onsdag 31 augusti 2011
Baka Bettys äppelpaj!
Jag ville baka en äppelpaj som kändes riktigt amerikansk! En sådan paj måste vara full av äpplen, ha ett lock och dessutom innehålla någonting lite extra som blir pricken över i. Efter en del experimenterande och mixtrande med olika recept kom jag fram till en egen variant. Den får heta "Bettys äppelpaj" efter Mad Men-karaktären Betty Draper - föreställer mig nämligen att hon skulle kunna ha bakat något i den här stilen... Så håll i er för här kommer den perfekta äppelpajen;)
Bettys äppelpaj
Börja med att göra en mördeg:
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk vatten
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta samman tills degen precis gått ihop. Täck degen med plastfolie och låt den vila en stund i kylen.
Fyllning
8-10 äpplen
50 g smör
4 msk strösocker
2 tsk malen kanel
100 g mandelmassa
Sätt ugnen på 180 grader. Skala och kärna ur äpplena, skär i klyftor. Stek äpplena mjuka i socker och kanel. Häll upp äppelklyftorna på en tallrik och låt svalna.
Dela mördegen i två delar. Lägg den ena biten på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel stor nog att täcka den pajform du har valt. Rulla upp degen på kaveln och rulla försiktigt ut den över formen. Tryck fast den längs med kanten och låt lite deg hänga över kanten.
Fyll pajskalet med äppelfyllningen. Riv över mandelmassan.
Kavla ut den andra delen av degen. Rulla upp degen på kaveln och lägg på locket. Nyp ihop skarven längs kanterna. Pensla locket med en blandning av ett ägg och lite mjölk. Stick hål eller skär solstrålar i locket. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter tills pajen är gyllene.
tisdag 30 augusti 2011
Symöte - Innetofflor för hösten!
Då var det tisdag och symöte igen: Välkomna ska ni vara - syföreningsmedlemmar såväl som övriga läsare!
Nu börjar det kännas att hösten är här på allvar. Visserligen var vår lördag som rena rama sommaren med ute-bad och trädgårdsfest, men sedan återvände hösten igen. På kvällarna är det lite kylslaget i huset - yllefiltarna plockas fram och tekannorna går varma. Snart åker nog tofflorna på också...
Med anledning av det tänkte jag visa er en väldigt fiffig toffelmodell som min faster Anita lärt mig att virka. Hon virkar dem på fri hand utan mönster och gör alltid en liten hängare så att man kan hänga upp dem där det finns utrymme. Praktiskt och fint! Förutom det par man själv använder är det ju perfekt att ha ett par hängande för utlån till frusna gäster. För visst ser det hemtrevligt och inbjudande ut med ett par lånetofflor/gästtofflor? Och visst är det bra att bidra till att gästerna slipper frysa om fötterna?
Som jag skrev virkar min faster sina tofflor på fri hand. (Det är smart att mäta på sin egen fot då och då under tiden man virkar.) Ungefär så här beskrev hon det för mig:
Lägg upp 5 lm. Virka fm runt runt och öka lite här och var så att toppen på tofflan följer tårnas form. (Tofflan ska kännas lite trång för den ger ut sig när man använder den.) När man ökat tillräckligt fortsätter man att virka runt tills man tycker att den främre delen är lagom lång. Då börjar man att virka fram och tillbaka istället för runt. Lämna ungefär 5 maskor i mitten som inte virkas. Här bildas öppningen för foten. Virka på tills bakkappan är tilräckligt lång. Avsluta genom att virka ihop bakkappan på mitten med smygmaskor. Virka en hängare av luftmaskor och en kant av smygmaskor eller fasta maskor upptill.
Så här tjusiga ser tofflorna ut på foten!
Hur har ni det med handarbetandet? Något nytt att visa? Varsågoda att lämna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:
måndag 29 augusti 2011
Gör egna äppelchips!
Kanske var det ändå sant det där som sades i min barndom - jag menar det med att frukt är godis? I alla fall har jag anledning att misstänka det efter att ha ätit dessa äppelchips;) Krispiga, knapriga och söta och tillråga på allt relativt nyttiga! Kan det bli bättre än så?
