söndag 4 december 2011

Bilderbokstips i juletid!


Imorse hade vi en sådan där fin adventsmorgon igen. Pepparkakor, tända ljus och så en adventsgåva till lillan förstås. Paketet innehöll en bok den här söndagen också - på något vis är det svårt att hitta en gåva som överträffar bilderböcker när det gäller att skapa stämning och julmys.

Boken var "Resan till Pepparkakslandet" av Einar Nerman. En riktig gammal klassiker. Boken utgav första gången 1934. Den handlar om två små barn som drömmer sig bort till ett pepparkaksland där de bland annat upplever en pepparkaksbal, ett pepparkakszoo och får träffa kungafamiljen i pepparkakslandet. Det var en slump att jag hittade den i vår lilla bokhandel, och jag blev så glad eftersom ett av barnen i boken är namne med min lilla flicka. Det är alltid lite extra spännande för ett barn att få läsa en saga om någon som heter samma namn...

Förutom "Resan till pepparkakslandet" har vi ett antal andra julfavoriter. Det är så mysigt med särskilda "julböcker" som man plockar fram i början av december. Här kommer mina tips, fyll hemskt gärna på med fler i kommentarerna om ni har egna favoriter!

Jul på landet (Våran storfavorit! En underbar historia om när Bob och Betty firar jul på landet hos sin mormor och morfar. Den ingår i retroserien "En liten Gyllene bok" som jag tipsat om tidigare.)

Petter och Lottas jul (Ingen jul utan Elsa Beskow! Den här boken är fin också för att nutidens barn får bekanta sig med gamla svenska traditioner som till exempel att ha julbock istället för jultomte.)

Jul i Bullerbyn (Finfin julstämning i Bullerbyn på Astrid Lidgrens vis!)

Sagor om vintern (En varierad sagosamling med vintertema - många av sagorna är naturligtvis juliga!)

Måns och Mari om vintern (Serien om Måns och Mari utgavs ursprungligen på 70-talet. Nu har det kommit i nyutgåva. Jag rekommenderar dem verkligen! En pedagogisk saga om varje årstid i hederlig 70-talsanda. I vinterboken får man läsa om både lucia, jul och nyår, dessutom får små läsare lära sig mer om småfåglar och andra saker i naturen.

Pettson får julbesök (Den här sagan har snabbt blivit en julklassiker och är en av de där jag tycker att man inte kan vara utan...)

Jul i stallet (Astrid Lindgrens stämningsfulla tolkning av julevangeliet.)

Babar och jultomten (En rolig saga om Babars sökande efter den riktiga jultomten.)

Vad läser ni?

4 kommentarer:

 1. I år ska jag försöka få tag på den boken Byn som glömde att det var jul, den omtalas och citeras här: http://kerstin.kokk.se/?p=8628. Annars så läser vi om Mumintrollen som sover med barr i magen och skulle ha missat hela julen om det inte vore för Hemulen som störde dem och Knyttet som handleder dem till en stämningsfull jul, den lappländska legenden om kristusbarnet och den vita renkalven, Julgröten av Sven Nordquist, Åke Holmbergs Ture Sventon i Stockholm och Viveca Lärn Sundvalls saga Ruben, illustrerad av storfavoriten Olof Landström.

  SvaraRadera
 2. Finns det inte en Kajsa Kavat bok om julen med?

  SvaraRadera
 3. Petter och Lotta är skriven av Elsa Beskow (inte Astrid Lindgren)

  SvaraRadera
 4. Elisabeth: Å vad många bra tips! Tack! Granen brukar vi också läsa. Min mamma har faktiskt kvar "Byn som glömde att det var jul" sedan hon var liten. Jag läste den för min dotter den senste gången vi var hemma. En väldigt fin bok! Nu blev jag sugen på att läsa den igen!

  Mylla: Jovisst, den är ju väldigt fin! Tack för att du påminde om den också!

  Anonym: Å, 1000 tack för att du rättade mig! Jag måste ha varit väldigt snurrig när jag skrev inlägget - tänkte ett namn och skrev ett annat! Men nu har jag rättat til det...

  Hälsar Maja

  SvaraRadera