tisdag 19 april 2011

Symöte - Färga garn!Hej, handarbetsvänner!

Så var det tisdag igen och dags för symöte:) Tänk vad roligt det är med er - alltså den växande skaran av medlemmar och läsare som tittar in här varje vecka och berikar de virtuella träffarna! Ni gör verkligen mötena innehållsrika och spännande!

Jag blev så uppslukad av det här med garnfärgandet... Kunde liksom inte sluta;) Så dagens inlägg handlar faktiskt om det igen. Hoppas att ni står ut med det?

Dels vill jag dela med mig av mina senaste erfarenheter på området och dels tänker jag våga mig på att bjuda på en liten sammanställning av några tips för den som vill prova själv.Till att börja med några ord om de senaste dagarnas färgningsäventyr:

Jag har tvättat halvvantarna jag stickade av det blåa garnet två gånger (och låtit dem torka upp emellan) för att få en indikation på om färgen sitter. Det gör den! Efter dessa två tvättar är nyansen oförändrad och jag ser på tvättvattnet att garnet inte ger ifrån sig nästan någon färg alls. Väldigt roligt att det fungerar så bra!

Igår testade jag att göra ett flerfärgat garn. Det blev en riktig påskkaramell - gult och rosa lite huller om buller. Jag färgade också ytterligare en härva i rosa. Hade tänkt att den skulle bli röd/rosa men det lyckades inte riktigt utan den blev i princip enfärgad... Men fin ändå:)

Jag har "forskat" kring detta med "äggfärgning" så mycket jag kunnat framförallt genom att läsa på amerikanska sajter och bloggar. Tror att det är därifrån idén kommer från början. I USA färgas de både med äggfärg, karamellfärg och också en typ av saftpulver - samtliga färger är alltså hushållsfärger. Principen är att färgen fäster tack vare det sura (ättika eller vinäger) i kombination med värme (micro, ugn eller spisplatta). De flesta "kokar" garnet i micron. Själv har jag använt vanlig ugn (eftersom vi inte har någon micro).

Så här har jag gjort:

1. Lägg garnet i en ugnsfast form. (Garnet måste vara i härva!)

2. Blöt upp garnet genom att hälla över ca 5 dl vatten med ett par matskedar i vinäger i.

3. Dags att färga - häll färgen över eller dutta på den med en plastsked.

En färgtablett löses i 2,5 dl vatten + 2 msk ättika. För att färga 100 gram garn går det åt 3-4 tabletter, alltså ungefär 10-12 dl vätska. (Bästa resultatet fick jag med 4 tabletter.) Om man vill ha en ljusare nyans kan man späda färgblandningen med mer vatten. När jag gjort det har jag kompenserat för utspädningseffekten genom att tillsätta lite mer ättika. Se till så att färgen "gått in" i allt garn genom att krama in färgen lite extra på slutet.

4. "Koka" garnet i ugnen på 300 grader i ca 10 minuter. När vätskan i botten av formen har klarnat är garnet färdigt. (Om man kokar i micro, kör man på full effekt 1 minut i taget och låter arnet vial en stund emellan.)

5. Låt garnet svalna. När det är kallt (viktigt, annars kan garnet tova ihop sig) lägger man garnet i kallvatten en stund. Då sköljs ättikan ur.

6. Häng på tork. Nysta och sticka;)Några ytterligare tips:

Passa på att "bunkra färg" nu i påsktider. Den här särskilda äggfärgen finns bara att få tag på i handeln kring påsk. Du hittar de små papperpåsarna med färgen i vanliga mataffärer eller i leksaks-/hobbybutiker. En påse innehåller 5-6 "tabletter" i olika färger.

För att färgen ska fastna måste garnet bestå av animaliska fibrer - alltså komma från ett djur. (Ull, alpaca osv...) Det funkar alltså inte lika bra med bomull eller lin.

Använd plasthandskar om du vill slippa färggranna händer i någon dag efter färgandet;)Vi får se vad det kan bli av påskgarnet - vet inte riktigt än... Återkommer till det!

Nu är jag nyfiken på vad ni har på gång? Stickning, virkning, sömnad eller något annat spännande? Alla medlemmar är välkomna att lämna en länk till sitt syföreningsinlägg, med hjälp av länkverktyget nedan:

15 kommentarer:

 1. Vilka härliga färger! Finns såna härvor att köpa i de flesta garnbutiker?

  Den här veckan delar jag med mig av fina kort som är superlätta att göra själv! Dessutom har jag en utlottning på min blogg, delta gärna :)

  SvaraRadera
 2. Jättemysiga färger!
  Jag ska försöka få tag på sådana färgtabletter idag och färga lite entrådigt ullgar som jag har liggande! Ska bli spännande!!!

