fredag 30 juli 2010

Baka, baka honungskaka!



I Elsa Beskows fina bok Hattstugan får barnen smaka först riset och sedan honungskaka. Minns ni? Hemskt... Häromdagen köpte jag alldeles ljuvligt god nyslungad honung och kom därför att tänka på det där med honungskaka - kan man baka sådan på riktigt? Googlade lite och fann det här receptet på arlas hemsida. Den blev jättegod! Fin i smak och konsistens. Honungskaka kommer att bli en ny favorit för mig! Man kan göra den i hålform som receptet föreslår, och garnera med grädde och jordgubbar. Jag serverade istället nygjord rårörd hallonsylt till. Det var också en höjdare:)

Honungskaka

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
75 g smör
1 dl honung
rivet skal av 1/2 citron
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Garnering:
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 l jordgubbar

Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull, rör ner honungen och låt den smälta. Rör ner smörblandningen och citronskalet i äggsmeten. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form med hål i mitten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Täck ev. med folie mot slutet. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Vispa grädden och bred den över kakan. Fyll hålet med jordgubbar och garnera med resten runt om.



Husmorsskolans rårörda hallonsylt

1 liter hallon
1-1,5 dl socker

Mosa bären och rör sedan i sockret.


Ha det fint!

onsdag 28 juli 2010

Sy en somrig omlottkjol!





En sval sommarkjol syr du enkelt själv! Den här omlottmodellen är smart eftersom du kantar hela kjolen med snedremsa, vilket både är snyggt och lätt att åstadkomma. Så här gör du:

Somrig omlottkjol

Du behöver:
1 gammal kjol med bra passform att utgå från när du ritar mönstret
mönsterpapper
bomullstyg, 1,5 - 2 meter
sytråd
ca 5 meter snedremsa
1 tryckknapp/kjolhake
knytband

symaskin

En omlottkjol består av tre delar: En bakdel och två framdelar. Rita av konturerna av din favoritkjol. Finslipa mönstret med hjälp av linjal, dvs snygga till linjerna och mät så att måtten är de samma på båda sidor. Du kan dubbelkolla detta genom att vika mönstret på mitten och jämnklippa eventuella olikheter. Detta mönster motsvarar bakdelen. Du väljer själv hur mycket du vill att framdelarna ska överlappa varandra. Beroende på det, ritar du en linje som markerar hur dina framdelar ska se ut. Utgå från mitten av kjolen och lägg till önskat mått. Jag lade till 17 cm från mittlinjen. Det blev lagom för min del, men jag ville ha en kjol som överlappade mycket!

Klipp till mönsterdelarna. Eftersom man kantar kjolen med snedremsa behöver du bara lägga till sömnsmån (1,5 cm) i sidorna där kjolens delar ska sys samman. Annars klipper du enligt mönstrets konturer.

Zick-zacka kjolens sidor (de som du sedan ska sy ihop). Sy ihop sidsömmarna med raksöm. Pressa ut sömmarna.

Börja med att kanta framdelarnas diagonaler med snedremsa. Nåla fast snedremsan på baksidan av tygkanten. Sy fast med raksöm. Vik över till framsidan. Nåla. Sy fast med raksöm.

Sedan kantar du den övre linningen på samma vis. Sist kantar du den nedre kanten.

Sy fast ett knytband där kjolen ska gå i omlott innerst. Sy fast en stor tryckknapp eller en kjolhake ytterst. Det går också att göra knapphål i tyget och använda två stora knappar som låsanordning. Blir en fin detalj...











Jag trivs superbra i min nya kjol! Det blå/vit-rutiga tyget är tunt och svalt och faller så fint! Det här var inte den sista kjolen av den här typen som jag sydde. En annan dag ska jag visa er hur man kan göra den vändbar också;)

Lycka till med sömmandet!

söndag 25 juli 2010

Ånga saft!



Nu har jag invigt den fina "Saft-Maja", som jag fick av min moster i våras! Åh, vad jag är glad för den och tänk så bra den fungerade! Som om den vore ny... fast den är över 50 år gammal. Det är sånt som gör en lycklig;-)

Så här gjorde jag:

Husmorskolans Ångade Rabarbersaft

1. Skala och skiva 750 gram rabarber. Lägg i "korgdelen". Häll 5 dl socker över.
2. Häll 3,5 liter vatten i "bottendelen". Ställ "bottendelen" på spisen med saftuppsamlaren och "bärkorgen" med lock ovanpå.
3. Koka upp vattnet och låt koka i ca 1 timme.
4. Tappa försiktigt upp saften i steriliserade flaskor via slangen.

