torsdag 14 april 2011

Skapa utrymme i skafferiet!Lite då och då brukar jag skriva några rader om vårt gamla kök med den blekgröna, 20-tals inredningen. Här har tiden stått stilla. (Så när som på en elspis och ett kylskåp som sattes in någon gång på 80-talet.) Handtag har nötts och golvtiljor knarrat. Syltkok och kaffetårar har avlöst varandra. Fönster har stått öppna ut mot gården och sorlet av lekande barn har nått in - då som nu. Och här lever vi i dag. Trivs och trängs;)

Så ett litet tips i förbifarten:

För den som har glädjen att bo i ett orginalhus är en av de vardagliga utmaningarna att förvalta de utrymmen som finns och anpassa dem efter dagens behov. Om man som vi, vill göra detta utan att göra ingrepp som sedan inte går att återställa får man tänka till lite extra.

När det gäller gamla fasta köksinredningar är ett av problemen att hyllorna inte går att flytta i höjdled och dessutom är byggda med ganska mycket luft mellan. På grund av detta går man miste om en hel del förvaringsutrymme "på höjden". Det går ju inte att utnyttja luften mellan hyllorna.

Lösningen på detta problem fann jag på IKEAs köksavdelning i form av vita metallhyllor i olika storlek. Med hjälp av dem kompletterade jag den redan befintliga skafferi-inredningen. En enkel och flexibel lösning, eftersom hyllorna inte skruvas fast utan kan flyttas när det behövs! Det är också bra att de är av metall och därför kan diskas av när det behövs.

Förövrigt är ett gammalt "stiga-in-i-skafferi" något av det trivsammaste man kan ha sitt ett kök:)

8 kommentarer:

 1. Det är som du säger, ett äldre kök kräver mer planering.
  Känns lite märkligt att planera ett nytt kök. Med nya, breda, djupa lådor, olika lådinredningar och, som grädde på moset, lådor som är självstängande. Jag njuter varje gång jag öppnar en låda. Ingen trängsel, ingen oreda, bara var sak på sin plats. Och så har jag investerat i nya kastruller. Med tillhörande lock. Inget mer ihop-plock med lock som passar illa och saknar handtag...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 2. Såna hyllor köpte jag till butikens disk där jag jobbar. Jag köpte påbyggnadsdelen också så det blev etapper. Där placerar vi skovårdsprodukter. Mer yta att ställa på = jättebra för mindre grejer.

  SvaraRadera
 3. Tack för uppmuntrande kommentarer!
  Du skriver alltid så fint och omtänksamt. Det är skönt att höra att också andra tar sig den tiden med läggningarna. För mig är det självklart att hon behöver trygghet för att sova gott på natten och att jag och min man ger henne den! Alla sovkurer etc går bort för oss...

  De där hyllorna ska jag kolla in nästa gång vi är på IKEA. Det verkar smart. Vi hyr en lägenhet som har ett kök som är lite blandat. Huset byggt på 20-talet men ombyggt och tillbyggt 1946. Vårt skafferi har också så högt mellan hyllorna! Dessutom har vi snedtak i vårt så där försvinner också plats. Men det är oslagbart med "gå-in-skafferi" :)
  Vill alltid bo med det om jag får välja!

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig blogg du har! Här måste jag kika runt mer!
  Ett "stiga-in-i-skafferi" står högt upp på min önskelista över saker att bygga och fixa till hemma, hoppas det blir verkligt en dag!
  Ha en skön kväll! Ullis

  SvaraRadera
 5. Jag vill också ha ett "stiga-in-i-skafferi" Det ska jag skaffa mig när jag blir stor har jag bestämt nu. Så får det bli.

  SvaraRadera
 6. Hitta precis hit. Här fanns mycket spännande läsning! Hyllorna är precis vad jag letat efter. Vill/kan inte bygga om mitt skafferi men där är för få hyllor med stora mellanrum!

  Vad heter hyllorna?
  försöker hitta dem på ikeas hemsida.

  /lina, lina@settern.se

  SvaraRadera
 7. Elsamarianne: Det låter som att du kommer att få det superpraktiskt! Vad härligt!

  Klockarbarn: Javisst är de bra!

  Alma: Tack detsamma! Sovkurer går bort för oss också... Man får ta det hela som det kommer, tror jag. Alla barn är ju olika.

  De flesta äldre skafferier verkar vara byggda så där - med gott om plats mellan hyllorna... Håller med om att det är oslagbart med "gå-in-i-skafferi"!

  Ullis: Välkommen hit! Vad roligt att du tittade in! Ja, ett "stiga-in-i-skafferi" är en rikedom. Jag är väldigt glad över mitt! lycka till med framtida byggplaner!

  Dorro: Det tycker jag att du ska göra! Nu tar vi och bestämmer det;)

  Lina: Hej! Varmt välkommen hit!

  Märkligt, jag lyckas inte heller hitta dem på hemsidan just nu? Hoppas att de inte har utgått ur sortimentet? Jag köpte de sista för mindre än ett år sedan, tror jag. De brukar finnas vid köksavdelningen tillsammans med besticklådor, lådinsatser, småhyllor m.m. Kan ju vara så att de fortafarande finns där, men att de inte ligger ute på nätet?

  Hoppas att du hittar dem! Det är verkligen superpraktiskt när man har den här typen av skafferi!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 8. Åh, vad jag saknar ett stiga-in-i-skafferi! Det är så fint!!!

  SvaraRadera