Att torka äppelringar i ugnen är ett bra alternativ till att låta dem lufttorka, vilket jag gjorde förra året. Det går snabbare i ugnen och det är lättare att få äpplena torra. Å andra sidan är det väldigt vackert med äppelringar som torkar i köket... Det ena behöver ju förresten inte utesluta det andra - man kan göra på båda visen om man vill!
Äppelchips
Sätt ugnen på 100 grader.
Gör äppelringar med hjälp av en "Moster Hulda" eller kärna ur och skär äpplena i tunna skivor. Lägg ut ringarna på en plåt med bakplåtspapper. Pudra lite kanel över. Låt stå i ugnen i 2-4 timmar eller tills äpplena är helt torra. (Glänta på ugnsluckan ibland för att släppa ut fukt.)
Förvara torrt och mörkt.
Med de här knapriga äppelchipsen vill jag önska er en fin start på veckan!
söndag 28 augusti 2011
Uppvärdera sylttratten!
En syltratt är en sådan där sak som man inte förstår hur mycket man har saknat förrän man har skaffat en! Att ösa upp kohet sylt eller marmelad kan ju vara ett vanskligt företag, även för den mest rutinerade husmor. Det är lätt att råka spilla och skvätta på både sig själv och andra och med småbarn i huset är man extra rädd för den typen av missöden... Av den anledningen brukar jag för det mesta se till att jag är ensam i köket när jag sysslar med syltande och saftande. (Det kommer jag att fortsätta med ett tag framöver, trots sylttratten...)
En syltratt sätter stopp för det mesta av spllandet och skvättandet och hela hanteringen känns plötsligt mindre kladdig. Därför undrar jag varför sylttrattarna förpassats till den där kategorin av bortglömda köksföremål som är mer sannolika att hitta på ett musem än i en husgerådsbutik? Jag tycker att sylttratten är värd att uppvärderas och återtas i bruk! Tänk vilket underbart föremål för en formgivare att ta sig an - och tänk vad vackra de skulle kunna göras i sprakande färger och spännande material!
Om alla ni som läser detta går in i första bästa husgerådsbutik imorgon och frågar efter en sylttratt kanske vi kan få fart på tillverkningen;)
Min sylttratt är köpt i Finland. Där har ett av de större varuhusen den goda smaken att sälja just sylttrattar. Mitt exemplar är tillverkat av det italienska företaget "Quattro Stagioni" som också gör mina favorit-syltburkar. Tratten passar extra bra ihop med deras burkar och är konstruerad så att den funkar lika bra oavsett om man ska ösa upp sylten i en liten eller stor burk.
Den senaste moskokningssessionen blev en av tidernas minst kladdiga och det tackar jag glatt min röda syltratt för! Någon av er som har turen att äga en?
lördag 27 augusti 2011
Gör eget äpple- och citronte!
Nu kommer hösten med tedrickande och koftstickning! Då är det roligt att experimentera med egna teblandningar. Häromdagen gjorde jag en variant med äpple- och citron. Det går snabbt och är ett lite lagomt kvällspyssel för den som jobbat men har en gnutta ork kvar... Så här gör man:
Äppel- och citronte
2 ekologiska citroner
4 äpplen
2 hg svart te
Skala citronerna i tunna strimlor så att så lite som möjligt av den vita delen av skalet kommer med (det är beskt). Skala äpplena. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 50 grader i 2-3 timmar, eller tills skalen är helt torkade.
Blanda skalen och te i en plåtburk. Njut av ditt te!
Vill man vara riktigt husmoderlig kan man göra så här med de överblivna äpplena och citronerna: (Ni vet väl att inget får förfaras;)
Riv äpplena och frys in två och två - det räcker till en sats äppelbröd.
Pressa citronerna, rör i 2 msk socker späd med 4 dl vatten. Då har du en läskande, frisk citrondryck att dricka som frukostkick!
Lycka till med syltande och saftande! Jag önskar er alla en trevlig helg!
fredag 26 augusti 2011
Inspireras av handarbetsillustrationer från förr!
