måndag 28 februari 2011
Laga mjölkstuvade makaroner!
Måndag igen. Jag tänkte börja veckan med någonting så vardagligt som mjölkstuvade makaroner - en riktig husmorssklassiker! Någon som vet när den här rätten började lagas i Sverige? 40-50-tal?
Det finns flera sätt att stuva makaroner. Men så här brukar jag göra:
Stuvade makaroner
4 portioner
1 liter mjölk
5 dl makaroner
1/2 tsk salt
Koka upp mjölken. Tillsätt makaroner och salt. Låt koka på svag värme i ca 25 minuter. Rör om i grytan då och då. Runda eventuellt av med lite nymalen svartpeppar.
Servera med exempelvis falukorv, köttbullar eller stekt fläsk.
Smaklig måltid!
lördag 26 februari 2011
Brodera en gul liten fågel!
fredag 25 februari 2011
Syslöjdsnostalgi!
Jag återfann min gymnastikpåse för en tid sedan. Den låg undanstoppad i en kartong och väntade på att bli upptäckt. Röd med vita fåglar... Precis så som jag lämnade den. Fågeltyget som den är sydd av var vanligt när jag var liten. I slöjdsalens tygförråd fanns det i en massa olika färgställningar. Jag tycker så mycket om det! Har letat efter det på senare år, men utan framgång. Och så från ingenstans dök "jympapåsen" upp och jag fick återse det fina tyget.
Att sy sin egen gymnastikpåse var en av de första sakerna man fick göra på slöjden. Så fort man lärt sig manövrera en symaskin, närmare bestämt. Jag minns att vi fick ta "symaskins-körkort". För att få ett sådant skulle man klara av att sy vissa former på ett papper och visa att man kunde ställa in både raksöm och zickzack.
När så påsen var färdigsydd fick vi skriva vårt namn med textilpenna på ett bomullsband som skulle sys fast på påsen. Sedan träddes ett band genom dragskon och så skulle det sys ihop förhand. Lite rörande att se de där små stygnen... Jag minns att vår fröken förklarade hur vi skulle foga ihop banden så att det skulle bli riktigt hållbart. Och lite lagom motvilligt gjorde jag som hon sa...
Någonstans i bakhuvudet sitter de - alla de där genomgångarna och förmaningarna. Ja, jag lärde mig nog faktiskt en hel del! Sådant som jag har glädje av än idag. Glädje kommer jag också ha av den fina fågelpåsen! Hädanefter tänker jag använda den som handarbetsförvaring.
En annan gång ska jag visa er min slöjdpåse - för en sådan gjorde man ju också! Vet att den ska ligga någonstans i gömmorna i mitt föräldrahem. Om jag inte minns fel ligger det dessutom ett oavslutat alster i den(!) Det måste väl ändå vara rekord i att inte göra klart ett påbörjat projekt på väldigt lång tid?
Men vem vet;) Jag kanske avslutar det en vacker dag...
Har ni några syslöjdsminnen att dela med er av?
torsdag 24 februari 2011
Fixa en fin fönsterskärm!
Två länktips till dig som vill konstruera egna stickmönster!
Min lilla smocktunika är färdigstickad och ligger just nu och torkar efter blockning. Ska bli så spännande att se den färdig imorgon... Sedan ska jag sätta igång med att skriva ner mönstret!
onsdag 23 februari 2011
Bjud på citrus-savarin!
I helgen gjorde jag ett eget försök att baka savarin. Ni vet, jag skrev ju om att jag stött på savarin-recept i flera av mina gamla kokböcker. Här kan ni läsa det inlägget som bl.a. tar upp historiken bakom kakan.
Jag ville komponera en kaka med modern smaksättning men i klassisk skrud. Egentligen består ju savarin av en kaka som görs på jäst, men jag fuskade och utgick från en vanlig sockerkaka. Det går precis lika bra! Så här blev resultatet:
Husmorsskolans Citrus-Savarin
Sockerkaka
50 gram smör eller margarin
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
Ugn: 175%
Smörj och bröa en hålform. Smält fettet och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt med en elvisp. Tillsätt den varma mjölken med fettet. Rör till sist ner mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.
Lime-kesella
1 dl kesella
rivet skal och pressad saft av 1 lime
2 tsk florsocker
Saft
3-4 dl citronsaft
(eventuellt 0,5-1 dl citronlikör)
Frukt
1 burk konserverade mandarinklyftor
Baka sockerkakan, stjälp upp den och låt svalna. Lägg tillbaka sockerkakan i formen och häll saften över. Låt dra i några timmar.
