måndag 10 september 2012

Koka bärsås!

September är så mysigt! Jag släntrar ut i trädgården och plockar ett par tomater här och några björnbär där... Än finns det så mycket att skörda, men det vilar en stillhet över trädgården som skiljer sig från sensommarens varma humlesurrande. Jag trivs i min höstträdgård där jag går iklädd gummistövlar och yllekofta.

Det där "småskördandet" manar till syltande ch saftande i liten skala. Och en bärsås är perfekt att koka när man har en mindre mängd bär att ta reda på. Igår plockade jag en omgång björnbär igen och av dem fick det bli just sås!

Bärsås 
ca 4 portioner

½ liter bär
1 dl socker

Häll bär och socker i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt koka i ca 5 minuter. Servera ljummen tillsammans med glass.

Såskoppen och assietten kommer från servisen "Amulett" som tillverkades Gustavsberg och designades av Wilhelm Kåge. När jag flyttade hemifrån för många år sedan, fick jag med mig en uppsättning mattallrikar och djupa tallrikar. De hade ursprungligen funnits i min farmor och farfars hem. Med åren har jag kompletterat servisen med fler delar - bland annat den här såskoppen. Jag tycker så mycket om servisen - dels för att den är så vacker men mest för att den kommer från min farmor och farfar.

5 kommentarer:

  1. Mina hallon och jordgubbar gav såna där småskördar. Somligt åkte i magen direkt men somligt styckfrös jag på plåtar, några bär i taget och trots att jag bara plockade några deciliter åt gången har jag nu flera liter bär i min frys inför vintern :-)

    SvaraRadera
  2. Hej Maja! Idag när jag var på Kåfalla herrgård och hjälpte till med bl a mangling av dukar kom jag att tänka på dej. Har du någon erfarenhet av mangling? Jag har egentligen aldrig lärt mej denna konst, jag bara fuskar. Jag skulle vilja veta hur man EGENTLIGEN ska mangla t ex en stor linne- eller bomullsduk i en elektrisk kallmangel. Ska man stänka/dänka/fukta (jag har hört alla uttrycken) innan? Och i så fall: hur får man duken torr innan den ska läggas in i sitt skåp?
    Jag stryker också kanterna innan, men hur gjorde man förr?
    Jag gillar verkligen den här hanteringen, men skulle vilja ha lite praktiska tips och råd=).

    Kram. Anita i Bergslagen.

    SvaraRadera
  3. Björnbär ja. Kul att höra att de växer hos dig. Jag har provat flera gånger i trädgården utan resultat. Men så lät jag ett skott komma inne i vårt gamla växthus utan att jag tog bort det. Och hjälp vad det har blivit stort nu. Det är snudd på så att man inte kan ta sig in utan att hamna i klorna på björnbäret. Nu måste jag gräva upp det och ta ut det. Det blir inte skoj med tanke på taggarna. Men jag chansar på att det ska ta sig utomhus till nästa år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Björnbär är en typisk snårväxt, den tål att tuktas riktigt brutalt. Jag har ett snår på drygt 50kvm i min trädgård på Österlen och jag kör över den med häcksaxen varje höst så att det bara är halvmetern ändå får jag drygt 30-40 kg bär varje år.

      Radera
  4. Johanna: Ja, det gäller verkligen att göra saker av de där småduttarna - det lönar sig i längden:) Styckfrysning är ju toppen - bra att plcoka fram som dekortion på tårtor och kakor ch liknande...

    Anita: å, det där vill jag också lära mig! Jag kan inte säga att jag har någon stor erfarenhet av mangling. Hjälpte mormor ibland när jag var liten men minns inte så mycket av detaljerna. I Arvika finns ett gammaldags tvätteri dit man kan gå med sina dukar och låna deras manglar. Jag har tänkt att jag ska börja göra det i år - och be dem som jobbar där om lite coachning;) Återkommer till det när det blir av!

    Kerstin: Mina björnbär växer i värmen intill en mur - så det kanske är därför de har klarat sig. Men det tog några år innan det blev någon skörd att tala om. i år är första gången om jag har fått flera omgångar bär. Hoppas att det lyckas med din flytt av växthusplantan!

    Hälsningar från Maja

    SvaraRadera