fredag 30 december 2011

Servera råkräm till äppelpajen!Här kommer ett litet tips inför stundande nyårssupéer. Jag provade själv detta för första gången häromdagen: Råkräm är kallrörd vaniljkräm - en slags hemgjord vaniljvisp skulle man väl kunna säga. Till på köpet är det ungefär tusen gånger godare än vaniljvispen (som jag själv har ganska svårt för) och inte alls krångligt att göra. Man blandar bara lättvispade grädde med en äggsmet och vips har man en enkel hemlagad vaniljkräm utan något som helst kokande!

Råkräm gör sig bland annat bra ihop med en klassisk äppelpaj.

Råkräm, ca 8 portioner

1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl strösocker
5 dl vispgrädde

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

4 kommentarer:

 1. Snabbt, gott och enkelt!!! Helt i min smak och dessutom inte en massa hemska tillsatser, detta ska jag helt klart prova :)

  SvaraRadera
 2. Jag fick smaka råkräm för första gången för nåt år sedan. Det var så himmelskt gott! Det går nästan inte beskriva.....

  SvaraRadera
 3. Men oooooooo tack tack! Den gjorde mamma - hade ingen aning om vad det hette eller vilka ingredienserna var! Å vilken nostalgi - vilka minnen från kära mor! Det är supergott.

  Gott Nytt År till dig och de dina!

  SvaraRadera
 4. Samma här! Mormor gjorde denna underbara kräm men lämnade inte efter sig hur hon gjorde!
  Tack! Och ha ett Gott Nytt År
  kram elsamarianne

  SvaraRadera