fredag 23 december 2011

Barnvänligt julpyssel med filt!


Ni som följt den här bloggen ett tag vet att jag gillar att pyssla med filt! Häromdagen snubblade jag över en massa fint filtpysselinspiration på en av mina amerikanska favoritbloggar. Perfekt tyckte jag, eftersom jag hade letat efter något enkelt litet julklappsprojekt att göra tillsammans med min dotter.

Imorse tillverkade lillan och jag granbonader. Jag förberedde genom att klippa ut granar i filt med sicksacksax, stammar av läder och baksidor av filt. De röda små filtstjärnorna fanns i mina gömmor sedan tidigare. Vi hjälptes åt att limma upp granar, stammar och stjärnor på filtbaksidorna, sedan var det lillans tur att limma fast "julkulor" i form av paljetter, det var hennes "jobb". Det bästa barnpysslet är det som dels innehåller moment av samarbete, men som också ger utrymme för den sprudlande "kan själv"-känsla som varenda liten treåring bär på. Granbonaderna var bra på båda sätten!Paljetter är något av det finaste jag vet! Det har jag tyckt enda sedan jag var liten och fick titta i mormors paljettlåda...

Hela fem tjusiga julklappsbonader hann det bli och lillan och jag kände oss mäkta stolta!

Jag testkörde också ett barnbroderiprojekt som borde bli vara lagom för min snart fyraåriga tös att ta sig an nästa jul. Världens enklaste och roligaste idé: Klipp ut en röd polkagriskäpp av filt och placerad på en filtbakgrund. Jag spände upp bakgrunden i en broderram, som både underlättade broderandet och dessutom funkade alldeles utmärkt som ram när broderiet var färdigt. Sedan sydde jag bara stora stygn med vitt brodergarn över stången. Vips så hade jag tillverkat min egen polka-bonad!

Hoppas att ni också har ro att pyssla lite lagom tillsammans!

5 kommentarer:

 1. Jättemysiga grejer! Men spontant hade jag viljat ha en vit polkagriskäpp med röda stygn:) julklappsbonader vad är det? Paketettiketter?

  SvaraRadera
 2. K: Oj, det där begreppet var mitt eget;) Julklappsbonader = Julbonader som man ger bort i julklapp! Och visst vore det fint med röda stygn på vit botten... Det hade jag gjort om jag hade haft vit filt i gömmorna! Vore förresten snyggt att göra en av bägge sorterna!

  God jul önskar Maja

  SvaraRadera
 3. Håller med dig om kriterierna för barnpyssel! Granarna blev väldigt fina!

  SvaraRadera
 4. Hej, vilka fina saker ni gjort! Vilken är den amerikanska bloggen du gillar? Är nyfiken! /Ulrika

  SvaraRadera