Har ni sett vilka fina handarbetsillustrationer jag fann i "Ladybird Prints" bildarkiv? Jag kunde inte låta bli att dela med mig av dem till er! Förlaget har samlat illustrationer från sin produktion i ett sökbart arkiv. Väldigt spännande att botanisera där! Gillar särskilt bilderna från stick- och syböckerna... Färgskalan och formgivningen är underbar. De här bilderna vill jag ha på väggen i mitt framtida arbetsrum;)
Och håll med om att man blir man sugen på den där söta stickväskan... och garnerna... och stickorna också?
torsdag 25 augusti 2011
Koka äppelmos med smak av kanel!
Mina föräldrar kom inte bara med bondböner - de hade också med sig en laddning äpplen från min barndoms äppelträd! Det fina med de äpplena, förutom att det är särskilt goda, är det röda skalet. Kokar man mos av dessa äpplen blir det rosa! Och vem vill inte ha rosa äppelmos?
I år testade jag att smaksätta det rosa moset med kanel för att om möjligt göra det ännu festligare. Det fungerade;) Oj, vad gott det blev! En klick kanel-mos på risgrynsgröten måste jag nästan varna för - risk för att man aldrig vill äta något annat sedan...
Äppelmos med smak av kanel
Koka äppelmoset. Här hittar du mitt recept.
Till 1,5 liter mos tillsatte jag sedan 1 tsk mald kanel. (Rörde i den malda kanelen efter att jag tillsatt natriumbensoat.) Därefter öste jag upp moset på burk och lade två kanelstänger i burken.
Något som gjort syltandet och saftandet ännu lite roligare än vad det redan var, är de söta etiketterna som jag fick av min snälla man häromdagen. Blev så himla glad över dem - det är nämligen ganska svårt att hitta fina etiketter nuförtiden. Annat var det förstås förr...
Äppelhanteringen upptar en hel del av min kvällstid just nu. Häromdagen kokade jag en herrans massa äppelmos av våra egna äpplen. Igår stod jag i köket och skalde/delade äpplen med hjälp av "Moster Hulda". Äppelskivorna fördelade jag sedan i plastpåsar i lagoma portioner för äppelkakor och pajer, därefter fryste jag in dem. Fint att kunna plocka fram de där påsarna i vinter!
Jag har förresten experimenterat en del med ett äppelpajrecept. Det kommer att dyka upp här på bloggen någon av de kommande dagarna! Hur går det för er med eventuella äppelaktiviteter?
onsdag 24 augusti 2011
Gör hummus på bondbönor!
Jag fick en hel massa fina kravodlade grönsaker av min mamma i helgen när mina föräldrar var på besök. Grönsakerna kommer från den där gården där vi plockade jordgubbar i somras...
I en av påsarna låg bondbönor! Vilken glädje att få det nu när mina egna är slut. Hade nämligen en receptidé som jag ville testa. Ni kanske minns att jag nämnde att jag hört talas om att man kunde göra hummus av bondbönor men inte riktigt visste hur man gjorde? Efter det fick jag ett telefonsamtal från min svärmor som ju hade gjort det många gånger och därför visste precis hur man skulle gå tillväga! Vad dumt att jag inte hade tänkt på att fråga henne tidigare...
Men hursomhelst, med bondbönor från mor och goda råd från svärmor - kom den här bondbönshummusen till. En sådan tur att man har mammor omkring sig!
Hummus på bondbönor
(Jag anger inga exakta mått eftersom jag själv gjorde hummusen "på känn".)
Sprita bönorna (plocka dem ur sina skidor) och lägg dem i kokande vatten ett par minuter. Skala de kokta bönorna.
Lägg bönorna i en skål, tillsätt en skvätt olivolja och salt och peppar efter behag. (Eventuellt lite citronsaft också.) Mixa med stavmixer till önskad konsitens. Smaka av och krydda mer om det behövs.
På inrådan av min svärmor hade jag alltså ingen vitlök i - finns risk att man går miste om en del av den goda bondbönesmaken då! Men den som är förtjust i vitlök kan naturligtvis tillsätta det också.
Hummusen är god som tillbehör till det mesta, till exempel pastarätter. Den gör sig också väldigt bra som pålägg.
Och visst är färgen läcker?
tisdag 23 augusti 2011
Symöte - "Apple Tree Leaves"!
