måndag 31 januari 2011
Gör din egen chokladpudding!
Vanilj i olika former!
Vanilj är en smaksättare som utvinns ur vaniljsläktet (Vanilla), som växer naturligt i tropiska och subtropiska områden i Amerika, Afrika, sydöstra Asien och västra Oceanien. Namnet kommer av spanska och betyder "liten kapsel".
Källa: Wikipedia
För oss som är intresserade av matlagning och bak är vanilj en viktig vara. Med en gnutta vanilj kan man sätta piff på det mesta! Naturlig vanilj saluförs i tre former:1. Som hela stänger
2. Som puder på burk (hela frön, ibland utblandade med socker, stärkelse eller andra ingredienser)
2. Flytande extrakt (alkohollösning)
Häromdagen fann jag det här spännande vaniljpulvret i vår matbutik. Det är inte utblandat med socker och andra tillsatser (som vanligt vaniljsocker) utan rent koncentrat. Därför ersätts den ursprungliga mängden i ett recept med ungefär hälften av vaniljpulvret. Bourbon-vanilj kallas vanilj från Indiska oceanens öar, som Madagaskar, Komorerna, och Réunion som förr hette Île Bourbon). Vaniljpulvret var till min stora glädje också ekologiskt och kravmärkt. Roligt med sådana här intressanta nyheter i butikshyllorna!
I den här burken förvarar jag mitt "vanliga" vaniljsocker. Fick den vid någon reklamkampanj för många år sedan... När jag köper vaniljsocker brukar jag köpa de dyrare sorterna, som innehåller äkta vanilj och inte vanillin (som är ett syntetiskt framställt smakämne.)
Det här flytande vaniljextraktet är en annan favorit! Använder det då och då, framförallt när jag bakar.
Att göra eget vaniljsocker:
En annan variant är att, istället för att slänga stången när du har skrapat ut fröna för att använda dem, delar du den i mindre bitar och lägger dem tillsammans med socker i en glasburk. Efter några veckor har du ett utmärkt och billigt vaniljsocker.
lördag 29 januari 2011
Namna och brodera!
På tisdag kommer det nya numret av Minnenas Journal. Där kan man läsa del 2 av min spalt, "Majas Husmorsskola". Den här gången är rubriken "Baka Sockerkaka!". Och som vanligt kommer det att dyka upp en hel del bonustips här på bloggen.
Men innan vi går vidare till sockerkakor, vill jag bjuda på ett sista litet broderinslag. Jag har ju tidigare skrivit om märkdukar både på bloggen och i januarinumret av Minnenas Journal. Här kommer en liten anknytande text om märkböcker:
Märkböcker
I början av 1900-talet tog märkböckerna över märkdukens funktion som mönsterbank. En märkbok kunde förutom alfabet av olika modeller innehålla; siffror, bårder och andra typer av dekorativa mönster. Där kunde också finnas färdigkomponerade monogram, mönster med barnmotiv, mönster för dekoration av kläder, sömnadsinstruktioner m.m.
Märkböcker kan man hitta både på loppisar, antikvariat och inte minst på tradera. I dem kan man botanisera bland vackra alfabet och mönster och låta sig inspireras av gamla tiders estetik!
Ha en trevlig helg!
fredag 28 januari 2011
Två husmorstips!
torsdag 27 januari 2011
Fixa finaste shoppingkassen!
Därför blev jag så glad när jag fick tag på två av Cath Kidston´s senare böcker. Den ena heter "Sew!" och den andra "Make!". Böckerna är sprängfyllda med urfina projekt, bra beskrivningar, mönster och tekniktips - allt i en anda som går ut på att antingen ta tillvara sådant man redan har i huset eller piffa upp begagnade textilier och kläder som man fyndar på loppis. Böckerna är dessutom kryddade med engelsk stil och finess samt ett härligt formspråk!
Till varje bok medföljer material till ett litet sömnadsprojekt. Den här enkla shoppingkassen kommer med "Make!". Det är meningen att man ska smycka den på något sätt. Med broderi, applikationer eller något annat fint.
I förra veckan tog jag mig an den här lilla kassen som faktiskt legat i gömmorna ett tag. Först fodrade jag den med ett rutigt favorittyg. Ett fodertyg i en slinkig shoppingkasse gör underverk, tycker jag! Plötsligt känns den mer som en väska än en kasse. Stadigare... Och lite lyxigare.
Naturfärgade tygkassar säljs ju här och var för en billig penning. Varför inte köpa på dig några och göra dem mer personliga med hjälp av olika fodertyger? Att sy i foder är ett enkelt projekt! Mät bara kassen och sy en exakt lika stor påse i fodertyg. Låt rätan vara vänd inåt. Trä ner fodret i påsen, vik in den övre kantenl och sy fast det upptill. Då hamnar fodret åt rätt håll, dvs med rätan vänd inåt i påsen!
