lördag 16 april 2011

Färga ullgarn med äggfärger!

Via kringelkrokar trillade jag in på en amerikansk blogg som tipsade om att man kan använda "äggfärg" för att färga garn. Det hela såg så spännande ut att jag var tvungen att googla vidare på ämnet. Efter en stunds letande fann jag också ett par svenska bloggposter om detta. Garnet färgas med hjälp av äggfärg, ättika, vatten och värme.

Naturligtvis kunde jag inte hålla mig från att testa ett så härligt "påskpyssel", så jag cyklade ner på stan och försåg mig med äggfärg som jag tillslut lyckades hitta i leksaksaffären.Jag har ett antal härvor "svensk-ullgarn" från garntjänst i mina gömmor. En av dem fick bli försökskanin...Jag utgick från den här svenska beskrivningen som jag fann på bloggen "Novisen handarbetar", men eftersom jag inte har någon micro fick det istället bli vanlig ugn på högsta värme i något längre intervall. Det funkade (till min förvåning och förtjusning;)! Och så här såg det ut när det "scilla-blå" garnet hängde på tork ute i vårvärmen. Härvan ser lika uppseendeväckande ut mot den bleka omgivningen, som årets första krokusar och rabarberknopparna gör mot den grå jorden...När härvan hade torkat hamnade den på garnvindan. Tack en än gång för den, Elsamarianne! Det är så fint att äga en sådan här fantastisk manick:)

Här är resultatet: Ett stycke "scilla-blått" nystan! Mitt första försök att färga garn... Jag var kanske lite feg som började enfärgat, men jag längtade av någon anledning efter blått! Imorgon planerar jag att färga ytterligare en härva: Den ska få bli flerfärgad - som ett litet påskfyrverkeri. Vi får se hur det går:)

Vad jag ska sticka/virka av garnet återstår att se. Jag funderar faktiskt på det just nu...

9 kommentarer:

 1. Tjusigt! Jag är också mycket för blått just nu. Undrar om det är längtan efter en klarblå sommarhimmel?

  SvaraRadera
 2. bra tips! jag saknar färgeriet vi hade på skolan, färdigfärgade garner är så platta i nyanserna.
  ett tips om bra garner är Naturgarn, som säljer det mest underbara naturvita finullsgarn från Peru. nu när jag vet hur man enkelt kan färga det måste det bli en ny beställning snart :)

  SvaraRadera
 3. fint, men räcker verkligen ättika som betningsmedel? Utan betning stannar ju inte färgen kvar i garnet (eller snarare den tränger inte in i garnet och gör att det hamnar på ytan istället och snabbt bleks bort). Att färga garn så att färgen blir beständig är ju en hel vetenskap, och ja har än så länge bara skrapat på ytan =)

  SvaraRadera
 4. Vilket roligt pyssel och vilken fin blå färg det blev!

  /C

  SvaraRadera
 5. Hej Maja. Jag blev verkligen ledsen när jag läste din kommentar hos mig och tycker det är illa hur någon kan bete sig på det viset. Vad är problemet? Varför får inte kvinnor ta plats på det vis som de själva önskar? Och varför är det alltid okej för män att ta plats på alla möjliga vis?
  Önskar dig en fortsatt fin helg!
  /Angelica

  SvaraRadera
 6. Vad spännande! Jag blir oxå nyfiken på om färgen stannar i garnet utan betning. Det är ju ett kanontips om garnet inte fäller färg efter färgning.

  SvaraRadera
 7. Jessica: Skulle tro det! Det är nog längtan efter en klarblå himmel som gör att man vill omge sig med blå färg;)

  Karin: Tack för tipset om Naturgarn! Det måste jag kolla in... Ja, det här med färgandet var verkligen superkul, jag måste köpa mer äggfärger och bunkra;) Håller med om att färgarna blir mer levande när man färgar själv!

  Mylla: Kan inte säga säkert, men nu har jag "googlat" vidare och hittat fler amerikanska källor som skriver om den här typen av färgning. Av allt att döma funkar det bra! Det är många som gör så här i USA. Jag kommer att experimentera mer och göra ett till inlägg med lite mer instruktioner sen...

  Cornelia: Tack! Det var jättekul!

  Angelica: Ja, det är verkligen svårt att förstå och det gör en ledsen! Men som sagt var blev jag stärkt av din fina blomma! Så jag tänker fortsätta med syltkok och stickning, envisare än någonsin;) Det är viktigt att inte vika ner sig inför orättvisor!

  Ha en bra lördagkväll!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 8. Det är så roligt att färga garn.
  En underbar blå färg du fick fram.

  SvaraRadera
 9. Gärdet: Jag tror att det funkar - har läst så mycket om det nu. Värmen och den sura ättikan verkar vara det som gör att det sätter sig. Blir spännande att se om garnet klarar tvätt och användning utan att blekas... Jag sitter och provstickar det nu:)

  Skapa och inreda: Tack! Ja, det var verkligen roligt!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera