torsdag 25 november 2010

Sy en adventskalender-gardin!Heeej!

Välkomna till den första julpyssel-torsdagen här hos mig! Så roligt att det äntligen är dags! Husmorsskolan julpysslar alltså i Radio Värmland, P4. Klockan 08.40 kunde man höra inslaget. Lyssna här om du missade det.

I programmet tipsar jag om hur man kan göra en julgardin i form av en adventskalender. Ett ypperligt projekt för den som gillar idén med julgardiner, men inte har ork att byta ut många av sina gardiner. Det räcker faktiskt med en enda julgardin, bara den är tillräckligt julig;)

Kalendergardinen är också ett smart sätt att tillfälligt förvandla en gammal tråkig kirsch-stång till en färggrann inredningsdetalj. Dessutom ger gardinen mycket ljusinsläpp eftersom den är så smal. Det kan behövas när dygnets ljusa timmar är få...

Instruktioner för att sy gardinen hittar du här! Tveka inte att fråga om det är något du inte förstår i beskrivningen. Lämna i så fall en kommentar så ska jag försöka att hjälpa dig!

De nästkommande fyra torsdagarna kommer alltså att bjuda på olika typer av julpyssel med mig i radion. Samma tid, samma kanal. Dessutom kommer ett litet bonuspyssel att läggas upp på Radio Värmlands webb. Lovar att länka till det när det är på plats!

Ha en mysig pysselstund!


P.S. Vad man ska lägga i del 24 små paketen tål att tänkas på. Det här fina tipset fick jag av en kvinna häromdagen: Slå in julgranssaker i paketen. Då kan barnen i huset samla "sin egen lilla pott" av pynt som sedan hängs i granen när det är dags. Ett bra sätt att bygga upp förväntan inför julhelgen. Då kan man ju faktiskt också slå in julgranssaker som redan finns i huset och enbart komplettera med någon ny... På så vis undviker man att införskaffandet av paketen blir en stress i sig. Man tager vad man haver och ger med hjärtat, helt enkelt. Och visst är det spännande med små paket;)

Har ni andra förslag?

5 kommentarer:

 1. Halloj!!
  Har de senaste åren struntat i julkalender och istället gjort en kalender för de 4:a söndagarna. Ett paket för varje nytt ljus vi tänder.
  I år blir det bla julaftons kläderna som blir i paketen (de ska ju ändå ha nya kläder så varför inte kombinera det). Sedan har jag förr om åren haft pysselbok, tofflor mm. Känner attt jag kan köpa lite dyrare sak när det bara är 4 paket.
  Men nu är jag lite sugen på en 24-pakets kalender till nästa år. I så fall börjar jag köpa in till den redan på rean i januari.
  Nej du....har fått ett nytt pärlpaket på posten så jag har att göra.
  Kul att du kikade in på mina smycken.
  Kram Malin

  SvaraRadera
 2. vilken rolig ide till barnen.
  mina barn är vuxna nu.Men de får en paket varje advent fortfarande.försökte sluta föra julen.men ack vad jag bedrog mig.Töserna hoppande på mig smile.så i år är det väl bäst de får som vanligt så det blir julfrid.

  så bra med länk till radiopogramet.
  jag visste inte vad som var bak eller fram i morse

  SvaraRadera
 3. Malin: Adventspaket är en bra idé! Och toppen att lägga julaftonskläderna i dem! Lycka till med pärlandet!

  Anonym: Jag, trditioner sitter djupt även hos vuxna;) Jag och min syster brukar fortfarande få en marsipangris av våran pappa varje jul. Det har vi fått sedan vi var små. Skönt med någonting som är sig likt varje år!

  Javisst, jag kommer att länka varje torsdag!

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera
 4. Vilken mysig pysslig blogg det här var.
  Kul att hitta hit från fru Purjo och Mimmis mammaliv.
  Jag har för många barn för att orka ha paketkalender varje dag men hemsydda julstrumpor med adventspaket från "hustomten" blir det till allihop, inklusive de vuxna barnens respektive...
  Gardinkappan påminner mig om min påskgardin - har fått en massa små virkade hattar som brukar ingå i påskpyntet uppe i gardinstången i köket!
  Inte samma sak men liknande!
  Ha en trevlig pysselhelg.

  SvaraRadera
 5. Mångmamma: Vad roligt att du hittade hit! Julstrumpa tänker jag också introducera i år. Har inte haft den traditionen tidigare med tycker att det verkar så mysigt så nu ska det bli av... Har också sytt julstrumpan själv:)

  Ha en fin helg du också! Välkommen tillbaka!

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera