söndag 3 april 2011

Lär något nytt!Igår sjöng jag "Sov du lilla videung" för lilltösen. Och så beundrade vi de mjuka små "ungarna" i vasen... Första gången man sjunger en ny sång med sitt barn är alltid speciell! Idag vid lunchtid när lillan fick syn på vasen igen såg hon sådär lite finurligt på mig och sjöng sedan - sov du lilla vide, än så är det vinter.

Tänk vad fint att Alice (Tegnérs) gamla sånger fortsätter att fånga generation efter generation! Videvisan publicerades redan 1895 och texten skrevs av Zacharias Topelius.Och så dukar hon - med stor entusiasm och så fort det någonsin är möjligt. Efteråt kommer oftast ett glatt utrop i stil med - Mamma, jag kan "säll"! Människan blir lycklig av att lära sig nya saker. Det är tydligt.

Själv har jag nog också lärt mig ett och annat idag. Mest i tankestadiet. Vi storstädade och under tiden gick jag och grubblade på stora frågor om oss människor och varför vi gör som vi gör mot varandra. Det är en nödvändig process det där ältandet... Som för min del oftast slutar med att jag kommer fram till att det bästa är att låta udda vara jämnt och slå vakt om det positiva i livet, även när man är frestad att göra motsatsen.

Förutom de här grubblerierna har jag också snappat upp några saker av mer världslig natur:

Imorse upptäckte jag ett danskt program på svt som heter "Det soede liv". Mette Blomsterberg som leder programmet är konditor och en riktig hejare på att baka söta saker. Roligt att se en så skickligt bakproffs i aktion och väldigt bra med alla konkreta tips hon bjöd på! Det program jag såg imorse var del 1 i en serie av 10 program som kommer att sändas på måndagar kl. 20.30 i svt 1. Det tänker jag inte missa!

När jag var på affären och handlade middagsmat köpte jag ett nummer av den nya tidningen "Isabellas", även den med danskt ursprung men nu i en svensk version som ges ut av Allers. Det blev alltså någon form av danskt tema idag:) En massa danska influenser på en och samma dag! Jag har köpt "Isabellas" på danska några gånger tidigare... men jag måste säga att den här svenska utgåvan var mycket bättre än vad jag minns från de danska nummren jag läst. Helt klart en glad överraskning i tidningshyllan! Även här fann jag många konkreta råd. Bl.a. ett fint reportage om hur man ställer iordning ett grönsaksland, mer intressant läsning på temat trädgård, bakskola och många vackra och inspirerande inredningsbilder!

Och efter att ha läst tidningen fick jag en ny odlingsidé som förhoppningsvis kan lösa två av mina värsta trädgårdsproblem! Nämligen: sniglarna som gillar sallad, och björkrötterna som genomborrar vår trädgårdsmark och dricker vattnet som grönsakerna så väl behöver.

Hasselfors garden lanserar en ny odlingsbänk på ben. Helt perfekt för salladsodling! (En spaljé medföljer också, så sockerärtor eller luktärt i lådan vore inte heller fel!) Inte ryms det särskilt mycket i den, men en sådan ska helt klart införskaffas på försök som ett komplement till den lilla odlingsramen jag redan har. Förhoppningsvis kan jag placera den i närheten av ett färdigmonterat växthus när sommaren kommer...

Jag gillar verkligen Hasselfors design. Enkelt, gediget och stilrent! Redan förra året kom de med nya odlingsbänkar och väldigt fina växtstöd i trä...

Nu längtar jag till sommaren så att det knakar om det! Ha en bra lördagskväll!

4 kommentarer:

 1. Du har mycket på gång idag :-) Själv har jag ett angeläget inlägg om brännskador. Eftersom du också har barn så ville jag bara tipsa om det..

  SvaraRadera
 2. Åh Videvisan är så fin! Sjunger den ofta för mina barn och dagbarn. Minns ännu som igår när jag var i 7-årsåldern och gick genom en liten skog för att komma till fritids och då hittade jag videung och blev så glad :)

  SvaraRadera
 3. Jessica: Oj, vilken evinnerlig tur att det hela slutade bra! Tack för att du delade med dig av ert sätt att hantera det hela! Vad kloka ni var! Värdefullt för alla föräldrar att veta sådant här om olyckan skulle vara framme. Hoppas att din dotter mår bra igen och att ni kan ha en lugn söndag tillsammans!

  Makena: Vad roligta tt du också tycker om Videvisan. Och vad fint att du berättade om den där skogspromenaden... väldigt söt historia! Sådana där barndomsminnen är så värdefulla! Ha en fridfull söndag!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 4. Hej Maja

  Visst har Hasslefors fina saker, fastnade för deras odlingsvitrin men oj så dyr den var. Förmodligen håller den i en halv evighet om man sköter den väl men nu finns dessvärre inte de pengarna i budgeten så jag får fortsätta med att bara drömma.

  ha det gott
  Hanne

  SvaraRadera