måndag 4 april 2011

Baka maränger!Lördagens tv-inspiration (Det soede liv) ledde till ett hejdundrade marängbak. Det gick av stapeln i går eftermiddag efter den välbehövliga skogsutflykten som vi ägnade föregående delen av dagen åt. I "Det soede livet" bakades färgranna maränger med ett par olika smaksättningar och det var just färgerna som fångade min lilltös uppmärksamhet.

Jag gjorde därför en enkel marängsmet som delades upp i två skålar för färgning. Sedan spritsades marängerna på plåten.

Resultatet blev faktiskt förvånansvärt bra. Maränger är sådant där som jag tidigare dragit mig för att baka. Känns som att det är upplagt för att de ska flyta ut, inte stelna som de ska, brännas vid eller misslyckas på något annat sätt... Men ingen av mina farhågor besannades. Marängerna låg där så snällt på plåten och stelnade. De flöt inte ens ut det minsta;) Inte nog med det. Själva spritsandet i sig passerade också utan missöden:) Är ganska säker på att det beror på den förträffliga spritsen som jag inhandlande på parisresan i höstas. Den består av en enkel spritspåse med ett väldigt stadigt munstycke. Inget hokus-pokus, men mycket pålitlig!Färggranna maränger på enklaste vis

3-4 äggvitor
1/2 krm ättiksprit
1 1/2 dl socker

karamellfärg

Vispa äggvitorna med ättikspriten och 1 dl av sockret till fast skum. (Ättikan stärker äggvitan så att den blir fastare.) Vänd försiktigt ner resten av sockret. Färga med karamellfärg. Spritsa eller klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 100 grader i mitten av ugnen tills kakorna släpper papperet, ca 45 min. (OBS! Misströsta inte med vispningen. Det tar en rejäl stund innan äggvitan är tillräckligt fast. När det är färdigt ska man kunna vända bunken upp och ner utan att smeten trillar ur...)Jag tror att maränger kommer att bli en ny favorit här hos oss! Det var en rolig "tillsammans-aktivitet" att baka dem. Och så blev de så väldigt goda! Dessutom är det ju fint med färgglada bakverk. Nästa gång ska jag prova att smaksätta dem också. Hittade ett recept på franska chokladmaränger som måste testas. Och i framtiden när vi ska äta marängsuiss tänker jag göra egna maränger. Det måste ju bli hur gott som helst!

Marängbak är ju också ett fin-fint sätt att använda överblivna äggvitor om man nu skulle ha några sådana i kylen...

Del 2 av "Det söta livet", som det heter på svenska sänds förresten ikväll kl. 20.30 på svt 1!

Ha en bra veckostart!

5 kommentarer:

 1. Vilken ugnstemepratur?
  Råkar ha 3 äggvitor i kylen, kanske skulle testa...

  SvaraRadera
 2. Oj, jag missade temperaturen;) Tack för att du uppmärksammade mig på det! 100 grader ska det vara. Har uppdaterat inlägget också, så nu står det med där:)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 3. Vilka söta maränger. Det är så roligt med karamellfärg tycker jag.

  SvaraRadera
 4. Tycker bäst om sega maränger och har försökt experimentera för att få dem så. Att spruta lite vatten med blomspruta i ugnen verkar hjälpa till... fast det är väl som att svära i kyrkan vad gäller maränger! :)

  SvaraRadera
 5. Sega blir maränger om man vispar smeten över vattenbad. så har min mamma alltid gjort, och hennes maränger är oöverträffade!!

  SvaraRadera