Välkomna på symöte! Vad fint att ni tittar in här igen!
Äpplenas tid är här och visst är det väl värt att uppmärksamma även med hjälp av stickorna? Förra tisdagen visade jag er två provlappar som var början på ett mönsterbibliotek som jag tänker jobba fram. Som en fortsättning på det projektet bestämde jag mig för att ge mig på ett lite svårare spetsmönster - något som jag inte gjort så mycket tidigare. Jag kan, men det går inte i samma rasande fart som när jag stickar med andra tekniker... Det kräver också större koncentration vilket egentligen är ganska härligt! Jag tar mig en stund i stillhet - jobbar långsamt och dubbelkollar allt jag gör. Djup koncentration är avslappnande på så sätt att man måste öva sig på att stänga ute andra tankar och bara finnas i nuet. Det är nyttigt!
Spetsmönstret heter "Apple Tree Leaves" och är hämtat från den bok jag skrev om förra veckan - "400 Knitting Stitches". Ursprungstanken var att det skulle bli en provlapp till mönsterbiblioteket men det var så roligt att sticka mönstret så jag tänker fortsätta en bit till! Får se vad det blir... kanske en hösthalsduk? Eller något annat fint... Har ett par idéer så vi får se vart det landar!
Det ljusgröna garnet är ett ljuvligt ekologiskt bomullsgarn från Schachenmayr Nomotta. Jag köpte en hel massa av det när de reades ut på Garntjänst i somras. Det måste vara ett av tidernas
bästa garnfynd för min del! Ekologisk bomull i ett antal urvackra nyanser i en tjocklek som är perfekt för nostalgiska bomullsjumprar - och det för 19 kronor nystanet. Kan det bli bättre än så?
Jag känner mig glad för att hösten snart är här. Även om sommaren har varit underbar finns det så mycket med hösten som jag tycker om! Inte minst är hösten stickningens tid - jag drömmer om sådant jag vill sticka inför vintern och inventerar mitt förråd av ullgarner. Den kyliga höstluften påminner mig om alla vackra koftor jag ska sticka och sedan mysa i - förresten har jag tagit upp en halvfärdig som jag påbörjade i våras. Stickar med ett spännande Rowangarn som består av återvunna fibrer. Hoppas på att kunna visa er den nästa vecka!
Hur är er sensommar? Har ni samma mysiga känsla inför höstens handarbetande som jag?
(En liten parentes: Jag har haft problem att lämna kommentarer hos ett par av er de senaste veckorna. Det gäller er som inte har alternativet att kommentera med namn + bloggadress. Jag har nämligen problem med att logga in med mitt googlekonto. Något strul med blogger, tror jag... Lägg gärna till den kommentarsmöjligheten om ni kan! Så tråkigt att inte kunna tala om vad fina saker ni gör!)
Varsågod att lämna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan:
måndag 22 augusti 2011
Tillverka Åshilds fina fjärilstavla!
Påhittiga Åshild är en av de två driver den norska bloggen Prydelig (en mycket fin blogg som jag gärna läser!), gjorde för en tid sedan en alldeles väldigt tjusig fjärlistavla. När jag häromveckan sprang på ett vykort med fjäriljsmotiv fick jag en bra anledning att "härma" hennes trevliga idé.
Åshilds tanke var alltså att göra en tavla som liknar de fjärilssamlingar som består av riktiga fjärilar som fångats och hamnat bakom glas och ram, men istället använda pappersfjärilar. En slags djurvänlig variant, med andra ord... När jag var liten fick jag ibland titta på min pappas fjärilssamling. Han har två tavlor med fjärilar som han samlade in när han var barn. Minns att jag tyckte det var både spännande och lite läskigt på samma gång. Kommer också ihåg att jag hade en fjärilshov - men de fjärilar jag eventuellt fångade släpptes fria fortare en kvickt. Detsamma gällde den stackars fågel som jag till min egen förskräckelse lyckades fånga i en hemgjorda fågelfälla. Jag vet inte vem av oss som blev räddast, jag eller fågeln - jag hade ju varit förvissad om att min fälla inte skulle fungera. Det var liksom inte meningen att den skulle det... Men så plötsligt fanns en fågel därinne i papplådan och jag blev alldeles förfärad. Tur att jag bara behövde lyfta på lådan för att släppa den stackars fågeln fri igen!
