lördag 30 april 2011

Trädgårdstid!





Hej!

Hur har ni det? Jag är fortfarande här... Blev bara lite uppslukad av sol och trädgård. Så är det väl när man sätter nävarna i jorden. Man blir liksom fast;)

Några ord om vad jag gjort då! Förutom allmänt rensande, gödslande, grusande och gallrande så har följande saker skett:

Jag har snickrat en spaljé som mina björnbär ska få klättra på. Enkla grejor... En portal av brädor med nubb på insidorna. Sedan spände jag ståltråd i zick-zack mellan nubben. Det blev ganska fint, i alla fall bättre en de spaljéer jag sett på trädgårdshandeln. Gamla brädor passar liksom bättre in i vår gamla trädgård! Och förhoppningsvis kommer björnbärsrankorna trivas med att klättra där i solgasset framför muren.

Jag har också påbörjat en liten omorganisation av mitt gamla misslyckade kryddland som ligger alldeles för nära ett par björkar som stjäl näringen från växterna. Istället ska kryddorna få flytta till en odlingsram som jag redan har och till en annan som jag håller på att bygga. Det ska nog bli bra. Den här gången lägger jag marktäckduk underst för att försöka hindra de lömska björkrötterna från att tränga upp i jorden. Dessutom ligger den här odlingsplatsen längre bort från björkarna.


Libbstickan har redan flyttat - den söta zinkskylten fyndade jag på Coop för några kronor förra året. De reade ut en hel korg med sådana här skyltar som jag redan hade ett par av. Köpte en hel bibba så nu har jag många på lager inför sommarens planteringar...


Några stunder på filten i gröngräset har det också blivit. Och sådär i förbifarten har jag stickat upp mitt livs första nystan Noro-garn. Och jag är fast:) Så vackert! På något sätt blev färgerna ännu vackrare ute i dagsljuset. Mer om garnet och den lilla tröjan kag stickar, en annan dag...


Och så avslutningsvis en bild som får symbolisera lillans huvudsakliga ute-sysselsättning - vattenlek. Det har "diskats", "kokats kaffe", plaskats och blaskats så att det har stått härliga till!

Och härlig är den - trädgårdens tid!

torsdag 28 april 2011

Slå dig ner där det är som finast!



En av de saker som utmärker en trädgård är att den är i ständig förändring. En växt går i blom samtidigt som en annan vissnar... Färg och form ändras och skönheten tar nya skepnader. Därför är det praktiskt att vara lite mobil när man njuter av sin trädgård. Den blå pallen får flytta runt bland allt det fina så att jag inte går miste om någon ända vrå!

Och det är nästan svårt att välja vad som är vackrast?


Scillan som breder ut sig framför stenmuren...


...eller rabarberknopparna som skjuter upp ur jorden?


Julrosen som plötsligt fick för sig att blomma...


... eller jättevallmons gröna blad?

Vår i trädgården är något av det bästa jag vet!

tisdag 26 april 2011

Symöte - Uppifrån och ner eller nedifrån och upp?



Hej, handarbetsvänner och andra fina läsare!

Öppnar med ett litet symöte såhär efter påskhelgen. Hoppas ni vill vara med mig!

Jag har allt hunnit med en del handarbetande under de här lugna dagarna. Några Eme-rutor till och en del planering inför framtida stickprojekt... Och så stickning förstås! På min rundsticka sitter en liten väst till en pojke som snart fyller år. Den stickas nedifrån och upp i ett stycke. Mönstret fann jag i "Allt om handarbetes STICKMAGASIN" (nr 1 - 2011). Mer detaljer om garn och mönster kommer på bloggen när jag är färdig med västen.

Det är så smidigt att sticka tröjor/västar efter den här typen av mönster! Jag menar när man stickar nedifrån och upp, eller uppifrån och ner... Man slipper stora delar av arbetet med montering och trådfästande med den här sortens "sömlösa" plagg. Dessutom känns det lättare att få tålamodet att räcka till när man ser hela plagget växa fram med en gång. I alla fall funkar det så för mig. Därför brukar jag spana lite extra efter mönster som är konstruerade på det här viset. Har nyligen hittat en annan spännande variant på barntröja som jag tänker sticka när jag avslutat västen.