Blanda samman ingredienserna till lime-kesellan. Stjälp upp kakan på serveringsfatet och spritsa på kesellan. Dekorera med frukten.
Både att dekorera med sprits och den konserverade frukten känns lite lagom retro. Jag gillar det! Roligt att göra sådana här tårtlika kakor:) Sockerkaksreceptet lämpar sig väldigt väl ändamålet, eftersom kakan blir hög och fin och håller ihop väl.
Det här var definitivt inte sista gången jag bakade savarin. Jag tycker bakverket förtjänar att lyftas fram i ljuset igen! Vill också tipsa om att detta är ett perfekt sätt att förgylla en sockerkaka som antingen misslyckats - alltså blivit torr, eller en kaka som stått några dagar för länge.
Citrus-savarinen är mitt bidrag till den här månadens bakutmaning hos Söta Saker - där temat är: Nygammalt.
Ha en fin eftermiddag!
tisdag 22 februari 2011
Symöte - Konstruera stickmönster!
Välkomna hit!
Vad härligt med symötestisdag igen. Roligt att ni tittar in här - både medlemmar och övriga läsare!
Idag tänkte jag berätta om ett projekt som jag inledde den här helgen. Jag håller på att konstruera ett eget stickmönster. Det första som jag gör helt från scratch ur eget huvud. Jag vet egentligen inte så mycket om hur man gör, men jag gör det ändå;) Så lär jag mig under tiden. Det lilla jag faktiskt vet har jag snappat upp i stickböcker som jag läst och genom att konsultera min svärmor (som förövrigt är en mästare på att komponera egna mönster!).
Vad man än ska skapa, (musik, bilder, texter, kläder o.s.v.) så är den viktigt att man har en idé att utgå ifrån. Alltså någonstans att börja... Det här var mina utgångspunkter:
- barnplagg - väst/tunika
- enkelt att sticka - men ser avancerat ut
- små detaljer som förgyller
- vintage-känsla
- "fusksmock"
Jag bestämde mig för att sticka plagget av mitt favoritgarn "Drops - Merino Extra Fine". Det är så mjukt och skönt och alldeles lagom värmande för kyliga vårdagar. Nyansen jag valde är rosa med en särsklid lyster som jag fascinerats så när jag stickat. Jag ville också få tillfälle att utforska en spännande teknik som jag hittade en beskrivning av i en gammal handarbetsbok för en tid sedan. Man kan säga att det är en slags "fusksmock". Kommer att berätta mer om den otroligt fiffiga tekniken en annan dag.
Min tanke var att jag med hjälp av smocken kan forma ett plagg som förövrigt stickas i raka stycken. Och hittills verkar det lyckas! Det blir faktiskt precis som jag föreställt mig. Väst-tunikan stickas i två stycken. Den enda sömnaden som krävs är efteråt är axelsömmarna. Och så blir det knäppen i sidorna.
När jag arbetade med mönstret gick det till ungefär så här: Till min hjälp hade jag papper och penna, måttband och boken "400 knitting stitches". För att träffa rätt när det gäller storlek så utgick jag från den här praktiska tabellen. Jag kontrollmätte genom att jämföra måtten med min dotters kläder och naturligtvis också "live" på min dotter. Med hjälp av storlekstabellen som jag fann på nätet kan man sedan räkna om mönstret till andra storlekar.
För att kunna göra beräkningar är det viktigt att sticka provlappar med de olika tekniker som man tänker använda sig av i plagget. Sedan mäter man provlapparna och räknar ut hur många maskor/varv som krävs för ett visst mått. T.ex: Om jag vet att 28 maskor är 10 centimeter kan jag räkna mig till att det går åt 2,8 maskor för att sticka 1 cm. För att få ut ett mått på 35 centimeter räknar jag så här: 2,8*35= 98 maskor
Nu återstår det bara att sticka klart det sista på bakstycket och montera tunikan. Sedan ska jag skriva ner mönstret ordentligt, och provsticka några versioner till i andra färgställningar. Om de blir lyckade kommer jag också att räkna om mönstret till några fler storlekar. Sedan är min tanke att mönstret ska finnas tillgängligt för er alla! Kommer nog att be om hjälp med lite provstickning av någon/några frivilliga innan jag lägger ut det slutgiltigt. Någon som är intresserad? Återkommer till det när det är dags...