Det man bör tänka på är att saften och själva saftmajan är kokhet, så man måste vara väldigt försiktig när man tappar! Inga småbarn i närheten... Är man bara noga med detta så är det som sagt var en fantastisk "apparat". Ser man en sådan på loppis tycker jag att man ska slå till med en gång! Ytterligare fördelar är att man inte behöver rensa frukt och bär som ska användas till saften särskilt noga eftersom de ligger avskilt i kokaren och saften hamnar för sig med en gång.

Det här var definitivt inte sista gången jag gjorde rabarbersaft. Enkelt var det, och gott blev det! Tappade saften i diverse fina glasflaskor som jag samlat på mig. Etiketter på och ett litet zig-zag band, så har man en fin "gåbortpresent" på köpet;)

Lycka till med ert syltande och saftande!


fredag 23 juli 2010

Sy och sticka en sommarklänning!






Mönster: Robe d'été en tricot et liberty från franska Sandrine et Compagnie
Garn: Rowan Cotton Glace, Peony 822

Rosa rosor och vit malva gav mig inspirationen till den här somriga klänningen. Ni minns kanske hur vackert de blommade i min trädgård i år. När jag fann det här fina franska mönstret visste jag med en gång att jag äntligen skulle få använda mitt reafynd Rowan, Cotton Glace i färgen "Peony" (visst är det ett vackert namn på en färg, förresten...) Tyvärr tog garnet slut, när jag var i slutet av stickandet, men det löste sig bra eftersom jag kunde skicka efter ytterligare ett nystan från en engelsk nätbutik.

Sandrine et Compagnie kan man botanisera bland många underbart fina stickmönster. En del av dem finns i engelsk översättning. Andra tyvärr bara på franska... Den som ändå kunde franska!




De söta rosenknapparna hittade jag på en garnaffär i Karlstad.


Tyget är ett färdigsytt "lapptäcke" i rosa/vita nyanser. Jag fann det i en tygaffär i Kinna.


Jag fodrade den nedre innerfållen med lila band. Fint med sådana små detaljer tycker jag. Känns lite extra genomarbetat då... (För den som är intresserad att sticka en sådan här klänning i strl 4 år, vill jag bara uppmärksamma er på att det finns ett fel i mönstret. Börja med att lägga upp 123 maskor istället för 113 som det står i mönstret! Då blir det rätt.)


Ha en fin sommarkväll!

torsdag 22 juli 2010

Gör en gräddtårta!





Finns det något somrigare än en gammal hederlig jordgubbstårta? Tror knappast det... därför vill jag slå ett slag för den okomplicerade gräddtårtan. Lätt att den hamnar i skymundan av alla spännande recept som fyller sommarens kokböcker och mattidningar. Idag gjorde jag (assisterad av min lilla dotter) en tårta på enklast möjliga vis, d.v.s. med färdigköpta tårtbottnar och vaniljkrämsmix. Det gick i ett huj och blev väldigt gott! Naturligtvis kan man med fördel baka egen tårtbotten och koka vaniljkräm, men är det semester så är det...;)


Husmorsskolans jordgubbstårta

Icas tårtbottnar
En påse vaniljsås mix
2 dl mjölk
2 liter jordgubbar
2,5 dl vispgrädde

1. Vispa ned en påse vaniljsåsmix i 2 dl mjölk. Låt svälla.
2. Rensa jordgubbarna. Mosa den ena litern jordgubbar grovt med gaffel.
3. Vispa grädden fast.
4. Lägg den undre tårtbottnen på ett fint fat. Bred ut vaniljkrämen.
5. Lägg på en botten och bred sedan ut "jordgubbsmoset".
6. Lägg på den översta bottnen och täck tårtan med grädde.
7. Dekorera med jordgubbar.

Tårtan brukar vara ännu godare dagen efter att man gjort den, då den har saftat till sig lite extra! Passar på att dela med mig av två andra små husmorsknep när jag ändå är i farten:

1. Om man råkar vispa grädden för hårt är det bara att röra i lite mjölk. Då blir grädden lösare igen!

2. När man är färdig med tårtdekorationen kan man torka bort överflödig grädde från kanterna på fatet med hjälp av hushållspapper. Då ser det lite extra "proffsigt" ut...


