söndag 3 april 2011

Laga Husmorsskolans bästa kycklingrätt!Idag tänker jag bjuda på ett av mina favoritrecepet när det gäller att tillaga kycklingfiléer. Den här rätten har funnits på min "repertoar" enda sedan gymnasieåren. Det var då jag tog mina allra första stapplande steg i köket ensam utan "back-up" från någon förälder, morförälder eller lärare. Receptet kommer ursprungligen från mammas moster Barbro, men lagades efterhand flitigt av både mormor och mamma.

Moster Barbros Kyckling

4 st kycklingfiléer

Lägg filéerna i en ugnsfast form och krydda dem med salt och peppar. Gör en sås av:

1 1/2 tsk salt
1 krm peppar
1 dl cremé fraiche
1/2 dl grädde
1 msk senap
1 msk basilika

Slå såsen över kycklingen. Toppa med 2 dl gratängost. Tillaga i ugn i 30 min på 225 grader. Servera med ris och en god sallad!

( Jag brukar för det mesta göra en lite större sats - 6 kycklingfiléer och dubbel mängd av såsingredienerna.

Om man vill göra den här rätten vegetarisk funkar det bra att byta ut kycklingen mot corn-filéer.)


Det som är så bra med "Moster Barbros Kyckling" är först och främst att den är så god - sådan där mat som de allra flesta blir förtjusta i (såvida man äter kyckling alltså...)! Att rätten verkar nästintill omöjlig att misslyckas med är också en av dess kvalitéer, i alla fall om man är lite ovan vid matlagning. Dessutom går tillagandet med en rasande fart och det kan ju vara bra om man av någon anledning är i tidsnöd men ändå vill åstadkomma en god middag...

Det här är alltså den typen av säkert kort man kan ta till vid sådana tillfällen då ingenting får gå fel;) Numer är jag ju tryggare i köket än vad jag var i tonåren när jag gjorde mina första erfarenheter av eget hushållande. Därför är inte längre det där med enkelheten så avgörande... Men jag lagar förstås ändå "Moster Barbros Kyckling" då och då. Den är ju så god!


Min kökstimer har gått sönder så numer förlitar jag mig på köksklockans integrerade tidtagarur. Det fungerer hur bra som helst, och ringsingnalen är så fin;) Som en mildare tappning av en gammal hederlig telefonsignal...


Söndagsmiddag för någon av er läsare, kanske? Ha en fin helgdag!

4 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Det ska provas!

  SvaraRadera
 2. Låter supergott, tackar !

  SvaraRadera
 3. Hej
  Har mejlat dig om veckodagstallrikarna, har du fått mejlet? Annars mejla mig på
  femtiotalsjakten@gmail.com
  så svarar jag!
  eli

  SvaraRadera
 4. Jenny och Malin: Roligt att ni uppskattade receptet!

  Eli: Jag har mailat dig nu! Hade inte fått ditt mail?

  Hälsningar fr Maja

  SvaraRadera