Det här mönsterkonstruerandet var så roligt att jag är rädd att det inte blir mitt sista mönster;) Funderar redan på vad jag ska hitta på härnäst...
Hur går det för er? Nu är jag nyfiken på era alster... Lämna er länk i länkverktyget nedan så hälsar vi på hos varandra och låter oss inspireras! (Kom ihåg att lämna URL till det specifika inlägget, alltså inte bara bloggens hem-URL!)
måndag 21 februari 2011
Renare städning!
Inte ska man väl börja veckan med en moralkaka? Nej, det vore inte konstruktivt... Det är bara det att jag inte kan låta bli att dela med mig av ett dräpande citat som jag läste på en amerikansk blogg i förra veckan. Och risken finns att fler än jag känner sig träffade... Äh, jag chansar på att ni klarar av det;) Det kanske bara är jag som känner igen mig? Och förresten bättre att få det gjort nu, än att spara det till senare i veckan. Jag lovar att skriva om trevligare saker i veckans kommande inlägg. Som t.ex. savriner, egendesignade stickmönster och gamla skåp med hyllremsor i!
Så här löd citatet:
"You have to remenber that what you clean with needs to be cleaner than the thing you´re cleaning!"
Ja, än sen då, tänker kanske någon? Det är väl klart att det är så, och det är väl ingen nyhet... Ja, det borde ju vara en självklarhet. Det håller jag med om! Men om jag nagelfar mitt eget samvete så visst händer det att jag torkar av bänkytor med halvsura disktrasor, dammar hyllor med dammfyllda dammtrasor, eller putsar fönster med smutsiga putstrasor.... För att inte tala om när jag skurar golvet med skurvatten som borde bytas, eller dammsuger golvet med full dammsugarpåse... Visst händer det!
Varför gör man sådant? Förmodligen av någon slags underlig lathet i kombination med sparsamhet. Resonemang som inte tål någon närmare granskning. Men här bjuder jag på en autentisk inre dialog som utspelade sig i mitt huvud förra helgen:
- Nog kan väl den här dammsugarpåsen räcka ett tag till! Det är ju så krångligt att byta... Och tänk om jag tar den sista påsen i skåpet... då måste jag anteckna sorten på en lapp som jag sedan kommer att glömma när jag går till affären... och så kommer det ta jättelångtid innan vi har påsar hemma igen. Nej, den här får allt hänga med ett tag till!
Inget jag är stolt över, men så tänker jag ibland. Och så läste jag det där träffande citatet tillsammans med en massa fina tips på hur man kunde bli bättre på det "rena städandet". Som t.ex. att bunkra upp med mycket städmateriel hemma. Många trasor i skåpet gör det lättare att byta (både rent praktiskt och psykologiskt). Och det gäller ju även dammsugarpåsar;)
Jag blev också väldigt inspirerad av alla smarta tips som ni läsare bjöd på i kommentarerna under inlägget om stickade "Makeup-pads". Det handlade ganska mycket om vilka material som lämpar sig bra om man själv vill sticka disk-/dammtrasor. Flera av er tipsade om lingarn (linet torkar snabbt) och bambugarn (som också torkar snabbt och dessutom har antiseptiska egenskaper naturligt).
Det tipsades också om de disktrasor i bambuviskos som Ica börjat sälja. De tillverkas av Ekelunds väveri och håller hur länge som helst. Bara att tvätta i maskin/eller koka när de är smutsiga. Att ersätta engångsprodukter med varaktiga alternativ är ju inte bara bra för vår hemmiljö utan också för miljön i stort!
Sist av allt vill jag som vanligt tipsa om "Cath Kidstons" underbara "Kitchen Cleaner" - mitt favoritstädtillbehör! Ni ser den söta sprayflaskan på bilden ovan. Regöringsmedlet är ekologsikt med en doft som kallas för "cotton fresh". Sådana där små detaljer gör ju städandet lite mer glamoröst och det tackar jag inte nej till;)
Hädanefter ska jag bli bättre på att städa "rent". Städning i sig blir ju faktiskt ganska poänglöst annars;)
Önskar er en fin veckostart!
lördag 19 februari 2011
Sticka en rosa vår-väst!
fredag 18 februari 2011
Baka en savarin!