Ha en fin eftermiddag!


tisdag 20 juli 2010

Symöte i sommartid!





Hej, handarbetsvänner!

Ett litet symöte hinner jag med mellan övriga sommarsysslor... Jag har stickat en liten kofta till min tös:



Jag fann mönstret på Drops hemsida, där det finns hundratals stick-/virkmönster att botanisera bland. Mönstren är gratis att ladda ned så detta är verkligen en guldgruva för den som är stick-/virkintresserad!

Den lilla koftan stickas på rundsticka nedifrån och upp. Roligt och smidigt att göra tröjor på det här sättet. När stickandet är klart behöver man bara sy två små sömmar under ärmarna sedan är koftan färdig. Sånt gillar jag;) Valde en brunmelerad nyans av det ljuvliga garnet Merino Extra Fine, för en lite "gammaldags" look. Koftan är tänkt att matcha förklädet jag sydde häromveckan. Knapparna fanns i mina gömmor sedan tidigare. Prickar och ränder är alltid fint...


Sommarpysslar ni något?

onsdag 14 juli 2010

Ge dig ut i blåbärsskogen!





Nu är tid att ta på sig stövlarna...



... och ge sig ut i blåbärsskogen!

Igår gjorde vi en skogstur och hittade både blåbär och årets första kantareller! Vilken lycka!

Blåbären fick bli till en paj. När det gäller blåbärspaj är jag svag för den klassiska pajtypen. D.v.s. inte smulpaj utan vanlig pajdeg med lite socker i. Den här gången fick det bli en paj med ett gallerlock. Blåbärspaj är nog nästan det godaste som finns;) Här har du receptet:



Blåbärspaj

10-12 bitar

Pajdeg:
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 msk socker
115 g kallt smör
1/2 dl kallt vatten

Fyllning:
750 g blåbär
1 dl potatismjöl
1 dl strösocker

1 ägg till pensling

1. Blanda vetemjöl, salt och socker i en mateberedare. Skär smöret i små kuber och tillsätt det. Låt mateberedaren snabbt pulsera ihop degen. Tillsätt det kalla vattnet lite i taget. Degen ska fortfarande vara lite smulig.
2. Plasta in degen och låt den vila svalt i minst 60 minuter.
3. Tag fram degen och tryck ut en del av den i en pajform. Låt pajskalet stå kallt i 30 minuter.
4. Arbeta ihop den överflödiga degen och kavla ut till en rektangel som du skär långa remsor av, dessa kan du dekorera pajen med.
5. Blanda blåbär potatismjöl och strösocker, fyll pajskalet med detta. Dekorera med pajdegsremsor. Pensla remsorna med uppvispat ägg.
6. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter i 180 grader.

tisdag 13 juli 2010

Symöte i sommarhettan!





Hej, syföreningsvänner och alla andra fina läsare!

Den här veckans möte ägnar jag åt att tipsa om det fina Burda-magasin som just nu säljs i butikerna. Tidningen heter Burda kids och innehåller en hel rad urfina barnmönster. Hittills har jag sytt ett förkläde i blå och vit randigt bomullstyg. Jag har tänkt att det ska få höra ihop med en liten kofta som jag stickar på just nu. Mer om det sedan... Egentligen föreslår mönstret att man ska sy förklädet av ett smalrandigt och ett bredrandigt tyg, men jag använde mig av samma tyg men lät randningen ligga i olika riktningar för en liknande effekt. Ett enkelt litet glädjefyllt projekt. Dessutom tycker jag att alla små flickor borde få äga ett förkläde med ficka på. Det är ju så spännande med fickor som man kan lägga sina hemlisar i;) Och förkläden i sig är underbara plagg!

Om man vill sy till barn innehåller den här tidningen en bra samling av mönster som iaf föll mig i smaken. Längtar efter att ge mig på den handbroderade folkloreinspirerade klänningen som syns på omslaget. Den ska få bli en höstklänning till min lill-tös. Men ännu är det sommar och ljusa förkläden vajar i vinden...


måndag 12 juli 2010

Rapport från trädgården och en klänning till!







