagar innan innan hur förvarar jag den ? Frysen ?!
SvaraRadera