I sommar har jag flera gånger slagits av att jag behöver lära mig namnen på fler fjärilssorter. När man har barn som frågar vad saker och ting i naturen heter vill man ju gärna kunna svara. Så jag har redan satt upp några växtaffischer för att friska upp minnet, och nu ett urval av några vanliga fjärlissorter.
Här hittar du Åshilds instruktioner för hur man tillverkar tavlan. Jag använde en bit skumgummi att spänna upp tyget på istället för frigoligt och det fungerade fint.
Min lilla fjärilstavla hamnade i vår matsal under hyllan med kryddburkar, tekannor och annat smått och gott. Tyckte att den passade fint ihop med växtmotiven som också hänger där. Just nu är jag överhuvudtaget väldigt inspirerad av växter, natur och djurliv! Det kanske märks?
söndag 21 augusti 2011
Baka bästa äppelbrödet!
I förrgår bakade jag för första gången i mitt liv bröd med dinkelsikt. Receptet jag utgick ifrån kombinerar rivna äpplen (det gäller ju att hitta nya användningsområden för äpplena), dinkelsikt, havregryn och vetemjöl. Resultatet blev något av de bästa kuvertbröd jag någonsin lyckats åstadkomma. Både smak och konsistens var helt umärkt. Nästan som trolleri... Vet inte om det berodde på kombinationen vetmjöl-dinkelsikt, eller på att jag använde ekologiskt vetemjöl (vilket jag tycker brukar ge extra bra konsistens åt brödet), eller något helt annat? Det viktigaste är ju att det blev bra och att jag kommer att baka det här brödet många gånger framöver!
Äppelbullar
ca 16 bröd
50 gram jäst
7 dl vatten
2 äpplen
5 dl havregryn
1 msk salt
5 dl dinkelsikt
10 dl ekologiskt vetemjöl
Pensling:
Smält smör eller margarin.
Rör ut jästen med ljummet vatten (ca 37 grader) i en bunke eller köksmaskin. Skölj och riv äpplena. Tillsätt äpple, havregryn, salt, dinkelsikt och vetemjöl. Arbeta degen tills den är smidig, 7-10 min för hand eller ca 5 minuter med maskin. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
Rulla bitarna till släta bullar med mjölad händer och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. (Jag brukar strunta i att baka ut brödet på bakbord när jag gör kuvertbröd - tar lagom stora bitar direkt ur bunken och rullar...) Jäs under bakduk ca 30 minuter. Pensla bullarna med smält smör. Grädda ca 15 minuter i 225 grader. Låt bullarna svalna på galler med bakduk.
(Receptet kommer från den oumbärliga "Vår kokbok" - senaste utgåvan.)
lördag 20 augusti 2011
Summera odlingssäsongen!
De två fina anteckningsböckerna som jag skrev om i våras har stått bredvid korgen med fröer, på hyllan i vår hall, hela sommaren. Frökorgen har jag burit med mig när jag sått ny sallad - vilket jag gjort flera gånger under den här odlingssäsongen. Anteckningsböckerna har funnits nära tillhands när jag velat skriva ner någon liten anteckning om hur trädgården artat sig.
Förutom att dokumentera höstens skörd börjar det nu bli dags att summera den här sommarens odlande. Vad lyckades bra? Vad var mindre lyckat? Vad vill jag utveckla nästa år? Här kommer min plus/minus-lista:
Plus +++
- Idén med att satsa på säkra kort som sockerärtor, rödbetor, rädisor, morötter, olika sorters sallad, squash och kryddörter föll väl ut. Istället för att ta mig vatten över huvudet och misslyckas fick jag en stor skörd i förhållande till odlingsytan... Jag tänker fortsätta på den här vägen, men också pröva något nytt varje sommar. Nästa år vill jag till exempel testa vaxbönor.
- Jordgubbslandet blev en succé:) Nästa sommar ska det utökas med hjälp av de små plantor jag sparat.
