Husmorsskolans Nya Syförening kommer idag att ägna sitt möte åt Mormorsrutor - världens bästa handarbete:-) Mormorsrutor används traditionellt för att göra filtar och överkast, men kan komma till användning i många olika sammanhang. Bara fantasin sätter gränserna... De kan t.ex. bli till grytlappar, halsduk, väska, väst, en ficka, applikationer m.m.
Först ska jag visa hur du virkar en klassisk mormorsruta!
Dessa begrepp behöver du känna till:
lm=luftmaska
fm=fastmaska
sm=smygmaska
hst=halvstolpe
Klicka på länkarna ovan så kommer du till Hemmets Journals förträffliga virkskola.
1. Gör en ögla.
2. Virka 5 luftmaskor med virknål nr 3,5, slut samman till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan. Jag använde mig av garnet Viking - Superwash (rosa och vit) och Järbos Nya Fuga (rosamelerat och brunt).
3. Virka 3 lm (motsvarar första stolpen), 2 hst om ringen. Detta blir en stolpgrupp. 3 lm. *3 hst om ringen, 3 lm* från *till* 3 ggr. Avsluta med 3 lm som du fäster i varvets första stolpes tredje maska med en sm. Nu har du fått fyra hörn:
4. Nu ska du virka ett varv till med samma färg. Virka 6 lm. Sedan först 3 hst i nästa båge, 3 lm och 3 hst till i samma båge. Du gör alltså två stolpgrupper i samma båge och detta bildar ett hörn! 3 lm, 3 hst i nästa båge, 3 lm och 3 hst till i samma båge. Nu har fått hörn nr. 2. Gör likadant med de andra hörnen. Den sista stolgruppen bildas av 2 hst tillsammans med de tre första luftmaskorna du gjorde i början av det här varvet. Fäst ihop med smygmaska. Klipp av garnet (lämna ca 5 cm)! Nu ser din virkning ut så här:
5. Byt färg! Utgå från en av bågarna och virka 6 lm (se nedan).
Virka sedan en hst i nästa båge. Fortsätt på samma sätt som tidigare varv. I hörnen gör du alltid 2 stolpgrupper som du sammanfogar med lm.
Virka 2 varv med denna färg. Klipp sedan av garnet. Nu ser rutan ut så här:
6. Virka 1 varv med nästa färg:
7. Avsluta med ett varv med av första färgen. Klipp av garnet!
8. Fäst sedan alla trådar med hjälp av en stoppnål. Detta tar nästan lika lång tid som att virka själva rutan! Gör därför undan lite fästande då och då. Annars är risken att det känns övermäktigt när du sitter där med 100 mormorsrutor som ska fästas...
9. Foga samman rutorna till det du vill! Nedan ser du en bit av min barn-mormorsfilt som snart är färdig. Bara 9 rutor kvar att virka :) När jag virkat 5 rutor (en rad) fäster jag dem och syr ihop dem med filten. På så sätt växer min filt lite i sänder. Känns bra att lägga upp arbetet så!
Om du lär dig detta kan du t.ex. virka en sådan här fantastisk filt:
Bilden har jag lånat från Femtiotalsjaktens fin-fina filtinlägg. Visst är färgskalan underbar!
Du kan också gör detta lite mera lättöverskådliga pyssel:
Minimormorsruta
Garn: Järbo - Viol (Rosa, blåmelerad och vit)
Virknål: 1,25
1. Virka 5 lm, slut samman luftmaskorna till en ring med en sm.
2. Virka sedan 3 lm (bildar den första stolpen), och 2 hst. #3 lm, 3 hst# upprepa fr # till # 3 ggr. Virka ytterligare 3 lm och fäst med en smygmaska i den tredje luftmaskan i varvets första stolpe. Nu har du fyra hörn!
3. Byt färg. Virka ett varv. (Se beskrivning ovan).
4. Byt färg. Virka två varv fm runt mormors rutan.
5. Fäst alla garnändar.
6. Färdigt!
Av dina minimormorsutor kan du sedan göra:
Husmorsskolans allra sötaste mormors-örhängen
Du behöver:
2 minimormorsutor
1 par örhängeskrokar i silver
Böj upp den lilla öglan i krokarna. Haka i den yttre tråden i ett av hörnen. Stäng öglan.
Husmorsskolans mormors-bokmärke
Du behöver:
2 minimormorsutor
garn till tvinnad snodd
Klipp till garnet dubbelt så långt som du vill att din snodd ska bli, snurra, snurra. Trä den ena mormorsrutan på mitten av garnet. Vik garnet dubbellt och släpp, då tvinnas snodden samman och den ena rutan sitter på snodden. Knyt fast den andra mormorsrutan i andra änden av snodden.
Min mormorskudde...
Ett sista litet husmorstips är att låta de av dina mormorsrutor som är färdiga ligga framme i en korg. Det blir en vacker inredningsdetalj i väntan på att ditt alster är klart!
Idag har Husmorsskolans Nya Syförening slutligen glädjen att hälsa en ny medlem välkommen. Det är Camilla från bloggen http://cathla.blogspot.com/ som gått med. Camillas handarbetsintresse är främst klädsömnad i vintagestil. Ska bli jättespännande att följa hennes framtida syprojekt!
Tack för idag! Hoppas att ni kan komma igång med mormorsrutandet!