Om någon av er andra är intresserade av den här sortens mönster kommer här några förslag på liknande konstruktioner som jag själv stickat tidigare:

Barn

Femtimmarskoftan från Kyrkkaffebloggen
Stickad Dropskofta med kort eller lång ärm och hålmönster i oket

Little Kina - Dockkofta

Vuxen

Global Warming av Suvi Simola
Majas påskkofta - Drops kofta i två trådar alpaca med rynkmönster på oket
Rätsstickad väst i Polaris

Jag blir jätteglad om ni fyller på med fler förslag i kommentarerna!

Hur har ni andra syföreningsmedlemmar haft det med handarbetandet under påsken? Något spännande att dela med er av? Lämna i så fall en länk i länkverktyget nedan:


Lika vit som en nystruken bomullsgardin ...



... så ljus blev påsken!

Nu är jag tillbaka efter några dagars "bloggledighet". Merparten av tiden har jag tillbringat i solvarma skogsbackar omgiven av överdådigt vackra vårblommor. Helt ljuvligt.

Läs mer om det och om apelsinkaksbak och odlingsdrömmar i veckans kommande inlägg! Imorgon planerar jag att bjuda på ett sedvanligt symöte. Hoppas att vi ses då!

lördag 23 april 2011

Påsk hos mig!







Det blev en lång fredag. Full av förberedelser. Men också av stillhet och tankar... Inte så att jag var stilla rent kroppsligt särskilt många minuter. Nej, istället sökte jag lugnet i sysslorna.

Kratta löv - räfsans drag mot det torra gräset bildar spår. Löv som samlas i skottkärran och slutligen körs till komposten.

Hänga upp nya vita bomullsgardiner - stå på tå, sträcka sig, knyta band. Solen som silar genom vacker hålsöm. Utanför ser jag vitsippor.

Baka kaka - riva apelsin, det gula i det vita, blanda, in i ugnen. Klockan tickar - färdig!

Toka golv - mattorna ut i solskenet, skaka. Såpdoft, börja i ena hörnet och så: rent!

Berätta en saga om "Tummeliten", sjunga en sång och skratta tillsammans. Fylla hemliga påskägg. Gömma.

Ta emot en efterlängtad gäst. Gemenskap. Kväll. Vi ses imorgon.

-

-

-

En glad påsk - det önskar jag er alla fina!

torsdag 21 april 2011

Solgula ägg!



Om någon händelsevis tycker sig ha för lite påskgodis i förråden vill jag bara tipsa om de "Solgula äggen" jag gjorde förra året! Enkla att göra och väldigt goda:)

I eftermiddag ska jag ta itu med årets påskbestyr - baka, städa och klä påskriset förstås! När det gäller bakningen så blir det nog några recept ur Marabous handbok för bakpulverbak. Återkommer med en rapport om det senare!

Ha en fin skärtorsdag!

onsdag 20 april 2011

Bjud på en somrig sallad!



Under somrarna äter vi sallad flera gånger per vecka. Därför är det ju bra att kunna variera sig lite. Den här varianten med Quinoa "uppfann" jag i förra veckan. Blir nog en ny favorit i sommar!

Somrig Quinoa-sallad

2 dl quinoa - saltå kvarns ekologiska (kokas enligt anvisningen på paketet)
1 paket av icas ekologiska blandade bönor
1 liten burk gröna oliver
2 paket mozzarellaost
tomater
sallad efter behag
1 halv zucchini i skivor

dressing

Nu ska jag ut i trädgården en stund innan det bär av till jobbet! Ha en fin onsdag!

tisdag 19 april 2011

Symöte - Färga garn!



Hej, handarbetsvänner!

Så var det tisdag igen och dags för symöte:) Tänk vad roligt det är med er - alltså den växande skaran av medlemmar och läsare som tittar in här varje vecka och berikar de virtuella träffarna! Ni gör verkligen mötena innehållsrika och spännande!

