lördag 31 mars 2012

Trädgårdsdagbok - del 4!

Ända sedan vi flyttade in i vårt hus, dvs de senaste sex åren, har jag "petat" ned lökar lite här och var. Om vårarna köper eller får man ju ofta lökar i kruka - de går fint att plantera ut när de gjort sitt inomhus. Ofta hinner jag glömma var jag satt lökarna, från säsong till säsong, så det blir en glad överraskning när de tittar fram på vårkanten. Ett ställe där jag grävt ner extra många lökar är vid en liten risig kulle i anslutning till vår kompost. Där kan det gott behövas lite färg! På bilderna ser ni hur lökarna tittar upp nu... Och se, de söta små nässlorna börjar också komma! Snart ska jag koka nässelsoppa:)
















Förutom den lilla trädgårdsrapporten, tänkte jag använda dagens trädgårdsdagbok till att tipsa om ditt och datt när det gäller läs-/tvinspiration.

Precis som förra året ger Allt om Trädgård alldeles ut ett nummer med temat "Köksträdgård". Jag blev så glad när jag fann tidningen häromdagen! Den är alldeles fullspäckad med vackra bilder, matnyttiga reportage, odlingstips och trädgårdsinspiration. Å, vad jag längtar efter att odla grönsaker nu;)

I tidningen kan man blad läsa ett glädjande reportage om hur odlingsglädjen sprider sig över världen, och hur nya sätt att odla i städer och tätbebyggda områden ständigt utforskas. Människor blir mer och mer intresserade av att odla sin egen mat, vilket är enormt glädjande! Och så lite kuriosa som tidningen också bjuder på:  I USA har Michelle Obama anlagt en köksträdgård i Vita Husets trädgård för att inspirera amerikanerna att odla. Fint va!


Under veckan har jag också njtuit av en liten vacker Flora som jag hittade på biblioteket. Brent Elliot har skrivit boken som behandlar trädgårdsväxternas kultuthistoria. Illustrationerna är helt makalöst fina - ålderdomliga färgplanscher som jag kan se hur länge som helst på. Botaniska bilder inspirerar mig just nu - färgerna och formerna är så vackra! Tyvärr verkar både den svenska och den engelska utgåvan vara slutsåld! Men på biblioteken kan den ju förstås finnas...

Förresten, jag stickar på en liten trädgårdssjal också. Tyckte att fägerna i Rowan´s nya garn "Summerspun" i nyansen "Knigtsbridge" påminde om färgskalan i den lilla Floran. Jag experimenterar med en ny sjalkonstruktionen - återkommer till den om det blir lyckat!


Mitt sista inspirationstips är det senaste avsnittet av den engelska tv-serien "Den njutbara trädgården". Programmet går att se på SVT Play fram till den 4 april. Gör det - om ni som jag gillar engelska trädgårdar och köksträdgårdar!  Alys, som vi får följa i programet, har en helt underbar liten trädgård och är nästan självförsörjande både när det gäller grönskaker och ägg. Själv har jag redan sett det två gånger från början till slut. Känner jag mig själv rätt, kommer jag att se det ytterligare ett par gånger innan onsdag;)

Vill du del med dig av din trädgårdsvecka? Varsågod att lämna en länk med hjälp av länkverktyget nedan:

fredag 30 mars 2012

Påsktävling - vinn stickmönster och garn!
















Nu ställer jag till med en hejdundrandes påsktävling här på bloggen! Misstänker nämligen att fler än jag vill sticka under påskhelgen...

Jag lottar ut:
  • 3 nystan "Alpaka" från Schachenmayer! (2 blå och ett vitt)
  • 1 PDF med de 2 mönstren från min  kollektion "Lady´s Essentials"
Garnet räcker till att sticka både ascoten och gosskragen.

