I Elsa Beskows fina bok Hattstugan får barnen smaka först riset och sedan honungskaka. Minns ni? Hemskt... Häromdagen köpte jag alldeles ljuvligt god nyslungad honung och kom därför att tänka på det där med honungskaka - kan man baka sådan på riktigt? Googlade lite och fann det här receptet på arlas hemsida. Den blev jättegod! Fin i smak och konsistens. Honungskaka kommer att bli en ny favorit för mig! Man kan göra den i hålform som receptet föreslår, och garnera med grädde och jordgubbar. Jag serverade istället nygjord rårörd hallonsylt till. Det var också en höjdare:)
Honungskaka
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
75 g smör
1 dl honung
rivet skal av 1/2 citron
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Garnering:
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1 l jordgubbar
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull, rör ner honungen och låt den smälta. Rör ner smörblandningen och citronskalet i äggsmeten. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner i smeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form med hål i mitten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min. Täck ev. med folie mot slutet. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Vispa grädden och bred den över kakan. Fyll hålet med jordgubbar och garnera med resten runt om.
1 liter hallon
1-1,5 dl socker
Mosa bären och rör sedan i sockret.
Ha det fint!