Jag blev så uppslukad av det här med garnfärgandet... Kunde liksom inte sluta;) Så dagens inlägg handlar faktiskt om det igen. Hoppas att ni står ut med det?

Dels vill jag dela med mig av mina senaste erfarenheter på området och dels tänker jag våga mig på att bjuda på en liten sammanställning av några tips för den som vill prova själv.



Till att börja med några ord om de senaste dagarnas färgningsäventyr:

Jag har tvättat halvvantarna jag stickade av det blåa garnet två gånger (och låtit dem torka upp emellan) för att få en indikation på om färgen sitter. Det gör den! Efter dessa två tvättar är nyansen oförändrad och jag ser på tvättvattnet att garnet inte ger ifrån sig nästan någon färg alls. Väldigt roligt att det fungerar så bra!

Igår testade jag att göra ett flerfärgat garn. Det blev en riktig påskkaramell - gult och rosa lite huller om buller. Jag färgade också ytterligare en härva i rosa. Hade tänkt att den skulle bli röd/rosa men det lyckades inte riktigt utan den blev i princip enfärgad... Men fin ändå:)

Jag har "forskat" kring detta med "äggfärgning" så mycket jag kunnat framförallt genom att läsa på amerikanska sajter och bloggar. Tror att det är därifrån idén kommer från början. I USA färgas de både med äggfärg, karamellfärg och också en typ av saftpulver - samtliga färger är alltså hushållsfärger. Principen är att färgen fäster tack vare det sura (ättika eller vinäger) i kombination med värme (micro, ugn eller spisplatta). De flesta "kokar" garnet i micron. Själv har jag använt vanlig ugn (eftersom vi inte har någon micro).

Så här har jag gjort:

1. Lägg garnet i en ugnsfast form. (Garnet måste vara i härva!)

2. Blöt upp garnet genom att hälla över ca 5 dl vatten med ett par matskedar i vinäger i.

3. Dags att färga - häll färgen över eller dutta på den med en plastsked.

En färgtablett löses i 2,5 dl vatten + 2 msk ättika. För att färga 100 gram garn går det åt 3-4 tabletter, alltså ungefär 10-12 dl vätska. (Bästa resultatet fick jag med 4 tabletter.) Om man vill ha en ljusare nyans kan man späda färgblandningen med mer vatten. När jag gjort det har jag kompenserat för utspädningseffekten genom att tillsätta lite mer ättika. Se till så att färgen "gått in" i allt garn genom att krama in färgen lite extra på slutet.

4. "Koka" garnet i ugnen på 300 grader i ca 10 minuter. När vätskan i botten av formen har klarnat är garnet färdigt. (Om man kokar i micro, kör man på full effekt 1 minut i taget och låter arnet vial en stund emellan.)

5. Låt garnet svalna. När det är kallt (viktigt, annars kan garnet tova ihop sig) lägger man garnet i kallvatten en stund. Då sköljs ättikan ur.

6. Häng på tork. Nysta och sticka;)



Några ytterligare tips:

Passa på att "bunkra färg" nu i påsktider. Den här särskilda äggfärgen finns bara att få tag på i handeln kring påsk. Du hittar de små papperpåsarna med färgen i vanliga mataffärer eller i leksaks-/hobbybutiker. En påse innehåller 5-6 "tabletter" i olika färger.

För att färgen ska fastna måste garnet bestå av animaliska fibrer - alltså komma från ett djur. (Ull, alpaca osv...) Det funkar alltså inte lika bra med bomull eller lin.

Använd plasthandskar om du vill slippa färggranna händer i någon dag efter färgandet;)



Vi får se vad det kan bli av påskgarnet - vet inte riktigt än... Återkommer till det!

Nu är jag nyfiken på vad ni har på gång? Stickning, virkning, sömnad eller något annat spännande? Alla medlemmar är välkomna att lämna en länk till sitt syföreningsinlägg, med hjälp av länkverktyget nedan:

måndag 18 april 2011

Servera Vit Chokladmousse med fruktsalsa!