Vill du vara med i utlottningen? Lämna i så fall en kommentar under det här inlägget. Alla som kommenterar innan söndag (1/4) kl 24.00. har chans att vinna. På måndag meddelar jag vinnarens namn! Då hinner förhoppningsvis garnet fram innan påskhelgen, så att en av er kan tillbringa ledigheten med mjukt alpacagarn på stickorna!





torsdag 29 mars 2012

Sticka provlappar!

Att sticka provlappar är en nödvändighet när man vill:
  • lära sig nya tekniker
  • utforska en designidé
  • bekanta sig med ett nytt garn
Just nu snurrrar en massa olika idéer i mitt huvud och jag har ännu inte bestämt vad jag ska göra först...

När det känns så brukar jag samla tankarna genom att botanisera bland mönstren i mina mönsterböcker. Det är skönt att tillåta sig lite planlöst stickande ibland - konstigt nog är det också då som idéerna slutligen brukar falla på plats. Och så plötsligt vet jag hur det ska vara!

Provlappen på bilden gjorde jag i vintras. Visst är mönstret med de små rosetterna söta?

onsdag 28 mars 2012

Köttbullar i ugn!























Här kommer ett litet vardagligt tips till er som gillar köttbullar:

Att steka köttbullar i ugnen är rysligt smidigt! Särskilt när man vill göra en stor sats. En långpanna rymmer köttbullar på upp till 1 kg köttfärs.

Utgå från ditt favoritrecept när du gör färsen. Låt en klick smör smälta i en långpanna medan ugnen blir varm, ta ut långpannan och lägg i köttbullarna. Låt steka i ugnen i 8-12 minuter på 225-250 grader. Vänd på köttbullarna någon gång under tiden så att stekytan blir jämn.

På det här viset slipper man stekoset och hinner dona med annat medan köttbullarna sköter sig själva i ugnen! Ett riktigt husmorsknep;)

tisdag 27 mars 2012

Symöte - Äggvärmare!

Välkomna till veckans symöte!

Jag kunde väl aldrig tro att jag skulle gå så långt som att sticka en äggvärmare;) Men hör och häpna - jag gjorde just en sådan härom kvällen! För att det snart är påsk, för att jag ville veta hur det går till, för att mönstret var så sött och för att jag hade lust att göra något litet som blev färdigt på ett kick.

Äggvärmare är väl ett av de där föremålen som många av oss betraktar som en "onöda".  Men det beror ju helt på hur man ser på vad som är nödvändigt eller inte?

En äggvärmare kan vara livsnödvändig: om den gör mig glad medan jag stickar den, - om den bidrar till att jag lär mig en ny stickteknik under tiden, - om den pryder mitt påskbord och gör gästerna glada, - om jag ger den som gåva till någon som behöver lite uppmuntran, - om min lilla flicka blir alldeles förtjust när hon får syn på den och leker med den resten av dagen.

Små anspråkslösa ting kan vara väl så värdefulla - när vi ger dem ett värde.

Någon av er som har stickat/virkat äggvärmare?

Mönster:  Chicken Egg Warmers av Michelle Edwards (mönstret finns i hennes underbara bok "A Knitter´s Home Companion"
Garn: Merino Extra Fine från Drops till kroppen. Baby Merino från Drops till detaljerna.



Vad har ni gjort i veckan?

Lämna en länk till ditt syföreningsinlägg, med hjälp av länkverktyget nedan:

måndag 26 mars 2012

Solstrålar i köket!























När jag lagade middag igår strömmade vårsolen genom fönstren. Det var ett sällsamt ljus, liskom magiskt. Jag ville fånga de där bleka solstrålarna med kameran, så jag gjorde många försök medan jag kokade min quorngryta.

Jag tänkte på hur vi omges av skönhet - och vad viktigt det är att öppna ögonen för den! Ibland tror jag kameran hjälper mig med det.

Grytan blev så lyckad, jag brukade göra den förr om åren men receptet hade av någon anledning fallit i glömska. Jag tycker att quorn kan vara svårt att göra intressant, men i den här rätten gör den sig perfekt! Därför hamnade grytan genast på ett av mina receptkort - jag för in ett recept, så fort jag lagat någon bra vardagsmat.

