tisdag 23 november 2010

Symöte - Sy en kudde med tofsar!
Välkomna in på symöte!

Att sy kuddar är så tacksamt! Det går åt förhållandesvis lite tyg - och ger därför ett bra tillfälle att använda sig av stuvar från gömmorna. Det krävs inte så mycket syvana, eftersom det bara handlar om att sy ihop två tygstycken kant i kant med raksöm. Och bäst av allt - man kan låta fantasin flöda fritt eftersom en kudde lätt går att byta ut om man mot förmodan skulle tröttna på sin skapelse...

Min "juliga" kudde sydde jag av två härliga tygfynd från Mora Hemslöjd. En bit rött kläde och en lika stor bit av det röda folklore-tyget.

Så här gjorde jag:

Jag började med att jämnklippa de två tygstyckena. Sedan lade jag dem räta mot räta, och sydde ihop dem för hand med efterstygn och en sömsmån på ca 1,5 cm. Naturligtvis går det lika bra (och ännu fortare) att sy med maskin. Jag lämnade en öppning på ca 10 cm för att stoppa kudden med fyllningen.

Sedan gjorde jag fyra tofsar av svart yllegarn. Min duktiga svärmor visade hur jag skull göra!(Nedan ser du en beskrivning för tofsarna.)

Därefter sydde jag fast tofsarna och stoppade kudden med vadd. Sist av allt sydde jag igen öppningen.


Tofsar:


1. Snurra garnet runt handen tills du fått önskad tjocklek. (Jag snurrade ca 40 varv.)


2. "Lås" tofsen genom att linda garnet hårt ett par varv, någon centimeter in från ena sidan. Klipp av garnet men lämna en garnända på ungefär en halvmeter. Trä garnändan på en grov nål. Sy langett stygn upptill så att du låser fäster samman tofsens övre trådar.


3. Klipp "upp" garnet nedtill. Sy sedan fast tofsen med den långa garnändan.

Lycka till med kuddtillverkningen!

5 kommentarer:

 1. Vad härligt att du skrev att du sydde för hand.
  Det blev en aha-upplevelse för mig. Tänkte att jag hade en del fina stuvar som jag kunde använda, men min maskin mår inget vidare nu, och mannen ska kolla den så snart han hinner...
  så klart man kan sy för hand. Efterstygn går ju fort. Har hakat upp mig så att inte maskinen funkar...
  Tack för tipset.
  Hoppas ni har det bra i snön,
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 2. Hej.. sitter hemma nu och är snuffsig:)..dvs förkyld så det dundrar om det.. varför inte göra en tofs eller två då.. tror bestämt att jag ska testa .. ha de gött.. Pia

  SvaraRadera
 3. Elsamarianne: Javisst, sy för hand! Det är så vilsamt och fungerar ju alldeles utmärkt när det gäller sådana här mindre projekt! Kul att du har lite stuvar i gömmorna. Lycka till med sömmandet!

  Pia: Tofstillverkande är nog en alldeles utmärkt sysselsättning för den som är förkyld;) Lagom lugnt och meditativt... Krya på dig!

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera
 4. Åh, så fin!!

  har som du kanske märkt kommit av mig lite i symötena..har så mycket annat i livet just nu att jag inte hinner sy som vanligt...men jag kanske hoppar på sen igen när det lugnat sig...inspirerande att kika in här om tisdagarna iaf.. väldigt fin kudde, får lägga det till "att-göra-listan" det finns ju faktiskt mer saker att sy än kläder. :)

  hare bra!

  SvaraRadera
 5. Hej, olivia!

  Ja, det är svårt att få plats med allt man vill, när man har mycket omkring sig. Men jag ser fram mot din "comeback" när du får tid:)

  Ja, det är roligt att sy annat än kläder också. och skönt att man slipper tänka på passformen;)

  Ha en bra första advent!

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera