fredag 5 november 2010

Besök "La Droguerie" - handarbetsbutiken som har allt!

På Rue de Jour 9 nära det stora köpcentret Les Halles ligger världens finaste stick-/pysselbutik. De har allt man någonsin skulle kunna önska sig (i sybehörs väg)! Och då menar jag verkligen allt!!!

När jag steg in i butiken kände jag mig ungefär som jag föreställer mig att Harry Potter gjorde när han för första gången besökte butiken där han skulle köpa sin trollstav... Gammaldags träinredning från golv till tak. Bruna lådor, alla innehållandes olika sorters knappar, tygmärken, spännen o.s.v. I ett av rummen står det pärlburkar från golv till tak. I diskarna ligger tyger med libertymönster, filt, tyll band, ja som jag sa - allt man kan önska! Längs väggarna hänger garn och band i de vackraste färger och kvalitéer. På ett bord ligger deras egna mönsterböcker. Många av de stilsäkra modellerna finns uppstickade/uppsydda i affären.

Att handla på "La Droguerie" är en liten historia i sig. Man väntar på sin tur enligt ett obegripligt kösystem som får vilken svensk som helst att tappa fotfästet... Det kan ta ungefär hur lång tid som helst innan man får hjälp, men när man väl får det så är det utan reservationer. Expediten servar en så länge man behöver - klipper till band, plockar fram knappar, diskuterar färgval och ger handarbetstips. Allt man köper läggs i små plastpåsar som sedan läggs i en större papperspåse. När man är färdig följer expediten med till kassan där man sedan betalar.

Här är några av mina fynd:


Klädda knappar... En del är till min stora glädje rutiga, åh vad jag har letat efter det!


Band i vackra färger...


Några blomsterknappar i plast som jag föll för. Tycker färgerna är så fina!Virkade fjärilar till dekoration, ungefär lika oumbärligt som...... fredsduvor av "strykapå"-modell;)Den senaste mönsterboken - full av fina, finurliga mönster som jag åtrekommer till en annan dag!


Och så en liten materialsats som ni också får se mera av när den är färdig!

Jag behöver väl inte säga att jag rekommenderar alla att besöka butiken om ni är i Paris! Jag längtar redan tillbaka...

7 kommentarer:

 1. Vilken härlig butik. Såna butiker kan få en att helt förköpa sig. De rutiga knapparna är jättefina.
  Så roligt det måste ha varit.
  Vissa butiker glömmer man aldrig.
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 2. Men, herregud, vilken otrolig affär. Och den har jag aldrig upptäckt när jag varit i Paris! Var ligger den, är det i närheten av tygaffärerna vid Sacre Coeur?
  Mia

  SvaraRadera
 3. detta är inte rättvist!!!!!!!!!!!!!! smile
  här springer jag gata upp och ner,i Malmö.Efter roliga knappar och hittar nästan inget.
  jagar hel vilt till mtt julpynt och virkade stickade figurer.
  men oj vilken affär min sambo hade fått slita mig ut där från.

  SvaraRadera
 4. Massor av fina saker du hittat! Roligt! Kram

  SvaraRadera
 5. Vilken affär!!! Jag dör. Nästan i alla fall. Och någon resa till Paris är ju inte direkt inbokad. Bara en till Tysklands fyrkantigaste stad.

  SvaraRadera
 6. Elsamarianne: Ja, det var den finaste butik jag någonsin varit i! Hoppas att det inte dröjer allt för länge innan jag får besöka den igen...

  Mia: Jag ska försöka beskriva: Butiken ligger i området Les halles, jättenära en stor galleria som heter "Forum". Du måste gå dit om du är i Paris ibland!!!

  Anonym: Nej;) rättvist är det inte. Egentligen inte rättvist att det finns en sådan där affär överhuvudtaget, och att man inte kan gå dit varje dag;) Jag hade lätt kunnat stanna där inne en hel dag och tittat...

  Emma: Ja, det är roligt att fylla på pysselförråden;)

  TokTova: Ja, faktum var att jag fick hjärtklappning när jag steg in där;) Helt otroligt vad mycket fint! Hoppas att du hittar någon annan höjdare i tyskland!

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera
 7. Kan rekommendera Knapp-Carlssons när ni är i Göteborg nästa gång. Ligger på Kyrkogatan 34. Inrednigen har inte ändrats sedan 40-talet och man köper sybehör över disk. De har en enorm samling knappar till försäljning och hyfsade priser. Den enda affären i Göteborg som man VILL att det skall vara kö i så man får tid att bläddra bland knappar och bandpärmar länge, länge... Tyvärr har de världshistorens mest menlösa hemsida. Inte det minsta säljande. Men för den som inte har råd att åka till Paris, kan alltid ta en tur hit. Och de klär om knappar efter kundens önskemål.
  http://home.swipnet.se/~w-92352/start.html

  SvaraRadera