Igår hade vi långväga besök... Ända från Island kom vår vän Siggi! När någon gjort sig det besväret vill man ju naturligtvis anstränga sig till lite extra. Så vi bjöd på en italiensk huvudrätt - citronpasta med tillbehör. Måltiden avrundades med ett av mina säkra kort när det gäller desserter. Det är den här vita chokladmoussen som alltid lyckas och gillas av de flesta!

Hittade receptet i en tidning för många år sedan. Fastnade för det bland annat för att det är en så fin vår- och sommardessert. Frukten/bären ger perfekt balans åt den fylliga moussen. Kanske kan vara något för påskbordet?

Vit Chokladmousse med fruktsalsa

8 portioner Tillagning ca 15 minuter + minst 2 timmar i kylen

Ingredienser
2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 dl kesella

Fruktsalsa
1 mango
2 persikor
2 kiwi
0,5 dl myntablad
2-3 tsk socker eller flytande honung

Vispa grädden. Smält choklade i vattenbad. Blanda den smälta chokladen med kesellan. Rör ner grädden. Fördela smeten i 8 glas och ställ i kylen att stelna minst 2 timmar.

Skala och kärna ur frukten och skär den i små tärningar. Blanda den med mynta och socker eller honung och ställ i kylen. Skeda fruktsalsan över moussen strax före servering. Frukten kan förstås ersättas med färska bär i mån av tillgång. Igår kom jag över jordgubbar, så de fick ersätta persikorna. Jag använder alltid honung till salsan - myntabladen kan ersättas med torkad mynta. På sommaren när jag har mynta i landet plockar jag färsk, men på vintern använder jag oftast torkad.

Jag önskar er en fridfull påskvecka!

söndag 17 april 2011

Provstickat!



Nu har jag prov-stickat det "äggfärgade" garnet. Jag fann nämligen ett så fint gratis-mönster på spetsstickade halvvantar - perfekt till det scillablå garnet. Halvvantar är förresten ett utmärkt "1-nystan-projekt" projekt. Bra att ha några sådana på sin repertoar, särskilt om man tänker färga garn i unika färgsättningar som är svåra att återupprepa;)

Det blev sådan fin lyster i spetsmönstret i och med att färgen skiftar lite. Tyvärr blev de en aning stora. Nästa gång jag stickar dem ska jag gå ner något i sticknummer (nu stickade jag på 3,5 mm). Modellen var väldigt finurlig. Enkel men rolig att sticka!

Jag fann mönstret hos "The Purl Bee". Där dräller det förresten av tjusiga mönster, så dit kommer jag att återvända många gånger!



Mönster: Pretty Lace Handwarmers från The Purl Bee
Garn: 2-trådigt svenskullgarn från Garntjänst, hemmafärgat med "äggfärg"



Annars är här bara frid i huset och trädgården. Solen skiner och sänder sina strålar genom vattenglaset där några pelargonsticklingar samsas.

Ha en fin söndag ni med!

lördag 16 april 2011

Färga ullgarn med äggfärger!





Via kringelkrokar trillade jag in på en amerikansk blogg som tipsade om att man kan använda "äggfärg" för att färga garn. Det hela såg så spännande ut att jag var tvungen att googla vidare på ämnet. Efter en stunds letande fann jag också ett par svenska bloggposter om detta. Garnet färgas med hjälp av äggfärg, ättika, vatten och värme.

Naturligtvis kunde jag inte hålla mig från att testa ett så härligt "påskpyssel", så jag cyklade ner på stan och försåg mig med äggfärg som jag tillslut lyckades hitta i leksaksaffären.



Jag har ett antal härvor "svensk-ullgarn" från garntjänst i mina gömmor. En av dem fick bli försökskanin...



Jag utgick från den här svenska beskrivningen som jag fann på bloggen "Novisen handarbetar", men eftersom jag inte har någon micro fick det istället bli vanlig ugn på högsta värme i något längre intervall. Det funkade (till min förvåning och förtjusning;)! Och så här såg det ut när det "scilla-blå" garnet hängde på tork ute i vårvärmen. Härvan ser lika uppseendeväckande ut mot den bleka omgivningen, som årets första krokusar och rabarberknopparna gör mot den grå jorden...



