torsdag 7 april 2011

Koka sylt av det som finns i frysen!


När vårvindarna viner och solen fått för sig att gömma sig bakom de gråa molnen då kokar vi sylt. Inte mycket - nej, bara lite. Vi tar alla små slattar av frysta bär som frysen kan uppbringa och så sätter vi fart. Ett halvt kilo lyckades vi skrapa ihop, av blåbär, hallon, jordgubbar och så några vinbär.

Lite hemkokt sylt kan rädda vilken vardagsyoghurt som helst;)


Någon slags blandsylt

500 gram frysta bär
1/2 dl vatten
4 dl socker

Koka bär och vatten ca 10 minuter. Ta grytan från värmen. Häll i sockret lite i taget och rör försiktigt. Koka upp och koka på svag värme i ca 5 minuter. Ta grytan från värmen och skumma av.

Ös upp sylten i en ren glasburk. Sätt genast på lock. Förvara svalt.


Med det här lilla tillskottet i min praktiska italienska glasburk, kan vi hanka oss fram ett tag till. Men sen är det slut... Åh, vad jag längtar till bärsäsongen!

9 kommentarer:

 1. MMMM härligt tips. Håller på opch tämmer frysin inför nästa odlingsäsong!!! Boken var jätte härlig!!! Ha en fin dag/Gela

  SvaraRadera
 2. Mumsigt med hemgjord sylt! har också endel bär i frysen, b la lingon som visst har rammlat ur sin påse...men jag tror inte jag orkar med ngt syltkok just för tillfället. Mer aktuta saker som tvätt och matplanering o dyl går före.

  Och så en fråga: Är det okej om jag lägger upp mönstret på Emesrutorna på min blogg? Tänkte tipsa mina läsare om att det är en bra ruta för "I care" då den är tät. Länkar såklart hit också i såfall.

  SvaraRadera
 3. Gela: Min frys är som sagt var tömd nu:( Vad roligt att du tyckte om boken!

  Makena: Javisst, det är inte alltid det är läge för syltkok, man får fånga de gyllene tillfällena när de dyker upp;)

  Och apropå Eme-rutorna: Visst är det ok. Skriv gärna in mitt namn och en länk till husmorsskolan. Mönster på internet får ju förr eller senare "vingar" och då kan det vara lite kul att källan går att spåra! Vad roligt att Eme-rutorna funkade bra som "i Care"-ruta. Känns extra roligt om mönstret kan komma till användning i detta sammanhang! Själv virkar jag en ny Eme-ruta lite då och då. Jag inbillar mig att det gör gott för själen;)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 4. Vad gott med hemmagjord sylt! Tyvärr ekar vår frys tom på bär, längtar till bärsäsongen så att man kan fylla på med nya bär. Vardagslyx!

  Ha en fin fredag!
  Kram /Åsa

  SvaraRadera
 5. Men varför inte bara tina bären och lägga dem direkt på yoghurten/mackan? Enklare och man slipper sockret!

  SvaraRadera
 6. Åsa: Hej, Åsa!

  Javisst längtar man! Nu är ju som sagt var min frys också tömd... Sånär som på några påsar plommon. Och det är ju en liten tröst;) Ha det bra du också!

  ab: Visst går det bra också! Fast sockret i sylten är ju konserverande och förlänger hållbarheten på bären. Tycker det är praktiskt att ha en syltburk i kylen... På sommaren däremot, då brukar vi plocka bär i trädgården nästan varje morgon! Längtar tills dess.

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 7. Tack för receptet! Men menar du inte syltsocker? Jag testade att göra detta med vanligt socker, men det blev inte stelt utan rinnande som saft nästan. Får testa att göra om det med syltsocker!

  SvaraRadera
 8. Hej jag undrar också om det ska vara syltsocker?? Är det det,borde det stå syltsocker tucker man. Jag ställde även en fråga om lingondrickan.

  SvaraRadera
 9. Ja Maria har ju ställt en fråga mer än 1 år sen,inte fått svar. Jag lär väl inte få det heller;-)

  SvaraRadera