måndag 19 december 2011

Minikrubba i tändsticksask!


Om man har en tändsticksask över kan man låta den bli stomme till en miniatyrkrubba. Ett hemskt sött och pillrigt litet julpyssel.

Jag använde en ask av mellanformat, alltså inte den allra minsta sorten. För ett par år sedan köpte jag underbara julklapps-adresser med krubbmotiv. Jag har sparat på dem, för jag tyckte liksom att det var för fina för att "bara" hänga på en julklapp. Så fick jag idén att låta en av dem bli fond i min minkrubba. Insidan kantade jag med blått glanspapper, sedan limmade jag fast den lilla hästen. Egentligen letade jag efter ett litet plastfår, men hästen var allt som stod till buds i leksaksaffären;) Nästa gång jag springer på minifår av plast så tänker jag köpa på mig några inför nästa jul. Stjärnan är två vanliga självhäftande guldstjärnor som jag fäst i krubbans "tak". Askens utsida är klädd med guldigt mullbärspapper och prydd med ett änglaklistermärke.

Vet inte riktigt varför, men i år är jag lite extra fascinerad av julkrubbor, därför var det så roligt att göra den här minivarianten. Det här att göra krubban flerdimensionell påminde mig också om en slags julkort som min mormor brukade göra... Vi barnbarn tyckte det var trolleri med granarna och snögubbarna som liksom fälldes ut ur korten. Det känns både tryggt och vemodigt att tänka på det nu...9 kommentarer:

 1. Jag är inte så julkrubbig av mig i vanliga fall men den här var hur söt som helst!

  SvaraRadera
 2. åh, så söt! vilken härlig idé!

  SvaraRadera
 3. Åh, vad fin den blev Maja! En sån skulle jag kunna tänka mig att göra, det får jag försöka nästa år! Jag tror att jag har några krubb-bokmärken i en låda... Minns också dom julkorten,jag tror jag gjorde några såna också. Det var roligt, för det var ett barn som gjorde ett sånt när vi hade julpyssel på jobbet! Dom andra barnen blev väldigt imponerade :-) Vi hörs och ses snart! Kram från Lisa

  SvaraRadera
 4. Så fin!
  Jag letade efter böcker om julkrubbor häromdagen och hittade flera:

  http://www.amazon.com/Krippen-Nativity-Scenes-Creches-Album/dp/382287177X/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1323184433&sr=1-1

  http://www.amazon.com/Art-Creche-Nativities-Around-World/dp/1858945011/ref=sr_1_2?s=books&ie=UTF8&qid=1323184433&sr=1-2

  http://www.amazon.com/Nativity-ches-World-Leslie-Pina/dp/076431212X/ref=sr_1_7?s=books&ie=UTF8&qid=1323184433&sr=1-7

  http://www.amazon.com/tradicional-nacimiento-Traditional-Nativity-Spanish/dp/9706831851/ref=sr_1_13?s=books&ie=UTF8&qid=1323184557&sr=1-13

  http://www.amazon.com/Christmas-Creche-Treasure-Faith-Theater/dp/0819815446/ref=sr_1_21?s=books&ie=UTF8&qid=1323184581&sr=1-21

  SvaraRadera
 5. Annefia: Tack, vad roligt att du gillade den!

  Ninette: Så fint att du tycket om den!

  Lisa: Hej, Lisa! Bokmärken borde ju bli perfekt. Vore fint att göra en av en stor tändsticksask om man har ett sådant bokmärke... Vore roligt att krubbpyssla tillsammans nästa år! Vad roligt att höra att det fortfarande finns barn som gör sådana där mormorsjulkort! Vi ses snart! Kram!

  Anna: Å, vad spännande! Är rädd att jag skulle snöa in totalt på krubbor om jag fick läsa de där;) Har du beställt några av böckerna?
  Det är något så fängslande med scenen i sig och hela traditionen kring iscensättandet av den. Kommer att tänka på en massa fina sätt att tillverka krubbor på som jag definitivt inte har tid att pröva nu. Kanske vi ska ordna en krubbpysselhelg i god tid inför nästa jul:)?

  Hälsar Maja

  SvaraRadera
 6. Krubbpysselhelg låter ju helt fantastiskt!

  SvaraRadera
 7. Ja, men det vara ju bara för underbart! Kul idé!

  SvaraRadera
 8. Anna: Men då får det allt bli en sådan! Jag börjar planera nu;)

  Borgmästaren: Kul att du gillar!

  /Maj

  SvaraRadera
 9. Maja ska det ju vara förstås:)

  SvaraRadera