  SvaraRadera
 3. Vad fint det blir. Jag ska passa på att köpa lite äggfärger.

  SvaraRadera
 4. Vad Kul att du har fortsatt med färgandet! Lustigt nog har jag färgat ett väldigt lika garn som du :) Jag har däremot använt mig av Kool-Aid som du nämnde här ovan.

  SvaraRadera
 5. Himla roligt med dessa färgningsmetoder du snappat upp. Blir ju väldigt fint och relativt enkelt. Det där skall jag verkligen prova på... någon gång....
  Den här veckan har för mig gått åt till att väva färdigt sjalen i ram. Förra tisdagkvällen var första kurstillfället. Idag är det andra då vi skall ta ur arbetet ur ram och knyta fransar. Hoppas kunna visa upp resultatet någon gång ikväll. Men en liten glimt och försmak har jag redan nu bjudit på i bloggen :-).

  SvaraRadera
 6. Det låter som ett roligt sätt att färga garnet. Jag har bara provat att färga i tvättmaskin. Livsfarligt. Risk att hela husets textilier hamnar där och man får ett enhetligt hem, hi hi.
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 7. Hej Husmodern!
  Jag är intresserad av att vara med i husmorsskolan. Jag är inte hemmafru utan heltidsarbetande egen företagare. Jag försöker ta tillvara så mycket som möjligt av det trädgården erbjuder. Saftar ,syltar o.s.v.
  Syr om gammalt, syr nytt, stickar, virkar, broderar, pysslar och renoerar vårt 30- tals hus. Är norrlännnig. Dansen är min passion och motion vid sidan om handarbetandet och pysslandet. Jag tillverkar också egen naturkosmetik till mig och min familj. Mitt projekt i syrummet just nu är en balklänning till min äldsta dotter som har studentbal snart.
  I cybern kallar jag mig Hella.
  Någongång när jag får mod till det, får ni se hur jag ser ut. Har inte bestämt mig ännu.
  Gillar ditt kök väldigt skarpt. Tycker om när allt får stå orört.Det var på det viset jag hittade din blogg.
  / Hella

  SvaraRadera
 8. Godkväll alla på symötet! Sent som vanligt men jag hann med att bidra lite grann. Visar bl a upp förklädet gjort av en kökshandduk som jag nämnde någon gång tidigare.
  Nu ska jag kolla runt på de andra bidragen.
  /Alma

  SvaraRadera
 9. Men vad roligt, ja färgning kan bli smått beroendeframkallande...De där äggfärgerna har jag aldrig hört talas om förut, är de tänkta till att färga ägg med från början? Hur blir färghärdigheten, sitter det bra?

  Jag har som vanligt en blus och en kjol att visa upp. känns som det är det enda jag gör, att sy blusar och kjolar...


  / Ha det gött/ olivia

  SvaraRadera
 10. Vad fint det blev! Jag blir sugen på att färga garn fastän jag inte ens kan sticka/virka! :)

  SvaraRadera
 11. Alla: Tack för alla fina kommentarer och för era spännade inlägg! Ha en trevlig påskhelg!

  Lillstrumpan: Ja, härvor av ullgarn i olika grovlek bör finnas i de flesta garnaffärer. Mitt kommer som sagt var från garntjänst, men det finns ju i många olika fabrikat!

  Elsamarianne: Ja, det låter farligt;)

  Hella: Då lägger jag till dig som medlem i syföreningen! Hjärtligt välkommen! Vad roligt att du hittade hit och spännande att höra om allt du donar med!

  Olivia: Ja, färgerna är alltså små färgtabletter som är avsedda för att färga ägg till påsk. Och så har kreativa amerikanska kvinnor kommit på att man kan använda dem till at färga garn också:) De säljs i små papperspåsar på mataffärer och i hobbybutiker. Har ju nyss börjat, men efter diverse efterforskningar och egna försök tyder allt på att härdigheten är bra! Lite trolleri och som sagt var väldigt beroendframkallande;)

  Lisa: Kul! Kanske en anledning att lära dig sticka/virka;)

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 12. Ojoj jag hann verkligen inte med igår. Påsklov tar tid! Vad fina saker ni andra pysslat ihop!

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Nu har jag också färgat ullgarn, fast med vanlig karamellfärg! Jättekul var det och garnet blev hur fint som helst! Prövade både microfärgning och vanlig ugn som du gjorde och den vanliga ugnen gav finaste färgerna!
  Kolla på min blogg så får du se!
  Glad Påsk!

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Tack för utmärkta instruktioner, nu är jag också fast i garnfärgandet! Jag har färgat maskinstickade stycken i tunna ullgarner, det fungerar jättebra! Jag undrar bara om det är ättika (24%) eller ättiksprit (12%) du har använt?

  SvaraRadera