Eftersom det är sockerkakstema i min spalt i "Minnenas Journal" den här månaden tänkte jag tipsa om ett annat spännande, närbesläktat bakverk:
En savarin är en fransk kaka som fått sitt namn efter den franske kocken Brillat-Savarin. Savarinen består egentligen av en jäsdeg som gräddas i en form med stort hål i mitten (savarinform). Men man kan lika gärna utgå från en vanlig sockerkaka. Efter gräddningen ska kakan dränkas in med fruktsaft, vin eller likör. Sedan får den stå och dra åt sig lagen några timmar. Vid serveringen fyller man hålet i kakan med frukt eller bär, vispad grädde eller glass.
Savarin är ett bra alternativ till gräddtårta, eller en extra festlig variant av sockerkaka!
Tack vare att man dränker in kakan med fruktsaft blir den saftig och tar smak av saften. Därför är savarinen ett fint sätt att ta tillvara/piffa upp en torr sockerkaka. Förresten, man behöver inte ens ha en hel sockerkaka för att göra detta. Varför inte servera en sockerkaksskiva dränkt med lag, toppad med frukt eller bär och en klick vipsgrädde eller glass ovanpå? Det är ju ett ett ypperligt sätt att använda en kaka som blivit några dagar gammal.
Ja, en savarin går att variera i all oändlighet när det gäller smaksättning och dekoration. Ville tipsa er om bakverket eftersom det verkar så enkelt och gott! Har själv inte stött på det tidigare. Det var i förra veckan som jag plötsligt fann savarinrecept i flera av de äldre kokböckerna i min samling. Verkar ha varit väldigt i ropet på 40, 50-talet! Med tanke på det borde det vara dags för en hejdundrande savarin-renässans nu!
Jag tänker i alla fall utforska savarinens möjligheter framöver. Återkommer naturligtvis med bilder och en rapport så fort jag provat...
torsdag 17 februari 2011
Sticka till toalettbordet!
Har ni tänkt på hur vackert det är med färgen aprikos?
Det har i alla fall jag. Kom på det i veckan när jag stickade några små "makeup-pads" från Drops vår/sommar-kollektion. Konstigt, eftersom jag inte alls kände mig särskilt entusiastisk när jag såg garnet i affären... Jag hade fastnat för det enkla mönstret tidigare i vintras. Frågade då om expediten kunde ta hem några nystan av den garnkvalitéen, i de föreslagna färgerna - för det såg ju så vackert ut på mönsterbilden. Och så stod jag där med ett aprikost nystan i min hand och undrade vad jag skulle med det till? Jag hade liksom aldrig tänkt att den färgen skulle kunna vara något för mig;)
Men så gick jag hem och stickade och ju mer jag såg garnet desto mer gillade jag färgen. Och när nystanet var slut hade jag fått ännu en favoritfärg:) Kanske för att den aprikosa nyansen påminner mig om att våren snart är här! De tre färgerna kompletterar varandra så fint också...
Att sticka de här små lapparna är något av de enklaste man kan göra i stickväg. Bara rätstickning fram och tillbaka... En utmärkt utmaning för en nybörjare, och ett väldigt lättvindigt projekt för en stickveteran. Bomullsgarnet är härligt att sticka med och ger en fin slutprodukt - mjukt och fylligt på en och samma gång. Har därför fortsatt att sticka tvättlappar av samma garn:)
onsdag 16 februari 2011
Ordning på kryddorna!
Den som tycker om att baka och laga mat samlar snabbt på sig en uppsjö av kryddor. Tyvärr är inte alla burkar lika vackra som de som står i hyllan i vårt matrum. Där finns bland annat burkar ur serien "Arom" av Marianne Westmans. De två ljusgula kryddburkarna köpte jag för några år sedan i en makalös matbutik i Rom.
De vanliga "brukskryddorna" bor i mitt skafferi. "De" trivs bra i mörkret där. Jag förvarar dem i små plastlådor. Papperpåsarna står i bokstavsordning. Det är helt enkelt det enda sättet jag kommer på som gör det möjligt att överblicka vad som finns hemma. Annars tar det inte lång stund innan jag står där med tre oöppnade påsar kardemumma och noll påsar bikarbonat;)
På glasburkarnas lock sitter etiketter som talar om vilken krydda det är frågan om. Då behöver jag bara ta ut en "plastback" i taget och ögna igenom etiketterna tills jag hittar rätt. Annars måste man ju lyfta på varenda burk och se vad som står på de ordinarie etiketterna. Det här med att märka locken är ett riktigt bra husmorstips som jag fick av en kurskamrat när jag läste till lärare. Har gjort så sedan dess...
