söndag 7 november 2010

Se några franska förnödenheter och en svensk liten skönhet!
Jag gillar matsouvenirer! Sådant som man kan använda i de dagliga levernet. De här fina burkarna fick följa med mig hem från Frankrike. Ett av de större sylt-/marmeladfabrikaten har den här trevliga designen på sina burkar. Gillar särskilt de klassiskt rutiga locken. Formgivningen av själva glasburkarna är också mycket elegant. De finns i många olika varianter och färgsättningar. Aprikosmamelad och rabarberkompott blev mina val. När innehållet är uppätet kommer burkarna att användas till min hemkokta sylt. Förhoppningsvis i många år framöver...En sådan här praktisk oljeflaska av det franska märket "Emile Henry", har jag letat efter i åratal... Såg den en gång i en svensk butik och blev förtjust i den men köpte den inte vid det tillfället. Sedan har jag letat och letat och nu stod den där i en fransk husgerådsaffär och väntade på mig;) Väldigt bra hällpip och fin på ett rustikt sätt! Den blir hädanefter en bra "matlagningsvän" för mig.


Och så en liten sak som jag fann på ett loppisbord i vår sockenstuga igår:


Ett litet blekt barnförkläde med rutmönster. Rutorna är fyllda med lila rosor. Och förklädet är dekorerat med en väldigt speciell ficka. Rolig kontruktion, tyckte jag. Undrar hur gammalt det är? 40-50-tal, skulle jag gissa. Jag är svag för förkläden! (Men det visste ni väl redan...) De rymmer så mycket historia! Och som plagg är de häftiga för att jag tror att man ofta vågade ta ut svängarna mer i ett förkläde än vad man gjorde i andra plagg. Häftigare färgval/färkombinationer och design, alltså!

2 kommentarer:

 1. Vilka härliga burkar. Jag brukar också köpa matsouvenier. Helst kryddor. Eller kaffe... eller som du, marmelad.
  Förkläden, ja, de är en ganska bortglömd sak som var oumbärligt förr. För att inte tala om de här stora heltäckande förklädena med knapp bak i ryggen...Tänk så mycket tvätt de sparade.
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 2. Ja, som sagt var: det är fint med förkläden i alla färger och former! Roligt att du också ägnar dig åt matsouvenirs-shopping!

  Hälsningar fr Maja!

  SvaraRadera