Här har ni det, förresten:

Quorngryta med champinjoner, dragon och fullkornsris

4 portioner

1 påse quornbitar (300 gram)
300 gram champinjoner
½ purjolök
2 ½ dl matlagningsgrädde (eller creme fraiche + vatten, som jag tog igår...)
2 tomater
2 msk olivolja
2 tsk dragon
salt och svartpeppar

Ansa och skiva purjolök och champinjoner. Tärna tomaterna.

Fräs champinjonerna i oljan tills vätskan kokat bort. Tillsätt quorn, purjolök och tomater och låt fräsa med champinjonerna någon minut. Häll på grädden och krydda med dragon. Låt puttra ihop ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera med fullkornsris och en god sallad.

söndag 25 mars 2012

Grädda hallonvåfflor!




Det blev en ljuvlig vårfrudag. Solen har värmt oss, hela långa helgen!  Det känns helt underbart att äntligen få "inta" trädgården. Helt plötsligt är hemmet liksom dubbelt så stort - och lekytorna för lillan breder ut sig i oändlighet framför hennes små fötter!

En våffeldag kräver förstås våfflor - idag blev det en rolig variant med hallon i. På den här månadens kalenderblad hittar ni annars mitt favoritrecept på "vanliga" våfflor.

Att ha hallon i våffelsmeten, är en given hit om man har barn i närheten (vuxna också för den delen...). Smeten blir nämligen vackert rosa, och våfflorna smakar lite extra sött och gott!

Hallonvåfflor

4 personer

ca 4 dl hallon
75 g smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
4 dl mjölk
2 ägg

Om hallonen är frysta - låt dem tina. Mixa och passera dem. Smält smöret och låt svalna.

Blanda mjöl, bakpulver, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Rör ner mjöl och ägg. Tillsätt hallonen och smöret.

Grädda våfflorna och lägg på galler.

Servera med glass eller grädde och eventuellt några hela hallon!

lördag 24 mars 2012

Trädgårdsdagbok - del 3!

















De här två bilderna får representera veckans trädgårdsinsats. Jag har krattat löv och rensat rabatt. Tulpanrabbaten som kantar vår ena grusgång, är en viktig del av trädgården - en av de allra äldsta beståndsdelarna. Där växer tulpaner, krokus och pärlhyasinter om vårarna, och gula liljor som slår ut i slutet av juli. Min grannfru har berättat att mannen som bodde i huset före oss, alltid var väldigt noga med att hålla tulpanrabatten snygg och prydlig. Jag brukar tänka på det när jag gör vårrensningen. Och på hur människor har gjort detsamma före mig, vår efter vår...

Att låta grusgångarna kantas av rabatter, var vanligt under 1920-talet. Vår trädgård är just från den tiden, och det är så roligt att mycket av den gamla atmosfären finns kvar! Jag är väldigt tacksam för det!

Vill du också dela med dig av din trädgårdsvecka? Då är du välkommen att lägga upp en länk till ditt trädgårdsinlägg, med hjälp av länkverktyget nedan:



fredag 23 mars 2012

Lady´s Essentials!








Nu är den här - min lilla vårkollektion!

Det här är första gången som jag "ger ut" en e-bok och faktiskt tar betalt för mönster som jag har konstruerat. Tanken är förstås att det ska bli fler e-böcker med tiden - som en del av den verksamhet jag planerar att bedriva i mitt nya företag. Jag kommer givetvis att fortsätta erbjuda gratismönster här på bloggen - särskilt när det gäller babymönster - men då och då kommer jag att göra lite större satsningar på mönster där idé, konstruktion och foto får ta lite mer tid än vanligt.

Jag har kallat den "Lady´s Essential". Man skulle kunna översätta det till något i stil med "allt vad en dam kan behöva". E-mönsterboken innehåller två olika modeller - dels en gosskrage och så en ascot, båda rätstickade och formade med kortvarv.