Har ni några bra "kryddförvaringstips"?
Garnvinnaren utsedd!
tisdag 15 februari 2011
Symöte - Sticka en kanin och utlottning av garn!
Ni som följer Husmorsskolan vet att jag är svag för det mesta som är engelskt - litteratur, musik, arkitektur, natur, film, poesi, kultur, historia, garn... Hädanefter bör också engelska kaniner inkluderas i den uppräkningen!
Och så till veckans trevliga nyhet: Idag sätter jag igång det nya syföreningsinslaget, Garnsponsorer! Här kan ni läsa mer om min tanke med det...
måndag 14 februari 2011
Pelargonprakt!
söndag 13 februari 2011
Utforska rekorderliga recepthäften!
I fredags lades tre små trevliga bakhäften till min receptsamling:
- Modern bakning - Marabous handbok i bakpulverbak (Nionde upplag. 1948)
- Tårtor, scones, kringlor, kransar kex och andra goda bekverk ni kan göra själv. (Utgiven av Kooperativa Förbundet)
- Hembakning - Råd och recept med Mazetti bakpulver (Utgiven 1944)
Det gemensamma för dem är att de ursprungligen är reklamhäften för olika bakpulverfabrikat. Genom böckerna skulle husmödrar i sverige få lära sig konsten att baka med bakpulver!
Så här vackra är pärmarnas baksidor! Färgglad reklam för Marabou, Rekord och Mazetti. På Mazetti-bilden syns också de berömda "ögonen", en av sveriges mest kända varumärkessymboler.
Böckerna är fulla av härliga bilder, spännande recept och pedagogiska förklaringar. Ska bli spännande att botanisera bland recepten framöver! På första sidan i Modern Bakning står det så här i kursiv stil:
"Alla recept i denna handbok är omsorgsfullt utexperimenterade och provbakade. De är utarbetade av examinerade skolkökslärarinnor."
Känns mycket betryggande. Mer kvalitetsmärkt än så kan väl en receptsamling knappast bli;) Berättar mer om böckerna så snart jag provbakat något av recepten!
lördag 12 februari 2011
Baka en rosa vanilj-dröm!
Att smörja och bröa formen noggrannt är viktigt om man vill lyckas med kakan. (Det erfor jag senast själv för någon vecka sedan när jag i brådskan hade slarvat lite och fick en trasig sockerkaka som resultat...) Allra bäst yta får man genom att smörja formen med fett i fast form. Då fastnar ströbrödet (eller vad man nu använder) lättare än om man smörjer med flytande fett.
Men när jag ska smörja en "snirklig" form, alltså en form med mönster och struktur fördedrar jag ändå att använda smält smör och pensla ut det jämnt i formen. Då kommer jag åt de skrymslen och vrår som annars är svåra att lyckas med.
Apropå att bröa: Har man inte ströbröd hemma går det fint att ersätta det med mjöl, kokos, mannagryn eller havregryn!
Här kommer receptet. Det är en enkel variation på ett grundläggande sockerkaksrecept. Istället för mjölk eller vatten använde vi ekologisk naturell yoghurt. Inbillar mig att det gjorde kakan lite extra saftig... Jag smaksatte kakan med min nya favorit - det ekologiska vaniljpulvret. En gnutta röd karamellfärg tillsattes på lillans begäran. Hon ville ha en "rosa kaka". Förresten, vem vill inte det? Karamellfärgen är tydligast när smeten fortfarande är smet, men kan faktiskt anas även efter gräddning. En annan variant är att ha i hallonsylt. Det ger också en lätt rosa smet och fungerar ju även som smaksättning!
Husmorsskolans rosa vaniljdröm
2 ägg
2 dl strösocker
2 3/4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk ekologiskt vaniljpulver (alternativit 2 tsk vaniljsocker)
1 dl ekologisk naturell yoghurt
50 gram smör
(några droppar röd karamellfärg)
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa formen.
3. Vispa ägg och socker poröst.
4. Blanda alla torra ingredienser: mjöl, bakpulver och vaniljpulver i en skål.
5. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten.
6. Smält smöret. Rör ner smör och yoghurt i smeten.
7. Avsluta med att droppa lite karamellfärg i smeten och rör ut.
8. Häll upp i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter (175 grader).
(När man gör en liten och en stor kaka måste den lilla kakan tas ut för den stora! Håll ett öga på den och känn efter med sticka när du tror att den är färdig. Vår stod inne i ca 30 minuter.)