Sedan sydde jag på en tyg-/filtapplikation. Mönstret fanns i boken och ska föreställa en gammaldags mjölkflaska. Så det här är numer min egen "mjölkkasse". Känns fint att ha en sådan tycker jag;) Det blir liksom roligare att handla mjölk då!
Ha en bra torsdag!
onsdag 26 januari 2011
Njut av en kopp Wienerkaffe!
Här kommer recept på världens enklaste vardagslyx:
Wienerkaffe
Lägg en ruta choklad i en kopp. Häll på hett kaffe. (Lägg eventuellt i en klick grädde/glass, eller pudra lite kakao över.)
En kopp av denna ädla dryck är extra bra för husmors-bloggerskor som planerar att sitta uppe alldeles för sent och läsa kokböcker, skissa på framtida spalter, planera andra spännande skrivuppdrag, och eventuellt virka vidare på finurliga barnkoftor;)
Men kaffet fungerar förstås i andra sammanhang också;)
Hoppas att det smakar!
tisdag 25 januari 2011
Symöte - Virka något finurligt!
Hej, alla fina! Både syföreningsmedlemmar och andra läsare... Välkomna till den här tisdagens möte i Husmorsskolans Nya Syförening - den växande cyber-syföreningen för alla som handarbetar:-)
På bilden ovan ser ni vad jag sysslar med just nu. Vad det ska bli tänker jag inte avslöja riktigt än... Men kanske någon av er kan gissa när ni ser de här bilderna:
Nå, kan någon gissa vad det är? Eller ser det bara helt och hållet obegripligt ut? I så fall kommer några ledtrådar till här:
- Precis som "Femtimmarskoftan" är detta en oerhört klyftig mönsterkontruktion, ja nästan som trolleri att det fungerar...
- Ett liten flicka ska bära den...
- Garnet är ett av mina favoritgarner - "Merino Extra Fine" som tillverkas av Drops. Använde det bl.a. när jag stickade den här söta koftan i somras.
Om någon mot förmodan inte gissat rätt ännu, så finns svaret på gåtan här;-) Kommer mer info och bilder på den så fort jag är färdig!
Och så har det hunnit bli ytterligare en "Femtimmarskofta". Den här är mindre än den förra:
Mönster: Femtimmarskoftan av Anna Braw från Kyrkkaffebloggen
Garn: Purelife Organic - Rowan (Färg: Yellowwood, 984) på stickor nr. 4
Storlek: Nyfödd
P.S. Känn för allt i världen inte att det ni visar måste vara färdigt... Nej, allt från minsta maska är intressant att se, tycker jag!
måndag 24 januari 2011
Have a Tea Party - sammanfattningen!
Under förra året hade jag en liten följetong med titeln "Have a Tea Party!" här på Husmorsskolan!
För den som behöver en anledning att ställa till med bjudning kan ju thédrickande vara en bra sådan! Därför tänkte jag bjuda på en liten sammanställning av alla mina théparty-tips:
1. Baka Scones!
2. Baka kardemummaskorpor!
3. Sticka en théhuva!
4. Koka egen björnbärsmarmelad!
5. Baka Fondant Fancies!
6. Koka egen Lime Curd!
7. Baka Shortbread Rings!
Dessutom passar ju de fruktiga sconesen jag gjorde nyligen perfekt om man vill variera scones-bakandet. I England serveras sconesen med hårt vispad grädde och sylt. Om man vill ha ett syrligare alternativ till grädden kan man ta creme fraiche istället, alternativt blanda grädde och creme fraiche.
Den senaste tiden har jag längtat så vansinnigt mycket till England! Det var antagligen därför jag tog mig för att skriva det här inlägget...
Jag är en riktig "anglofil" - fascineras och inspireras av den engelska litteraturen, kulturen, inredningen och naturen. Därför får jag ibland en akut längtan efter att ströva omkring på en grön hed iklädd samma kläder som Kate Winslet (i Stolthet och Fördom) och med en blomsterkorg i famnen... En bra medicin mot sådan längtan, är att läsa "Country Living" samtidigt som man virkar på en egen "våg-filt", eller syr något blommigt. Det hjälper rätt så bra, men helt "kry" blir man ju inte;) Så därför tycker jag att ett "Tea Party" kan vara på sin plats! Då kan man ju drömma sig bort tillsammans:)
Har ni några fler "Tea Party"-tips, att bidra med? Recept, kanske?
söndag 23 januari 2011
Sy lavendelpåsar!
