söndag 28 november 2010

Tänd ett ljus!Den här lilla adventsljusstaken såg jag för första gången vid förra årets julskyltning. Då stod den i ett skyltfönster i vår lilla bokhandel. Under hela december beundrade jag den så fort jag hade tillfälle... Men köpte den inte.

I år fick jag syn på den igen och slog till. Jag tycker att den är så ljuvligt fin! En slags "förkrubba". De är på väg - Josef och Maria. De ser så lugna och förväntansfulla ut. Och det syns verkligen att Maria väntar barn. För hon har en stor realistisk gravid-mage. Det är nästan det jag gillar allra mest! Att bilden känns så "verklig" och vardaglig att man nästan kan känna igen sig i den... (När jag väntade vår dotter (som är född i januari) såg jag ut ungefär så där i december;)

Idag ska jag tända det första ljuset. Adventsljustaken står på vårt matsalsbord och vi är så glada åt den! När jag ser på det lilla sällskapet framför ljusen tänker jag på en dikt av Ylva Eggehorn. Så här börjar den:

"Det var en gång en åsna, jag säger inte vem
som stod och smått funderade vid dörren till sitt hem:
då kom det två figurer och ledde henne bort
den ena ganska lång och smal, den andra tjock och kort
för någon ville rida på åsnans smala rygg..."


Hur ser era adventsljusstakar ut?

11 kommentarer:

 1. en riktig glad advent till dig och familj
  dikten av ylva har jag inte läst förut.Jag har alltid tyckt om hennes dikter.
  adventsgruppen var verkligen udda,och så fin den var.
  min adventsgrupp är i rund kopparform med mossa och virkade svampar och en liten tomte.
  prata om att man är tradetionsk ( ursäkta stavning) smile

  ha skön dag

  SvaraRadera
 2. Vilken vacker adventsljusstake! Vem har gjort den?
  Min adventsljusstake är "fylld" av ull. Det blev väldigt vackert.
  Ha en fin första advent!

  SvaraRadera
 3. Hej... åå du den var fin .. min adventsljustake varierar från år till år.. har faktiskt en lite för tam ljusstake iår.. men det beror på att jag inte orkar ta tag i saken :).. hostan är i vägen så att säga.. men ljuset brinner ändå och jag får vara nöjder tror att jag fixar till den fint bara jag får en hostmedicin som gör att jag slipper hacka hela tiden:)..
  egentligen så hade jag flera allternativ till årets.. bl.a mitt gamla trätråg..och en annan var min gamla bakform en avlång sådan.. så ideer det finns.. nu var det mossan som fattades mest:) ha de gött..Pia

  SvaraRadera
 4. helt enkelt med fyra små ljusstakar på rad, med röda rosetter!

  SvaraRadera
 5. Verkligen fin! Gott att påminna sig om vad julen egentligen handlar om, mitt bland alla tomtar och pyssel. Kram!

  SvaraRadera
 6. Min advenstljusstake är en mycket enkel med plats för blockljus. Vi vill kunna elda på ljuset varje gång vi sitter vid bordet och då passar blockljus bra tycker jag.

  SvaraRadera
 7. Hej Maja

  Vilken underbar advensstake. Jag förstår att du blev förälskad. Det blev jag också när jag såg den här.
  Vår advensstake köpte vi julen 93 till vårt första "riktiga" hem, vi köpte den på en julmarknad av en 80-farbror som tillverkade svepaskar. Det är en oval form i svepteknink med en traditionellt stjärnmotiv mitt på. Vi brukar fylla den med olika saker. I år fylldes den med snäck- och musselskal som vi plockade när vi var ute i stugan i somras.

  SvaraRadera
 8. Anonym: Tack! Roligt att du också gillar Ylva Eggehorn. Koppar, mossa och röda svampar... det låter väldigt fint, tycker jag! Hoppas att du hade en fin första advent!

  TokTova: Det är Erkers Marie Persson som har designat den. Roligt att du också gillade den! Har allt sett din fina ull-ljustake. Fin idé!

  Pia: Ljuset är ju faktiskt det viktigaste! Även om det är roligt att pyssla med ljusstakar och så... Man får göra så mycket man orkar helt enkelt. Låter fint med avlång bakform, förresten. Krya på dig!

  Mylla: Rosetter är gulligt och alltid rätt:)

  Emma: Ja, det tycker jag också! Viktigt att budskapet kan få plats någonstans bland övrigt pynt... Kram!

  Johanna: Det var smart! Blockljus räcker ju länge... Jag har faktiskt köpt flera laddningar av Birgittaljus (de smala ljusen jag har i Josef&Maria-staken) så att vi inte ska behöva "snåla". Annars brukar jag inte byta ljus, men de här går åt alldeles för fort... Vill kunna njuta av stearinljus så mycket som möjligt!

  Hanne: Det låter jättevackert med en ljusstake i svepteknik. Och vad fint med snäckor i den! Härligt sätt att minnas sommaren! Förresten kom jag att tänka på snorkfröken som ju samlar på snäckor;) Det finns något rofyllt med det!

  Tack för alla vänliga och trevliga kommentarer! Vad roligt att ni delar med er av era traditioner!
  Jag måste ha världens finaste läsare;)

  Hälsningar fr Maja!

  SvaraRadera
 9. Vilken söt ljusstake! Jag måste bara fråga var du fick tag på Birgitta-ljusen? Jag behöver också såna till en adventsljusstake men har inte hittat dem i mina närmsta mataffärer, vet inte var jag ska leta istället...

  SvaraRadera
 10. Åh, de köpte jag på ICA. Stod där på en lastpall med lite julinriktade ljus från Liljeholmen. Julgransljus och så... Hoppas du får tag i dem du med!

  Mvh Maja

  SvaraRadera
 11. Tack! Hittade på ICA Maxi! :-)

  SvaraRadera