söndag 18 december 2011

Baka marsipankakor!


Nu är det bråda dagar. Det är svårt att hinna med bloggandet trots att det finns så mycket jag skulle vilja dela med mig av. Men det får komma lite på om pö... Så fort jag hinner fyller jag på med fler tips!

Jag har bakat en hel del småkakor inför julhelgen. En sort som jag prövade för första gången häromdagen var de här marsipankakorna. Lite pyssel var det innan de blev klara, men det var det väl värt! I alla fall för en marsipanentusiast som mig:) Har ni prövat några nya kaksorter den här julen?

Marsipankakor

ca 50 st

5 dl vetemjöl
100 g (drygt 1 dl) socker
200 g kallt smör
1 ägg
250 g marsipan

Garnering: Smält choklad (Jag använde Lindts mörka blockchoklad - det är min favorit i baksammanhang.)
Blanda mjöl och socker. Tillsätt smöret, skuret i små bitar och smula med fingrarna tills allt är finfördelat. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en jämn deg. Forma den till en avlång platt kaka, täck med plastfolie och låt den ligga i kyl ca ½ tim.

Dela degen och kavla ut varje del tunt mellan 2 bakplåtspapper. Forma marsipanen till 2 långa rullar (ca 40 cm) och lägg dem ovanpå de utkavlade bitarna, som rullas runt marsipanen. Skär rullarna med sneda snitt, i trekanter, 1-1½ cm i den breda änden. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200 grader. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Låt kakorna kallna och doppa i choklad.6 kommentarer:

 1. Anita i Bergslagen18 december 2011 kl. 13:27

  Jag tycker också mycket om marsipan, kanske ska pröva ditt recept... Själv har jag prövat ett gammalt recept från "Sju sorters kakor" (från 1962; men de finns säkert i andra upplagor oxå). Kakorna heter Ökensand och var supergoda, de blir nog våra nya julkakor. Glad 4:e advent!

  SvaraRadera
 2. Hej,
  Vilken härlig blogg du har! Jag älskar att baka, och provar gärna nya saker. Har förgyllt dagen med att baka en toscakaka. Lika klassiskt som gott, enlgt mig en riktig husmorsfavorit. Ha en härlig jul!
  Hälsningar Maria

  SvaraRadera
 3. Vad kul! I en julbok som vi hade när jag var liten stod det om holländska mandelmassekakor som skulle vara så viktiga till jul. De gör ofta bokstäver av inbakade "mandelmasseormar". Nu kollade jag lite och hittade det här receptet: http://www.mysisterskitchenonline.com/2006/12/04/a-dutch-almond-pastry-called-banket/

  SvaraRadera
 4. Anita: Ökensand måste provas! Tack för tipset! Och hoppas att du hade en fin fjärde advent, du med!

  Maria: Tack Maria! Vad roligt att du hittade hit! Instämmer i att Toscakaka är gott! Välkommen åter och ha en fin jul!

  Anna: Jaha, vad lustigt... för jag gjorde nämligen mina kakor av mandekmassa eftersom jag inte hade någon marsipan hemma... Då blev det ju nästan som de där mandelmasse-ormarna. Vad spännande det är med alla länders olika jultraditioner. Oj, vad mycket man skulle vilja baka och sätta sig in i! Hursomhelst blev kakorna väldigt goda!

  Hälsningar från Maja

  SvaraRadera
 5. Man borde göra en kakbok med julkakor från hela världen, eller hur? De finska smördegssnurrorna med katrinplommonpuré i mitten måste också vara med ... och så dina judiska mandelkanelkakor förstås!

  SvaraRadera
 6. Anna: Den idén var alldeles för bra för att släppa! Å, vad fint det skulle kunna bli! (De där finska julstjärnorna blev jag förresten bjuden på när jag gick folkis i Haparanda för många år sedan. Måste nog baka sådana i år...) Det måste ju finnas hur mycket som helst att upptäcka när det gäller julkakor från världens alla hörn. Och tänk så fint att komplettera med tillhörande berättelser om seder och traditioner kring kakorna och fina julbilder. Och så avslutar vi boken med en massa stämningsfull krubbpysselinspiration... Kan väl inte bli annat än succé, eller hur?;)

  Hälsar Maja

  SvaraRadera