Så här står det i min mönsterintroduktion:

What does a lady need? Knitting needles of course, a good book, a small watch and some sweet perfume… and then perhaps an Ascot and a classic Peter Pan Collar knitted in soft, fuzzy alpaca - perfect to go with the spring wardrobe.

These things are the essentials - a lady´s essentials!

Garnet som jag valt att använda är det underbara Alpaka Fashion från Schachenmayer Nomotta. Alldeles lagom mjukt och värmande för vår-accesoarer som dessa. Här finns garnet att köpa! För att sticka gosskragen behöver man 1 nystan Alpaka Fashion, eller motsvarande garn för sticka 3 mm. Till ascoten går det åt ungefär 1,5 nystan.

För den som aldrig tidigare stickat kortvarv (eng: short rows) finns en bra beskrivning här och naturligtvis en hel rad instruktionsvideos på youtube.

E-boken "Lady´s Essential" kostar 30 kronor och jag säljer den med hjälp av Paypal via Ravelry. Om du vill köpa mönstren: klicka på knappen nedan så skickas du vidare till Ravelry.



Om du vill fundera och titta mer på modellerna kan du besöka projektsidan på Ravelry! Här följer bilder från gårdagens fotosession.



Och så här ser ascoten och gosskragen ut på mig:)

Nu ska jag pusta ut och vila mig i solskenet. Jag har jobbat nästan oavbrutet med att göra färdig detta, de senaste två dygnen...

torsdag 22 mars 2012

Äggstället!




Äggställ, ägghållare eller ägglåda? Vet inte riktigt vad man ska kalla det, men jag har sökt efter ett i flera år nu. Och så plötsligt fann jag det här av porslin i Mora, av alla ställen.

Mormor hade ett av plast som hon hade ärvt av sin mamma. För mig var det så symboliskt med det där äggstället... Det blev liksom ett tecken på ordningen hos mormor och morfar, en symbol för hur fint de hade det ordnat. Det var så spännande att sitta där på kökspallen och se hur mormor plockade fram det ur kylskåpet. Så tryggt att följa hennes arbete i det långsmala köket med de välfyllda redalådorna, vattenskopan som alltid hängde på sin plats och de hemvirkade grytlapparna.

Mitt äggställ är nog egentligen avsett för att servera kokta ägg ur, men jag ska ha det i kylskåpet. Precis som mormor. Tänk er att man ska baka en sockerkaka eller panera fisk och istället för att plocka fram en papplåda ur kylen sätter man fram det här vackra stället på bänken. En viss skillnad, eller hur? I alla fall för en sådan som jag som är förtjust i vackra husgeråd...

En annan poäng med äggstället är att jag har planer på att försöka köpa merparten av våra ägg från en lokal producent vid torghandeln på lördagarna. Då tar jag med mig en gammal papplåda att bära dem i, och så flyttar jag över äggen till stället när jag kommer hem. Fiffigt va?

P.S. Jag kan ju lägga till att äggstället är av märket "Saga Form", om det händelsevis är någon av er som letar efter ett, lika intensivt som  jag gjort;)

onsdag 21 mars 2012

Koka äppelris!

Min mormor gjorde ofta äppelgröt - en slags risgrynsgrötsvariant med äppelbitar i. Igårkväll -  väl hemkomna från en långresa, när jag stod och försökte trolla fram lite kvällsmat, kom jag att tänka på den där gröten...

Risgryn fanns i skafferiet och i frysen har jag fortfarande äppelbitar och rivna äpplen kvar från i höstas. Så var det där med recept... Först tänkte jag göra gröten på frihand men när jag såg efter i "Vår kokbok" från 1959 fann jag precis vad jag sökte. En snabbkokt och enkel variant dessutom!

Portionsstorleken är tilltagen i underkant - jag skulle säga att 1,5 sats blir lagom till 4 personer.

Här har ni receptet: