onsdag 24 november 2010

Driv dina egna jultazetter!Att driva sina egna jultazetter är både enkelt och roligt. Du odlar dem lättast genom att plantera löken i marmorkross, i en glasvas/-kruka. Lökarna finner du i blomsterhandlar och marmorkross brukar finnas att köpa i större matbutiker eller också hos blomsterhandlare.

Gör så här:

Lägg ett lager marmorkross i botten av glasvasen. Sätt ned löken och lägg marmorkross runtom den, så att den står stadigt i vasen. De små vita rötterna ska vara nedåt. Var noga med att låta den översta delen av löken "titta upp". Ibland ser man att ett litet skott redan är på väg att skjuta upp. Vattna så att vattennivån når botten av löken. Inte mer! Det är meningen att lökens rötter ska nå vattnet. Häller man på för mycket vatten är det risk att löken ruttnar! Vattna då och då så att vattennivån hålls jämn. Löken börjar snart växa och efter några veckor blommar den med små vita, väldoftande blommor. Du bör tänka på att stänglarna blir långa och "svajiga" så att tazetterna eventuellt behöver stöd för att inte lägga sig.

Det är en utmärkt tid att sätta sina lökar nu. Då får man njuta av den kommande blomningen i juletid! Och jag som är barnsligt förtjust i att följa saker som växer tycker tazettodlingen är ett bra sätt att liva upp de annars mörka novemberdagarna!

5 kommentarer:

 1. enda nackdelen med tazetter är att de inte går att plantera ut eller blomma om som de flesta andra lökar.. men de doftar ljuvligt!

  Och nej, mina amaryllisar är döda, borde tagit in dem innan det blev fuktig höst för de verkar ha ruttnat alla tre... kan bara skylla mig själv!

  SvaraRadera
 2. detta har jag aldrig försökt bara amaryllis
  tack för tipset

  SvaraRadera
 3. tazetterna nere i krukor *check* :-)
  Det ska bli riktigt skoj att följa din blogg-advent ! Jag hoppas på MASSOR av bra husmoderliga tips.
  Malin - Home On The Range

  SvaraRadera
 4. Mylla: Vad trist med amaryllisarna! Det blir till att införskaffa några nya då... Ingen jul utan åtminstone en amaryllis!

  Anonym: Kul att det var nytt för dig! Lycka till med tazetterna, om du gör ett försök!

  Malin: Vad roligt att du också satt tazetter! Jodå jag ska allt försöka bjuda på många juliga tips:)

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera
 5. Har för första gången köpt jultazetter. Det ligger fem styck i en förpackning och jag undrar om jag kan sätta samtliga i en kruka eller ska dom sitta en och en?

  SvaraRadera