När härvan hade torkat hamnade den på garnvindan. Tack en än gång för den, Elsamarianne! Det är så fint att äga en sådan här fantastisk manick:)





Här är resultatet: Ett stycke "scilla-blått" nystan! Mitt första försök att färga garn... Jag var kanske lite feg som började enfärgat, men jag längtade av någon anledning efter blått! Imorgon planerar jag att färga ytterligare en härva: Den ska få bli flerfärgad - som ett litet påskfyrverkeri. Vi får se hur det går:)

Vad jag ska sticka/virka av garnet återstår att se. Jag funderar faktiskt på det just nu...

torsdag 14 april 2011

Sticka tvättlappar!


Några av er kanske minns makeup-padsen jag stickade för en tid sedan? Av det resterande garnet blev det två tvättlappar, också de stickade efter ett av Drops vår/sommar-mönster. Inget märkvärdigt - bara en slätstickad lapp med mosstickade kanter. Men den härliga garnkvalitéen och de fina färgerna gör både padsen och tvättlapparna till nya vardagsfavoriter!

Efter mitt förra inlägg om makeup-padsen fick jag många intressanta kommentarer apropå att sticka egna disktrasor. Läs gärna igenom dessa om du vill ha tips kring vilka garner och tekniker som passar för detta ändamål. Vi var ju också flera som konstaterade att det känns bra att kunna ersätta förbrukningsvaror (t.ex. disktrasor eller bomullstussar) med tvättbara alternativ som man dessutom kan tillverka på egen hand!

Behöver någon en presentidé så blir padsen en fin-fin present tillsammans med en ansiktskräm och tvättlapparna trevliga tillsammans med en skön duschkräm!

Förresten kom jag ihåg att jag utlovade en recension av hur makeup-padsen fungerade efter tvätt... Svaret är: jättebra! Paris är ett toppengarn för det här användningsområdet!


Garn: Drops Paris från Garnstudio

Ha en fin vårdag!

Skapa utrymme i skafferiet!



Lite då och då brukar jag skriva några rader om vårt gamla kök med den blekgröna, 20-tals inredningen. Här har tiden stått stilla. (Så när som på en elspis och ett kylskåp som sattes in någon gång på 80-talet.) Handtag har nötts och golvtiljor knarrat. Syltkok och kaffetårar har avlöst varandra. Fönster har stått öppna ut mot gården och sorlet av lekande barn har nått in - då som nu. Och här lever vi i dag. Trivs och trängs;)

Så ett litet tips i förbifarten:

För den som har glädjen att bo i ett orginalhus är en av de vardagliga utmaningarna att förvalta de utrymmen som finns och anpassa dem efter dagens behov. Om man som vi, vill göra detta utan att göra ingrepp som sedan inte går att återställa får man tänka till lite extra.

När det gäller gamla fasta köksinredningar är ett av problemen att hyllorna inte går att flytta i höjdled och dessutom är byggda med ganska mycket luft mellan. På grund av detta går man miste om en hel del förvaringsutrymme "på höjden". Det går ju inte att utnyttja luften mellan hyllorna.

Lösningen på detta problem fann jag på IKEAs köksavdelning i form av vita metallhyllor i olika storlek. Med hjälp av dem kompletterade jag den redan befintliga skafferi-inredningen. En enkel och flexibel lösning, eftersom hyllorna inte skruvas fast utan kan flyttas när det behövs! Det är också bra att de är av metall och därför kan diskas av när det behövs.

Förövrigt är ett gammalt "stiga-in-i-skafferi" något av det trivsammaste man kan ha sitt ett kök:)

tisdag 12 april 2011

Symöte - Sticka ett skärp!



Hjärtligt välkomna in på symöte - syföreningsmedlemmar och övriga läsare!

Våren fortsätter att vinna mark - och nu har också värmen kommit! Rabarberknoppar och tulpaner tittar upp ur jorden... Lätt att låta sig inspireras av sådana skönhetsupplevelser! För min del har det blivit ytterligare ett litet restgarnsprojekt parallellt med övriga handarbeten... En färggrann liten skapelse som jag tänker visa för er idag.


Jag har stickat och sytt ett skärp. Idén till det fick jag när jag såg en liknande modell i det senaste numret av Debbie Bliss Knitting Magazine. I tidningen hade de också fäst en stickad blomma frampå, och bandet som användes var enfärgat... Jag tyckte skärpet var ett brilliant sätt att göra av med restgarner och bandstuvar. Den här typen av handarbete går ju att variera i all oändlighet! Man kan sy på knappar, brodera på bandet, sticka en annan bredd eller struktur osv. Allt som behövs för projektet är ett halvt garnnystan + stickor nr. 4, 1,5 meter vackert band och nål + tråd. Stickningen i sig är enklast möjliga, räta maskor utan krusiduller - ett utmärkt nybörjarprojekt!


Folklore-skärp av restgarn

Garn: Överblivet garn
(Jag använde "Drops - Merino Extra Fine" på sticka nr 4)
Band: 1,5 meter mönstrat band
(Jag använde en variant ur Panduros Tilda-sortiment)

Lägg upp 8 maskor. (Eller det maskantal som krävs för önskad bredd.) Sticka rätstickning tills skärpet mäter 64-70 cm. (Beroende på personligt mått.) Maska av. Dubbelvik både det stickade skärpet och bandet för att hitta mitten. Placera ut bandet på den stickade remsan genom att matcha ihop mittpunkterna. Nåla. Sy fast bandet med kaststygn.

Skärpet kan som sagt var åstadkommas med enkla medel och blir en fin vår-accessoar! Att bära det med knytningen i ryggen är väldigt tjusigt!

Nu ska jag återgå till mina Eme-rutor (som jag förresten äntligen beslutat mig för att göra en dyna av!) och övriga stickprojekt.


Handarbetas det något bland er medlemmar? Skulle väl nästan gissa det om jag känner er rätt;) Lämna en länk i i länkverktyget nedan, så att vi alla kan ta del av varandras projekt!



måndag 11 april 2011

Maja och Marabous handbok i bakpulverbak - del 1!





Nu gör jag det! - inleder ett eget litet projekt i stil med Julie & Julia och Anna & Anna. Ni vet det där med att baka/laga sig igenom en hel kokbok med förhoppningen att förkovra sig? Fast min utmaning blir förstås en smula mer anspråkslös än dessa förebilder och därtill utan bortre tidsgräns...

Det här är min idé: Jag tänker nogsamt baka mig igenom bakpulverhäftet Modern Bakning - Marabous handbok i bakpulverbak (1948), för att förhoppnigsvis lära mig ett och annat på vägen. Ett recept lite då och då. Kanske på söndagarna... Här på bloggen kommer jag sedan i vanlig ordning att bjuda på bilder och recept samt ett litet omdöme och bakgrundshistorier om hur det som lyckades/misslyckades.

Hoppas att ni vill följa mitt bakande!

Under min tid i bloggvärlden har jag många gånger fått höra människor lovprisa Marabous bakhäften. - Ingenstans hittar man så goda sockerkaksrecept, är exempel på ett sådant uttalande. Det är en av anledningarna till att jag vill ge mig i kast med den här receptsamlingen. Den fina formgivningen, de informativa texterna och de praktiska ordlistorna och omvandlingstabellerna som är tryckta på insidan av pärmarna är en annan.



Måste få dela med mig av det ödmjuka och inbjudande förordet, som också talar starkt till bokens fördel!

"I denna bakbok är alla recept omsorgsfullt utprövade. Följ därför recepten noggrant, så blir brödet lyckat. Skulle Ni vara tveksam om några termer så studera förvandlingstabellen och ungsvärmetabellen i början av boken och ordförklaringarna i slutet av bakboken. Läs noga igenom det inledande kapitlet "Om bakpulverbak".