- Att låta smultronplantor fungera som marktäckare under björnbären och i vissa perennrabatter fungerar jättebra!
- Krukodlandet av bondbönor gav mersmak - nästa år ska jag så mycket bondbönor!
- Att så olika typer av luktärtor är både fint och spännande! Nästa år blir det fler!
- Rabarbern mår bra av att marktäckas med gräsklipp.
- Vårens gödslande gav överlag effekt! Det arbetet lönar sig verkligen!
- Att odla broccoli fungerade dåligt eftersom det visade sig att sniglarna älskade bladen som perforerades fortare än kvickt.
- En av odlingsramarna är ineffektiv. Den behöver göras om med en ny högre ram och marktäckduk i botten. Ska ta tag i det redan i höst!
fredag 19 augusti 2011
Grädda äppelplättar!
Det där med att kunna gå ut i trädgården och plocka in ett par äpplen känns så fint att jag försöker uppfinna nya sätt att använda äpplena i matlagningen nästan varje dag - igår gjorde jag plättar med äppelskivor i. Det blev vansinnigt gott och enkelt var det också!
Så här gjorde jag:
Först vispade jag ihop en sats plättsmet. Jag brukar göra smeten på 1 liter mjölk. Det är lagom till vår familj på 4-5 personer (varierar beroende på vilka som är hemma...)
Plättsmet
1 liter mjölk
5 dl vetemjöl
5 ägg
1 tsk salt
ett par msk smält smör
Blanda mjöl och salt i en bunke. Häll i hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. Häll i resten av mjölken. Vispa i äggen. Smält lite smör i plättlaggen och rör ner i smeten.
Sedan gjorde jag äppelringar av två äpplen med hjälp av världen bästa uppfinning - Moster Huldas äppelskivare! Ringarna delade jag i mindre skivor.
Hetta upp plättlaggen och lägg en smörklick i varje fördjupning. Lägg en äppelskiva för varje plätt och häll på plättsmeten. Dofta över lite kanel. Grädda plättarna som vanligt. Njut av de goda plättarna!
Ha en trevlig fredag!
torsdag 18 augusti 2011
Trä en rönnbärsgirlang!
Vi har plockat rönnbär. Lillan fick sitta på sin pappas axlar så att hon också nådde upp och kunde plocka. Förra året var ett dåligt rönnbärsår, men den här sommaren finns det massor.
Igår satte vi igång att trä girlanger. Långa och många ska de bli! Sedan ska de hängas på tork innan de får pryda vår julgran vinter. Det är så vackert med rönnbärsgirlanger - färgen är något utöver det vanliga!
Att trä girlanger tillsammans med lillan var extra fint eftersom vi sett fram mot detta varje gång vi läst "Jul på landet". I den underbart fina sagoboken sitter Betty (en av boken två huvudkaraktärer) i mormors kök och trär girlanger till julgranen. Lillan var så glad att vi äntligen kunde göra detsamma och med sin rosa plastnål trädde hon djupt koncentrerad bär efter bär på tråden. Jag blev alldeles varm i hjärtat när jag det...
Förra året gjorde vi nyponkransar. Det var också väldigt roligt!Hoppas att ni hinner njuta av höstens frukter!
onsdag 17 augusti 2011
Koka Majas Kiwi-Krusbärsmarmelad!
För ett par år sedan planterade jag en krusbärsbuske i trädgården. En av mina äldre grannar berättade att det funnits flera i vår trädgård för längesedan men att föregående ägare hade tagit bort dem. Nu har min buske växt till sig riktigt bra och ger en liten och dyrbar skörd.
I år kokade jag marmelad av bären - en egen kombination av krusbär och kiwi som blev väldigt god! Konsistensen blev helt perfekt och det ironiska med det var att jag fick ett viktigt telefonsamtal just vid den sista kokningen och tappade räkningen på minuterna, därför kan jag tyvärr inte avslöja exakt hur jag gjorde. Tror att jag kokade den drygt 5 minuter. Syltsockret är tacksamt när man kokar marmelad, tycker jag. Det blir liksom lättare att lyckas. Annars burkar jag använda vanligt socker när jag sylta och saftar...