Aldrig tidigare har de gamla malvorna varit så stora och blommat så rikligt. Tillsammans med rosenbusken skapar de en syn som inte kan beskrivas med ord. Tänk att det finaste i vår trädgård fanns här redan långt innan vi flyttade hit. Och att det växer sig så här vackert varje år utan att kräva nästan någon skötsel alls. Vilken gåva! Jag hoppas att något av det som jag planterat under vår tid kommer att växa sig lika stort och vackert!

Jag har ägnat de senaste dagarna dels åt en härlig campingutflykt och dels åt att bereda marken kring den växthusgrund vi byggde förra sommaren. Gräva, gräva, gräva... Men det är det värt när jag tänker på att min växthusdröm snart kan bli sann:)



Och så stickar jag. Bl.a. en ursöt klänning. Men garnet tog slut (Rowan - Cotton Glace, Peony). Färgen har tyvärr utgått men jag fann den som tur var i en engelsk nätbutik, så jag ska beställa mer ikväll.

Hoppas ni också har en fin sommar!

fredag 9 juli 2010

Ingen sommar utan småkakor!



Visst behöver man småkakor på sommaren! Hur ska man annars kunna fika i bersån, eller ställa fram inbjudande kakfat när vänner kommer på besök?

Därför vill jag dela med mig av ytterligare ett enkelt recept! Härom kvällen bakade jag dessa himmelska havrekakor:

Havrekakor med smak av choklad

ca 25 st

150 g smör
2 dl socker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 g choklad (jag använde apelsinchoklad)

1. Rör smör och socker poröst.
2. Blanda i havregryn, mjöl och bakpulver.
3. Finhacka chokladen och rör i den.
4. Forma degen till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda i 175 grader i 20 minuter.



Ha det fint i bersån!

torsdag 8 juli 2010

Gör Husmorsskolans godaste gurksallad!



När det är så här varmt om dagarna behöver man lite extra vätska och salt! Min goda gurksallad innehåller både och:)

Så här gör du:

Skala en gurka med osthyvel. Skiva sedan gurkan och bred ut skivorna på ett stort fat. Ringla olivolja över. Salta sedan efter behag över hela fatet. Avsluta med att riva parmesanost över.

Lätt som en plätt och mycket gott!


Uppläggningsfatet för gurksalladen är Höganäs serie "Multi" i den härliga kulören "Picnic green". Den färgen har tyvärr utgått nu men jag har fyndat delar lite här och var. Mattalrikarna är klassikern "Swedish Grace" från Rörstrand. Tycker så mycket om dem! Enkla och stilenliga. Och så har jag dukat med "De officiella bröllops servetterna" från ICA. Tjusigt va!

Vad har ni för favoritporslin? Eller andra dukningstips...

onsdag 7 juli 2010

Somrigt symöte!



Skepp ohoj och välkomna till ett somrigt symöte både medlemmer i HNS och andra intresserade!

Det är svårt att hinna med bloggandet så här i sommartider. Utfykter, kalas, renovering, bad, stickning och annat trevligt tar det mesta av min tid just nu... Men ett litet symöte så här på kvällskvisten passar bra, tycker jag:)

Som ni vet har jag varit inne i en virkperiod utan dess like, den senaste tiden. Tänkte därför passa på att visa er ytterligare ett av mina alster: En liten sjömans-väst med tillhörande haklapp, till min systerson. Mönstret fann jag på den fantastiska sajten Ravelry, som är en community för stick och virkintresserade. Om man skapar ett konto där får man tillgång till tusentals fria mönster. Man kan också lägga upp sina egna alster i ett personligt galleri och även inspireras av vad andra gjort. Kör man fast kan man komma vidare genom att läsa tips från andra som stickat/virkat samma modell. Ravlery rekommenderas varmt!


Garn: Marks och Kattens Eco-Bomull i marinblått och vitt

Knapparna köpte jag i den fantastiska knappaffären i Salzburg.






Haklappen utformade jag själv genom att jag utgick från västens struktur och virkade en fyrkant. Sedan virkade jag på en kant som löper ut i två band att knyta haklappen med.


Det här mönstret var väldigt lätt och överskådligt att jobba med. Bra nybörjarprojekt, eftersom västen görs i tre raka delar som sedan sys ihop och dekoreras med en virkad kant. Hade riktigt roligt när jag gjorde den, och oj så fint den klädde min söta systerson!

Handarbetar ni andra något i värmen? Tack för idag och på återseende!