Kanske tyker ni att våra anvisningar är onödigt utförliga. Men det är nu så, att många unga fruar - och andra med för den delen - endast mycket litet har sysslat med bakning. Följ noga de detaljerade anvisningarna i denna bok. För en van husmor är det naturligtvis onödigt att tala om hur man knådar eller rör ihop en deg, men det finns många, som har nytta av dessa beskrivningar.

Fotografierna och teckningarna illustrerar bakverken så tydligt och upplysande som möjligt för att ytterligare underlätta bakningen."

Det första kapitlet heter "Matbröd" men skulle egentligen lika gärna kunnat kallas för "Scones" eftersom de allra flesta recepten är varianter av scones.

Håll i er för här kommer mitt första provbak ur boken!

Vetescones, Små runda vetekakor, Smörbröd, Vetetreklöver, Tekakor, Veteformbröd

Till samtliga dessa brödformer används samma deg:

450-500 g (9 dl - 1 l)
4 tsk bakpulver
1-2 tsk socker
1/2-1 tsk salt
50-100 g(2 - 3 1/2 msk)smör eller margarin
3 dl söt eller sur mjölk eller kärnmjölk

Beredning:

Tag fram alla ingredienserna. Smörj 1 - 2 plåtar. Tag ifrån något av mjölet till utbakningen. Sikta eller rör de torra beståndsdelarna väl samman. Finfördela fettet med fingertopparna i den torra blandningen. Rör ner vätskan. Arbeta samman degen och tag upp den på bakbordet. Baka ut brödet i önskad form och grädda det (250-300 grader i ca 10 minuter.). Lägg upp brödet att svalna på ungsgaller.



Jag bakade ut degen på två olika sätt. Dels som runda bullar vilka jag gräddade i en muffinsplåt. En liten rationalisering - man kan väl se det som en alternativ, nutida utbakningsmöjlighet. Jag penslade också bullarna med ägg och strödde vallmofrö över.



Och så gjorde jag även Vetetreklöver efter bokens instruktioner:

En sats blir 12 st:

"Rulla degen till en lång lev och skär den i 12 lika stora bitar. Skär varje bit i 3 lika stora delar. Rulla dessa smådelar till släta, runda bullar och lägg dem samman på en plåt 3 och 3 till klöverblad. Bröden kan penslas med lite varm mjölk eller söndervispat ägg och beströs med kummin, vallmofrö, salt eller riven ost."

Jag rev lite parmesanost över. Det blev väldigt gott!



Omdöme: Receptet ger en traditionell sconesdeg (+ socker) och sex trevliga förslag på hur man kan baka ut den. Man får också tips på fler variationsmöjligeher när det gäller "toppingen" (kummin, vallmofrö, salt eller riven ost). Det här att tillsätta lite socker i degen ger scones som liknar de man brukar få i England. Väldigt gott, tycker jag! Jag tog 1 tsk socker och 1 tsk salt. Det gav en bra balans. Min ugnsvärme var 250 g och den föreslagna gräddningstiden stämde, men det där får man ju anpassa beroende på hur "effektiv" ugn man har...

Sammanfattningsvis får jag att min första lektion i bakpulverbak avlöpte väl, och sconesen blev till ett mysigt söndagsfika på kvällskvisten. Jag ser redan fram mot nästa utmaning:)

Kunde inte låta bli att fota tre av mina favoritredskap i baksammanhang:



Det rostfria 2,5 dl-måttet som jag fick nyligen. Dels påminner det mig om den fina personen som tidigare hade det. Och dels är det praktiskt att jag numer både har ett 1,5 dl mått (kkp) och ett 2,5 dl mått (tkp). Toppen när man bakar efter gamla recept!



Provstickan som jag fick av snälla Kerstin, någon gång i 15-årsåldern. Vad vore bakning utan en provsticka?



Och så silikonpenseln som svärmor kom med. Vilken grej! Äntligen kan man diska ur penseln ordentligt efter användning. Väldigt smart!

Ha en trevlig vecka!