Kiwi-krusbärsmarmelad
1 liter snoppade krusbär
6-8 skalade och skivade kiwi
1 dl vatten
7-8 dl syltsocker
ev 1 krm natriumbensoat
Koka krusbär, kiwi och vatten i ca 10 minuter. Ta grytan från värmen. Häll i sockret och rör ut det. Koka upp och koka på svag värme ca 5 minuter. Ta grytan från värmen och skumma av den om det behövs. Tillsätt ev natriumbensoat utrört i lite sylt. (För längre hållbarhet.) Ös upp marmeladen på väl rengjorda burkar. Förvara svalt.
tisdag 16 augusti 2011
Symöte - Ett mönsterbibliotek!
Välkomna! Då var det tisdag igen och dags för ett hejdundrande symöte. Så roligt att ni tittar in - både syföreningsmedlemmar och övriga läsare!
Häromveckan fick jag en idé om att sticka upp ett litet mönsterbibliotek till mig själv. Att göra provlappar med olika typer av strukturer och mönster är ett bra sätt att dels få en känsla för tekniken, men också för att se hur en viss struktur/ett visst mönster tar sig ut "i verkligheten". När jag samlat på mig ett gäng lappar tänker jag nåla upp dem på en anslagstavla som jag ska klä med tyg. Sedan kan jag gå till mitt lilla "bibliotek" närhelst jag behöver inspiration och idéer inför en ny design eller omarbetning av ett befintligt mönster.
Då och då kommer jag att sticka sådana här provlappar av små garnslattar i mina gömmor och när jag gör det tänker jag passa på att dela med mig av mönstren till er. Det slog mig nämligen att syföreningsmedlemmen Lillstrumpan/Karina bad mig om tips på alternativa sticktekniker för en tid sedan och jag lovade att göra något sådant inlägg. Här kommer det då äntligen lite sånt, Karina! Kanske fler av er också tycker att det är intressant?
De tekniker jag ska visa er idag är två enkla sätt att skapa liv i en slätstickad yta - enkla därför att alla som behärskar räta och aviga maskor kan sticka dem.
Prickar
Gör så här:
(För att mönstret ska bli symmetriskt måste man utgå från 4 + 1 maskor, + 1 kantmaska på varje sida.)
Varv 1, 3, 5 och 7 (rätan): Räta maskor.
Varv 2 och 6: Aviga maskor
4:e varvet: 1 r (kantmaska), 1 r, * 3 a, 1 r * upprepa från * till * tills en maska återstår, 1 rm (kantmaska)
8:e varvet: 1 r (kantmaska), 1 a, * 1a, 1 r, 2 a *, upprepa från * till * tills en maska återstår, 1 r (kantmaska)
(Dessa åtta varv bildar mönstret).
Ränder
Gör så här:
Varv 1: Räta maskor.
Varv 2: Aviga maskor
Varv 3: Räta maskor
Varv 4: Räta maskor
(Dessa fyra varv bildar mönstret.)
Den prickiga lappen är stickad med garnet Cashmerino från Rowan och den randiga med ekologiskt bommulsgarn från Marks och Kattens.
En bok som jag gärna tittar i när jag vill lära mig nya tekniker är "4oo Knitting Stitches" (har skrivit om den förr). Där hittar man det mesta - boken är väldigt innehållsrik! Den ligger för det mesta på armstödet i min stickfåtölj...
Det var vad jag hade att bjuda på idag av mönster och stickning. När det gäller insamlingen "Värma liten" som flera av oss är engagerade i så kan jag meddela att tre av mina Värma liten-hättor som var spårlöst försvunna när jag skulle skicka den stora kartongen i fredags nu har dykt upp igen. De låg under en av kuddarna i ovan nämnda fåtölj;) Innan min man fann dem där hade jag i pricip vänt upp och ner på hela huset utan att lyckas hitta dem... Nu ska de också postas så fort som möjligt - så att tre hättor till får göra nytta i Kongo!
Hur går det för er andra med handarbete och pyssel? Har det blivit något nytt under den gångna veckan? Varsågoda att lämna en länk till ert syföreningsinlägg med hjälp av länkverktyget nedan, så får vi se:
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)