Att förvara lavendelpåsar i linneskåp och garderober är ett gammalt husmorsknep. Förutom att skänka väldoft håller det också ohyra borta. Klädmal skyr doften som lavendeln utsöndrar.
lördag 22 januari 2011
Gör äppelgömmor av överblivna julpepparkakor!
Den här efterrätten komponerade jag hastigt och lustigt häromdagen. Det gick till så att jag fick syn på en fruktkorg med äpplen i och vår pepparkaksburk i ungefär samma stund! Och så kom idén... Pepparkaksburken är fortfarande halvfull med goda julpepparkakor av olika form och smak. Men jag kände att det var dags att försöka göra slut på dem nu innan de tappar stinget. Så jag tog en grabbnäve kakor och krossade i en skål. (Kanske 5-6 stycken.) Sedan hällde jag över 2 msk amaretto (mandellikör), lite smält smör (mindre än 50 gram) och rörde ihop det.
Jag skar "locken" av två urkärnade äpplen och lade dem på ett ugnsfast fat. Sedan fyllde jag äpplena med pepparkaksröran och lade locken på.
In med härligheten i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter. Servera ljumma med vaniljglass eller vaniljgrädde. Enkelt och mycket gott!
Man borde kunna använda sig av vilka överblivna kaksmulor som helst. Men jag måste säga att pepparkakorna gjorde sig väldigt bra ihop med äpplena. Gott med en gnutta mandelsmak i form av amaretto också... Förövrigt tycker jag att äpplen är världens bästa "efterrätts-virke"! Det finns så oändligt mycket gott man kan göra med dem! Jag längtar till sommaren:) Om någon vill drömma sig bort till ljusare tider och dofter av nykokt äppelmos och äppelkaka, hittar ni "Husmorsskolans alla äppelrecept" samlade här. Man kan säga att inlägget var en slags sammanfattning av förra sommarens äppelskörd.
Ha en fin helg och varför inte ägna några minuter av den åt att göra något gott av eventuella julrester!
fredag 21 januari 2011
Laga!
torsdag 20 januari 2011
Sy en smart komihåg-vepa!
Jag trivs så bra vid min syplats nu. Ordning och reda gör verkligen susen! När det är lätt att hitta bland tyger, knappar och band får jag en väldig lust att sy saker. Sy är också vad jag gjort. Men inte det jag hade planerat...
Den är ett komplement till snöret med klädnyporna, som jag hittils använt för att hänga upp saker på. De färgglada clipsen har jag haft i många år. Ibland som komihåg-klämmor på min anslagstavla, men just nu utan nytta i en låda.
Tillsammans med en bit rutigt tyg, en snutt zigzagband och en mässingsring blev de en smart komihåg-vepa att hänga vid syplatsen. Fort gick det också. Sådant är kul!
onsdag 19 januari 2011
Piffa upp köttfärssåsen!
För många av oss är nog köttfärssås en av vardagens trognaste följeslagare;) Räddningsplankan för den som tappat alla middagsidéer... Ett tacksamt alternativ för både små och stora!
I vårt hem lagas den alltid på en höft, men oftast med en klick cremé fraiche som avrundning mot slutet. Det tycker jag gör susen! Precis som en liten nypa socker... Det är förresten ett husmorstips man kan tillämpa på alla rätter som innehåller tomat. Socker gör tomatsmaken mindre syrlig och mera söt. Ja, lite mildare helt enkelt!
För en tid sedan hittade jag konserverade körbärstomater i matbutiken. Och de är mitt tips på hur man kan piffa upp sin köttfärssås. Det är ju onekligen roligt om man kan hitta bra sätt att variera rätter som man lagar ofta! De små tomaterna fick ersätta det sedvanliga tomatkrosset och vips så kändes köttfärsåsen ny och spännande igen!
De fina konservburkarna rengjorde jag och sparade inför vårens sådd av kryddörter. Då kommer de väl till pass! I höstas använde jag dem också som stöd för mina torkade äppelringar. Den lilla hyllbårdsduken med knapparna har jag sytt/virkat. Här kan du läsa mer om den.
Här är några fler tips på hur man kan variera sin köttfärssås:
- Riv över parmesanost
- Klipp ner någon färsk kryddört mot slutet av tillagningen
- Smaksätt med lite senap
- Tillsätt färska champinjoner som du fräser tillsammans med löken
- Använd rödlök eller shalottenlök istället för gul lök
Vill också avsluta med att tipsa om den här fantastiskt goda saffrans-köttfärssåsen som ingick i pajen jag lagade innan jul!
Nu vill jag veta om ni har några knep för att lyckas med er köttfärssås?