onsdag 17 november 2010

Symöte - Husmorsskolans guide till vintagestickning!


Här kan du läsa mer om The 3-Hour Sweater, en av mina vintage-favoriter!

Har en längre tid tänkt sätta samman ett inlägg med tips på böcker för den som vill ägna sig åt "vintage-stickning". Och idag blev det av, så håll till godo!

Var söker man då om man vill sticka modeller i äldre stil? Naturligtvis kan man utgå från gamla orginalmönster - sådana som du finner i gömmorna hos äldre släktingar, eller på loppisar och i second handbutiker. Det är härligt med den tidsresa som det innebär, men det kan också vara klurigt att hitta rätt garn för respektive mönster. Garnsorterna som föreslås i mönstren tillverkas ju i de flesta fall inte längre och det kan vara svårt att få fram uppgifter om kvalité och dylikt...

Därför kommer här ett antal boktips. I böckerna kan du hitta tjusiga modeller från gamla tider men beskrivningarna utgår från moderna garnfabrikat och nutida stickterminologi:

Mina favoritböcker är:Boken är utgiven av det engelska företaget Rowan (som förövrigt tillverkar mitt älsklingsgarn!) Innehåller många klassiska och stilrena modeller!Det här häftet innehåller bl.a. en hel rad 40-tals modeller, alla uppkallade efter filmstjärnor som t.ex. Greta Garbo. Så fina stickprojekt att man vill göra dem allihop med en gång;)Birgitta Höglunds bok innehåller många fina modeller i vintage-stil.

De här böckerna har jag ännu inte hunnit med, men är väldigt nyfiken på:


Ur den kommer den kommer bl.a. mönstren till det här halsbandet,

Har ni flera tips?

2 kommentarer:

 1. Nja, jag har en gammal stickbok som heter "Den Nya Stickboken" av Esther Bondesson från 1945. Helt underbara barn- och bebiskläder, och så mycket lusekoftor som blev modernt då. Känner igen vissa av modellerna på foton från min barndom så det är nostalgi så det räcker.
  Annars så brukar jag nöja mig med Drops...
  hur går det med eldningen förresten?
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jodå, vi har allt eldat ett par gånger till. Mysigt så det förslår:) Men någon bakning har vi inte hunnit med än. Får bli lite närmare jul, ska bli spännande att prova!

  Drops är ju en finfin mönsterkälla det också! Låter härligt med den gamla stickboken!

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera